Niğde’nin Kömürcü köyünde bulunan Göllü Dağ’dan esinlendi, ortaya yerel lezzetlerden oluşan bir tatlı çıkardı.
Niğde Belediyesi Tabal Gastronomi Evi Şefi Sema Nur Güven’in imza tabağı ’Göllü Dağ Tatlısı’, adını ve hikayesini Niğde’nin Kömürcü köyünde bulunan sönmüş volkanik dağ Göllü Dağ’dan alıyor. Yaklaşık 3 ay ve onlarca farklı denemenin ardından ortaya çıkan bu tatlının Niğde’ye özgü lezzetlerden elde edildiğini söyleyen şef Sema Güven, tatlının patent aşamasında olduğunu ifade etti. Güven, "Niğde elmasını ön plana çıkarmak için yapmış olduğu bir imza tabağı. Göllü Dağ tatlısının hikayesi de var. Tatlının ismi Niğde’nin Kömürcü köyünde sönmüş bir yanardağdır. Gastronomi evimizin adını aldığı Tabak Krallığı’nın da başlangıç noktası burası. Tatlımız bir elma tatlısı ve tatlıdaki elmamız göllü dağı, yani yanardağı temsil etmekte. Elmadan akan pembe üzerine akıttığımız pembe sos yanardağdaki lavı, elmanın altındaki bisküvi kırıntıları toprağı, yanındaki kahverengi sos yani şeker karameli gölü, kaymakta dağın eteklerindeki karı temsil ediyor. Yani tabaktaki her bir ayrıntının bir temsili var diyebiliriz" dedi.
Niğde’de ön plana çıkan ürünün patates olduğunu ve Niğde elması ile ilgili yaptığı araştırmada çeşitli tuzlu tariflerin olduğunu söyleyen Sema Güven, Niğde elmasını ön plana çıkarmak için tatlı reçetesi yapmaya karar verdiğini anlattı. Güven, "Annelerimizin yaptığı kuru zerdali, Kemerhisar üzümü, Ulukışla’dan toplanan cevizlerden, coğrafi işaretli ürünlerden bir tabak çıkartmaktı amacımız. Çok denemeler yaptık. Kabuklu denedik, iç ve altı farklıydı ilk denemelerde ancak onlarca demo çalışmalarımızın sonucunda tatlımızın son şekillenmiş bu haline karar verdik" ifadelerine yer verdi.
Niğde’ye özgü yerel lezzetlerden Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Güven, geçmişten günümüze ulaşan reçetelerin yanı sıra ortaya çıkan özel tabakları da Tabal Gastronomi Evi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlere sunduklarını söyledi.