İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerinin "kazara" yaralandığını ileri sürdü.
Ordu Sözcüsü Nadav Shoshani, İsrail ordusunun saldırısı sonucu 2 UNIFIL askerinin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Shoshani, UNIFIL askerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah unsurlarıyla yaşanan çatışmada "kazara" yaralandığını iddia etti.
İsrail ordusunun bu tür olaylardan "derin endişe duyduğunu" savunan Shoshani, olayın incelendiğini aktardı.
İSRAİL ORDUSU HEDEF ALDI
UNIFIL, Ras Nakura bölgesindeki merkezinin bu sabah patlamadan etkilendiğini bildirmişti.
UNIFIL'e ait bir gözetleme kulesi yakınındaki 2 ayrı patlamada BM barış gücünde görevli 2 askerin yaralandığı belirtilmişti.
Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail ordusunun UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef aldığını, bir UNIFIL gözlem kulesini de "Merkava" tankı ile vurduğunu duyurmuştu.
Saldırı nedeniyle komuta merkezinde maddi hasar oluştuğu, "Merkava" tankı ile gözlem kulesine düzenlenen saldırıda da Sri Lanka taburundan 2 askerin yaralandığı kaydedilmişti.
UNIFIL, dün de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 Barış Gücü askerinin hafif yaralandığını duyurmuştu.
DÜNYADAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
TÜRKİYE
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısını kınadı.
Bakanlık, İsrail'in UNIFIL karargahına yönelik saldırısı hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "İsrail'in Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısını kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.
"İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'da sivil halka yönelik katliamlarının ardından BM güçlerini hedef alması, attığı her adımın cezasız kaldığı algısının bir tezahürüdür." değerlendirmesi yer alan açıklamada, uluslararası toplumun İsrail'in hukuka uymasını sağlamakla yükümlü olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye'nin UNIFIL Deniz Görev Gücü'ne bir fırkateyn ve UNIFIL karargahına ise 5 personel ile katkı sağladığı belirtilerek, "Bölgemizde barışın tesisi için uluslararası hukuk çerçevesindeki tüm girişimlere destek vermeyi sürdüreceğiz." ifadesine yer verildi.
ALMANYA
Almanya, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısını "kabul edilemez" olarak niteledi.
Dışişleri Bakanlığının X'teki hesabından yapılan paylaşımda, İsrail'in Hizbullah'ın saldırılarına karşı kendini savunma hakkı olduğu belirtilerek, "Ancak BM Barış Gücü askerlerinin bombalanması kabul edilemez. Lübnan'daki UNIFIL personelinin güvenliği sağlanmalıdır." ifadelerine yer verildi.
Paylaşımda ayrıca olayın tam olarak soruşturulması ve açıklığa kavuşturulmasının beklendiği kaydedildi.
ÇİN
Çin, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücüne (UNIFIL) saldırılarını kınayarak barışı koruma görevlilerinin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, başkent Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL'e ait tesislere yönelik saldırılarına ilişin değerlendirmede bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) barışı koruma görevlilerine bilerek saldırmanın insancıl hukuka aykırı olduğunun ve BM Güvenlik Konseyi'nin, 2006 yılındaki savaşın ardından İsrail ile Hizbullah arasında ateşkesi mutabakata bağlayan 1701 sayılı kararını ihlal ettiğinin altını çizen Mao, "Çin, İsrail Savunma Güçleri'nin barışı koruma görevlilerine saldırılarından derin endişe duymakta ve saldırıları güçlü şekilde kınamaktadır." dedi.
Mao, saldırıların "kabul edilemez" olduğunu, bir daha tekrarlanmaması için soruşturma başlatılması ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini belirterek "Tüm ilgili taraflara, özellikle de İsrail'e gerilimi düşürecek ve BM barış gücü görevlilerinin güvenliğini sağlayacak tedbirleri alma çağrısı yapıyoruz." diye konuştu.
FRANSA
İsrail'in Paris Büyükelçisi Joshua Zarka, ülkesinin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nü (UNIFIL) hedef alan "kasıtlı saldırıları" hakkında izahat vermek üzere Fransa Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) karşı kasıtlı saldırılarını kınıyor." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, İsrail'in, UNIFIL'e yönelik Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde düzenlediği yeni saldırıda birinin durumu kritik olmak üzere iki barış gücü askerinin yaralandığı kaydedildi.
Uluslararası hukuka yönelik ihlaller teşkil eden bu saldırılara derhal son verilmesi istenen açıklamada, "İsrail makamları bir açıklama yapmalı. Bu nedenle Fransa, bugün İsrail'in Fransa'daki Büyükelçisini Avrupa ve Dışişleri Bakanlığına çağırıyor." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, bütün devletlerin barış gücü askerlerini korumak zorunda olduğu kaydedildi.
Bölgedeki tüm tarafların bu zorunluluğa uyması talep edilen açıklamada, tarafların ayrıca UNIFIL'in görevini yerine getirmesine olanak tanımaları ve UNIFIL'in hareket özgürlüğüne saygı göstermeleri istendi.
Açıklamada, bölgedeki saldırıların sona ermesi çağrısına yer verildi.
İSPANYA
İspanya hükümeti, İsrail'in Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) son iki günde ikinci kez gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı.
İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in bugün Nakura'daki UNIFIL karargahına düzenlediği ve iki askerin daha yaralanmasına yol açan yeni saldırılarını sert bir şekilde kınadığını yineler. Hükümet, İsrail'in bu saldırılara derhal son vermesini, uluslararası insani hukuk ve Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararından doğan yükümlülüklerine uymasını talep ediyor." denildi.
