İstanbul Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye'nin hızla yaşlandığı, 65 yaş ve üstü insanların genel nüfus içindeki oranının yüzde 10'u geçtiği ve bu oranın gelecek yıllarda hızla artacağı belirtildi.
Seçmenler arasında yaşlı ve yaşlanmakta olanların oranının çok daha yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, her 5 seçmenden birinin 60 yaş ve üzerinde olduğu aktarıldı.
Açıklamada, 65+ Yaşlı Hakları Derneği'nin yıllardır çok sayıda belediye ile yürüttüğü çalışmalar neticesinde "Yaş Dostu Kent Sözleşmesi" oluşturduğu ve bu sözleşmenin belediye yönetimine aday olan siyasetçilere sunulduğu ifade edildi.
"Yaş Dostu Kent Sözleşmesi"nde belediyelerin yaşlı hemşerileri için hak temelli hizmet anlayışı geliştirmesini, yaşlıları muhtaç değil hak sahibi bireyler olarak görmesini ve karar verme süreçlerine dahil etmesini hedefleyen belirli hedefler ve adımlar bulunmaktadır.
Sözleşmede, 2 yıllık vadede yaşlılar için çağrı merkezi düzenlemesi, alarm butonu uygulaması, yaşlı farkındalık eğitimleri, ücretsiz toplu taşıma hizmeti gibi hedefler belirlenirken, 5 yıllık vadede ise yaşlı yaşam merkezleri kurulması, yaşlı bakanlara destek programı, yaşlılar için kuşaklararası programlar gibi daha kapsamlı hedefler öngörülmektedir. Açıklamada, DSÖ'nün "Yaş Dostu Kentler Ağı"na üye olabilme hedefinin de sözleşme ile sağlanacağı belirtildi.
65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ise yaşlılara hizmet götürmenin bir hak olduğunu ve yaşlıların tüm haklarını kullanmalarını sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.