Son birkaç gündür çeşitli yayın organlarında İTÜ ARI Teknokent markasına yönelik yer alan yanıltıcı ifadeler içeren bazı haberlerin yayınlanması, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (“İTÜ”) de hisse sahibi olduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yönetici şirketi olan şirketimiz İTÜ ARI Teknokent Proje Geliştirme Planlama A.Ş.’yi (“İTÜ ARI Teknokent”), şirketimizin tüm yönetim kurulu üyelerini ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren girişimcilerimizi derinden üzmüştür ve basın açıklaması yapma gereği doğmuştur.
10.01.2003 tarihli, 24989 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 11.12.2002 tarihli ve 2002/4965 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ilan edilen “İTÜ ARI Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi” İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsünün farklı ve birbirlerine uzak mesafedeki lokasyonlarında toplamda 9 bina ile hizmet vermektedir. Bu sebeple Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren girişimcilerimiz bölgeye, bölge içerisinde kendilerine kiralanmış olan binalara ulaşabilmek için giriş kapılarının tamamını kullanmaya ihtiyaç duymaktadır. Kampüsün giriş kapıları İTÜ ARI Teknokent’in kurulduğu 2002 yılından bu yana gerek İTÜ öğrencileri ve İTÜ çalışanları gerekse de teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren tüm çalışanlar ve ziyaretçiler tarafından ortak olarak tam bir uyum ve huzur içinde kullanılmıştır. 20 yıldır herhangi bir problem yaşanmamasından anlaşılacağı üzere, bu uygulama haksız veya karmaşaya yol açıcı değildir. Tam aksine giriş kapılarının kullanımının kısıtlanması haksız ve Teknoloji Geliştirme Bölgesinde çalışan yaklaşık 9.000 kişiyi mağdur eder niteliktedir.
Şirketimizin İTÜ kampüsü içinde İTÜ’den izinsiz inşaat gerçekleştirdiği iddiası gerçeğe aykırıdır. Bu iddia ile kastedilen bina teknoloji geliştirme bölgesi içindeki İleri Araç Teknolojileri ve Güç Geliştirme Merkezi (ARI 7) ile Otomotiv Hareketlilik binası ise; söz konusu binanın inşaatı, o dönem aynı zamanda şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı olan İTÜ Rektörü’nün kararıyla ve imzasıyla başlamıştır. Söz konusu bina aynı zamanda İTÜ’nün Mekatronik Laboratuvarıyla birlikte tasarlanmıştır. İhale işlemleri İTÜ Rektörlüğü tarafından yürütülmüş, ihale sonuçlanmadan şirketimize devredilmiştir. İTÜ ARI Teknokent, doğru başlamamış bu zorlu süreçte inşaatı yarım kalan bu binanın ve hatta öncelikli olarak Mekatronik Laboratuvarının inşaatının hukuka uygun bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli süreci yürütmüş ve yürütmektedir. Bu süreçte, Mekatronik Laboratuvarında kullanılması amacıyla kamu desteğiyle alınan önemli ve değerli ekipmanın korunmasını sağlamak için tüm iyi niyetiyle ve İTÜ’ye ve İTÜ akademisyenlerine destek olmak için elinden gelen bütün imkânları yaratmaktadır.
Teknoloji Geliştirme Bölgesi alanı 03.10.2002 tarihli İTÜ Yönetim Kurulu Kararı ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 4/7. maddesi kapsamında İTÜ ARI Teknokent’e tahsis edilmiştir. Bölgede yer alan binaların çoğu İTÜ ARI Teknokent’in kaynaklarıyla inşa edilmiş olup; İTÜ Rektörlüğü tarafından kiralama yoluyla tahsis edilmiş binalar da vardır. Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan binaların tamamı ilgili mevzuat uyarınca faaliyet gösteren girişimciler ve Ar-Ge çalışması yapan şirketler tarafından kullanılmaktadır. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kanunu’na uygun şekilde yapılan bu kiralamalar haricinde, İTÜ ARI Teknokent tarafından yapılan herhangi bir kiralama veya alt kiralama kesinlikle bulunmamaktadır. Kiralama işlemleri ve mevzuata uygun olarak belirlenmiş kira bedelleri T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığı şekilde yürütülmektedir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin yönetici şirketlerinin bu tip faaliyetleri T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetlenmekte olup özellikle bu yöndeki kararlarımız hukuka ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde alınmıştır.
İTÜ ARI Teknokent’in yönetim kurulu 7 kişiden oluşmakta olup, İTÜ Rektör Yardımcısı ve İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü İTÜ’yü temsilen yönetimde yer almaktadır. Şirketimizin tüm yönetim kurulu üyeleri büyük bir uyum içinde çalışarak kararlarını oy birliğiyle almaktadır. “Emlak mafyası” ifadesi İTÜ ARI Teknokent’i ve aynı zamanda İTÜ’nün temsilcisi olan yönetim kurulu üyelerini de itham altında bırakmakta, aynı zamanda İTÜ’nün de mafya oluşumuyla yönetildiği anlamını taşıyarak İTÜ ARI Teknokent’in hissedarı olan İTÜ’nün de kişilik haklarına zarar vermektedir.
Söz konusu haberlerde yer alan İTÜ’nün ve öğrencilerinin kazanımlarının öncelikli olmadığı, ticari kaygıların ön planda tutulduğu ifadeleri son derece haksız ve mesnetsizdir. Tam aksine, İTÜ ARI Teknokent yönetimi aldığı yönetim kurulu kararları ile İTÜ öğrencilerine ve akademisyenlerine destek olmayı amaçlayarak burs olanakları, yayın teşvik ödemeleri, staj ve iş imkanları yaratmaktadır. Bu yıl, İTÜ ARI Teknokent, İTÜ Geliştirme Vakfı ile birlikte 250 öğrenciye aylık 650 TL burs verecektir. Ayrıca, İTÜ tanıtım günlerinde de Rektörlük tarafından yapılan duyuruda da görüleceği üzere ilk 1000’e giren öğrencilere başarı bursu vermekte, Ar-Ge çalışmalarını üniversite hayatlarının ilk yıllarından itibaren İTÜ ARI Teknokent Kuluçka Merkezi (İTÜ Çekirdek) ve teknoloji girişimcisi firmalar ile yapmalarına imkân ve öncelik vermektedir. Sonuç olarak, İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’de teknoloji tabanlı kalkınma seferberliğinde önemli rol oynamakta; yerli ve milli teknolojik ürünlerinin çoğalması, bilimsel çalışmaların ticarileştirilmesi ve ihracatının artırılarak ülkemize ekonomik katma değer sağlanması yolundaki çalışmalarını her zaman olduğu gibi İTÜ ile iş birliği içinde yürütmeye devam etmektedir ve edecektir.
KAYNAK : Haber7