Diğer yandan AA muhabirinin aldığı bilgilerde, İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, İsrail'in UNIFIL'e yönelik saldırılarını "öncesinde tahmin edilemeyecek kadar ciddi bir durum" olarak nitelendirirken, saldırıların tüm ayrıntılarıyla soruşturulması gerektiğini savunuyor.
ABD
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'den, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) bağlı unsurları hedef almaması gerektiğini belirtti.
ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği ve kasırgaların bıraktığı yıkımla mücadele kapsamında yapılan brifingde gündeme dair soruları yanıtladı.
Biden, "İsrail'in BM barış gücü unsurlarını vurmaya son vermesini istiyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Kesinlikle, elbette." diye yanıt verdi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de bugün İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmede, UNIFIL'e bağlı unsurların güvenliğinden emin olmaları çağrısında bulunmuştu.
BMGK ÜYELERİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) "E10" olarak bilinen seçilmiş üyeleri, BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) İsrail ordusu tarafından hedef alınmasından derin endişe duyduğunu bildirdi.
"E10", konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Tüm taraflara uluslararası insancıl hukuk ve UNIFIL personeli ile tesislerinin güvenliğini sağlama çağrısı yapılan açıklamada, barış güçlerinin kasıtlı olarak hedef alınmasının uluslararası insancıl hukuk ve BMGK'nin 1701 sayılı kararının ihlali olduğu belirtildi.
İRLANDA
İrlanda Genelkurmay Başkanı Sean Clancy, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısının yanlışlık olduğuna inanmadığını belirterek, "Askeri bir bakış açısıyla bu, kazayla yaşanan bir eylem değil doğrudan bir eylemdir." ifadelerini kullandı.
Clancy, İsrail'in UNIFIL pozisyonlarına yönelik saldırısı ve UNIFIL'de görev yapan İrlandalı askerlerin durumlarına ilişkin İrlanda kamu yayıncısı RTE'ye konuştu.
İsrail'in Hizbullah hedeflerine yönelik atışları sırasında kasıtsız olarak UNIFIL pozisyonlarını vurduğu iddiaları sorulan Clancy, "Bu şartlar altında buna inanmıyorum." dedi.
Tank atışının isabet ettiği UNIFIL gözlem kulesinin küçük bir hedef olduğunu belirten Clancy, "Küçük bir hedef olan gözetleme kulesini tankla vurmak için kasten hedef almak, doğrudan atış yapmak gerekir. Askeri bir bakış açısıyla bu, kazayla yaşanan bir eylem değil doğrudan bir eylemdir." değerlendirmesini yaptı.
Clancy, İsrail'in UNIFIL pozisyonlarına saldırmasının altında yatan stratejik hedefin ise belli olmadığını dile getirerek, "Bu çok açık ve felaket bir ihlal. Eylemleri pervasızca ve bu yaşananlardan dolayı hesap sorulması gerekiyor. Ne şartta olursa olsun BM Barış Gücüne saldırmak hoş görülemez." ifadelerini kullandı.
UNIFIL ve İrlandalı askerlerin Lübnan'da bulunmasının yaşananları kayıt altına almak ve sorumlulara hesap sormak açısından önemli olduğuna da işaret eden Clancy, Gazze'de bunun eksik olduğuna dikkati çekti.
Clancy, UNIFIL kapsamında Lübnan'da bulunan İrlandalı askerlerin durumlarının iyi olduğunu da bildirdi.
KATAR
Katar, İsrail'in Birleşmiş Milletler’in (BM) Lübnan'daki Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) saldırısını kınadı.
Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Lübnan'da UNIFIL'i hedef almasının "uluslararası insani hukuk hükümlerinin ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının açık bir ihlali" olduğu belirtildi.
İsrail'in UNIFIL güçlerine saldırısının kınandığı açıklamada, saldırıya ilişkin derhal uluslararası soruşturma açılması talep edildi.
NORVEÇ
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücüne (UNIFIL) saldırısının "endişe verici" olduğunu ve kınanması gerektiğini belirtti.
Eide, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL'e ait tesislere yönelik saldırısına ilişkin açıklamasında, "Lübnan'daki BM Barış Gücüne (UNIFIL) İsrail güçleri tarafından ateş açılması son derece endişe vericidir." ifadesini kullandı.
UNIFIL'in Lübnan'da "çatışmaların" yatıştırılmasına yardımcı olan ve durumun "kontrolden çıkmasını" önleyen tarafsız bir aktör olduğunu belirten Eide, BM'nin konuşlandığı bölge ve yapılarının açıkça belli olduğuna dikkati çekti.
Eide, "Bu nedenle İsrail güçlerinin UNIFIL'in bazı mevzilerini hedef alması kesinlikle kınanması gereken bir durumdur." yorumunu yaptı.
Bakan Eide, tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye, sivilleri korumaya ve BMGK'nin 1701 sayılı kararına uymaya çağırdı.
KANADA
Kanada Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısını şiddetle kınadı.
Kanada Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin UNIFIL askerlerine ve ilk müdahale ekiplerine ateş açmasının "endişe verici ve kabul edilemez" olduğu belirtildi.
Açıklamada, Kanada'nın "UNIFIL'e tam desteği" yinelenerek, Ottava yönetiminin BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararıyla tutarlı bir diplomatik çözüme katkı sağlamadaki kritik rolüne işaret edildi.
Kanada'nın tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka uymaya teşvik ettiğine işaret edilen açıklamada, barış gücü ve insani yardım çalışanlarının korunması çağrısında bulunuldu.
- İsrail saldırılarında 4 barış gücü askeri yaralandı
UNIFIL, 10 Ekim'de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu.
Dün de İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef almış, bir UNIFIL gözlem kulesi de "Merkava tankı" ile vurulmuştu. Saldırılarda 2 askerin daha yaralandığı bildirilmişti.
Kaynak: HABER7.COM