Gündem

İskilip’te Geleneksel Keşkek Lezzeti

Çorum’un İskilip ilçesinde yüzyıllardır devam eden keşkek geleneği iftar sofralarını renklendiriyor.

İskilip’te Geleneksel Keşkek Lezzeti
15-03-2024 00:28

Çorum’un İskilip ilçesinde yıllardır devam eden keşkek geleneği, iftar sofralarında lezzetli bir mola sunuyor. İskilip’te her mahallede bulunan keşkek fırınları, 8 saatlik bir pişirme sürecinden sonra enfes keşkekleri sofralara taşıyor. UNESCO’nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan keşkek, ilçenin en sevilen yemekleri arasında yer alıyor.

İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük’ün girişimleriyle marka tescili alan keşkek, meşhur İskilip dolmasından sonra ilçenin en uzun pişen ikinci yemeği olarak biliniyor.

Fırın sahipleri, keşkeğin yoğun ilgi görmesinden dolayı mutlu olurken, her yıl bir ay boyunca keşkek fırınlarında çalışarak bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorlar.

Sabah saatlerinde keşkek çömlekleri fırınlara getirilirken her birinin üzerinde işaretler bulunuyor ve pişirme süreci tamamlandığında İskilip Kalesi’nde davul-zurna çalınarak vatandaşlara haber veriliyor. Bu geleneksel lezzet, İskilip’in vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Keşkek ustası Recep Bodur, keşkeğin İskilip için önemli bir simge olduğunu belirterek gelecek nesillere de aktarılmasını umut ettiğini söyledi. Fırıncı Ahmet Kula ise keşkeğin iftar sofralarının vazgeçilmezi olduğunu ve her Ramazan ayında mahallelerde keşkeklerin hazırlandığını dile getirdi. İskilip’te devam eden keşkek geleneği, lezzeti ve dayanışmayı bir arada sunarak bölgenin kültürel zenginliğine katkıda bulunmaya devam ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER