İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları tarafından yapılan açıklama şöyledir:
2000 yılında İTÜ Mensuplarının çocuklarına nitelikli eğitim vermek amacıyla İTÜ Maslak Kampüsünde eğitim öğretime başlayan İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsünde 3 bina ile eğitim öğretime devam etmektedir. Bu sebeple okullarımızda eğitim gören öğrenci ve çalışan servisleri ile velilerin ve çalışanların araçları, İTÜ’lü yardımseverlerin bağışlarıyla yapılmış olan okul binalarına ulaşabilmek için giriş kapılarının tamamını kullanmaya ihtiyaç duymaktadır.
Kampüsün giriş kapıları, Kültürel AŞ iştiraki olarak İTÜ Geliştirme Vakfı Okullarının kurulduğu 2000 yılından bu yana gerek İTÜ öğrencileri ve İTÜ çalışanları gerekse de İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları öğrencilerini ve çalışanlarını taşıyan servisler, öğrenci velileri, çalışanlar ve ziyaretçiler tarafından ortak olarak tam bir uyum ve huzur içinde kullanılmıştır. 20 yıldır herhangi bir problem yaşanmamasından anlaşılacağı üzere, bu uygulama haksız veya karmaşaya yol açıcı değildir. Tam aksine giriş kapılarının kullanımının kısıtlanması haksız ve okullarda eğitim gören öğrencileri ve çalışanları mağdur eder niteliktedir. İTÜ Rektörlüğü tarafından alınan karar aynı zamanda öğrencilerin eğitim alma hakkını, çalışanların ise çalışma hakkını engellemektedir.
Doğruluğu ispatlanmadan 08.10.2021 tarihinde
https://www.haber7.com/guncel/haber/3149046-itu-kampusunde-emlak-mafyasi-kampuse-cokmusler-kacak-da-var-rant-da internet adresinde yayımlanan haberde yer verilen İTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada 14. maddede yer alan “……Diğer yandan, ARI Teknokent AŞ ve özel okul yönetimleri sürecin çözümüne yönelik bugüne kadar İTÜ Rektörlüğüyle herhangi bir temas kurma teşebbüsünde bulunmamıştır.” iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır.
İTÜ Rektörlüğü, İTÜ Geliştirme Vakfı, bağlı okullar/şirketler ve ARI Teknokent ile bağlı şirketlerde çalışanların, öğrenci velilerinin ve misafirlerin kampüse giriş çıkışlarının sadece Borsa Kapısı üzerinden yapılmasının kararlaştırıldığı ve 05.10.2021 tarihi itibarıyla mevcut durumda tanımlı tüm araçların kampüs giriş izinlerinin iptal edileceği, alışık olmadığımız dolaylı bir şekilde 30 Eylül 2021 tarihinde intikal etmiştir.
Yazı tarafımıza ulaştığında, istenen kapsamlı bilgiler için tanınan süre (29 Eylül 2021) geride kalmıştı. Rektörlüğün yeni uygulama ile ilgili yazısı Kültürel AŞ'ye erişir erişmez, bildirilen Kampüse giriş-çıkış ve Kampüs içi trafik düzenlemesinin yaratacağı ciddi sorunlar nedeniyle uygulamanın ertelenmesi ve sağlıklı bir çözüm için Rektörlük, Geliştirme Vakfı ve şirketlerinin iş birliği yapmasını öneren Kültürel AŞ Yönetim Kurulu Başkanı tarafından kaleme alınan yazı, 1 Ekim 2021 tarihinde e-mail olarak, 4 Ekim tarihinde ıslak imzalı olarak bizzat yine Yönetim Kurulu Başkanı tarafından İTÜ Rektörlüğüne gönderilmiştir.
İTÜ Rektörüne diyalog çağrısı yapılan metinde, “Yukarıda belirtilen sorunların ortaya çıkmaması için Kampüse giriş-çıkış ve trafik akışı düzenlemelerinin, bundan doğrudan etkilenecek Şirketler ile birlikte tasarlanması akılcı ve uygun yaklaşım olacaktır. Bu nedenle, Sayın Rektörlüğünüz tarafından bildirilen uygulamadan vazgeçilmesi ve sürecin karşılıklı görüşmelere dayalı olarak düzenlenmesinin sağlanması konusunda iş birliğinizi arz ederiz.” ifadelerine yer verilmiştir.
Şirketimizin İTÜ kampüsü içinde İTÜ’den izinsiz inşaat gerçekleştirdiği iddiası da gerçeğe aykırıdır. Bahsi geçen iddia ile kastedilen söz konusu ek bina, eski Kurucu temsilcisi ve eski İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından ihale edilmiştir. Ek bina inşaatı İTÜ GVO Kültürel AŞ’nin eski Yönetim Kurulu döneminde başlamış olup, tüm ödemeleri peşin olarak yüklenici firmaya yapılmıştır. Yeni dönemde Yönetim Kurulumuz projede yapısal iyileştirme gereği belirleyerek inşaatı geçici süreyle durdurmuş, gerekli iyileştirme projesini tamamlayarak inşaata tekrar Mart 2021 tarihinde başlamıştır. İTÜ Rektörlüğü temmuz ayında, inşaatı izinsiz olduğu gerekçesiyle durdurmuştur. Yarım kalan bir inşaatın yaratabileceği çeşitli maddi kayıplar ve olası ciddi sorunları belirten itirazî yazılarımız (01.09.2021/753 ve 20.09.2021/771 sayılı yazılarımız) bugüne kadar yanıtlanmamıştır. Halen söz konusu maddi kayıplar ve güvenlik riskleri devam etmektedir.
Haberinizde yer alan İTÜ’nün ve öğrencilerinin kazanımlarının öncelikli olmadığı, ticari kaygıların ön planda tutulduğu ifadeleri haksız ve mesnetsizdir. Tam aksine, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları kurulduğu günden bu yana İTÜ Mensupları ve Mezunlarının çocuklarına yüksek oranda indirim uygulayarak nitelikli eğitim olanağı yaratmaktadır. Buna ek olarak İTÜ Rektörlüğüyle yapılmış olan kira sözleşmesi gereği Rektörlüğün uygun gördüğü öğrencilerimize “Rektörlük Kontenjanı” kapsamında indirim uygulanmaktadır.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, her zaman olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en saygın eğitim kurumlarından biri olarak gelecek nesillerin yetiştirilmesine yönelik eğitim öğretim faaliyetlerini İTÜ ile iş birliği içinde yürütmeye devam edecektir.
İTÜ Rektörlüğünün kamuoyu açıklamasına atıfla “Kampüse çökmüşler, kaçak da var rant da!” başlığıyla yayınlanan haberinizde, İTÜ Rektörünün de başkanı olduğu İTÜ Geliştirme Vakfı yönetiminde görev alan saygın, Üniversitelerine gönülden bağlı ve çok önemli hizmetler vermiş İTÜ’lülere yakışıksız ve kabul edilemez ithamları esefle karşılıyoruz.
İTÜ ve kuruluşları hakkında yapılan mesnetsiz, gerçekleri yansıtmayan ve tek taraflı açıklamaya yer verilen bu haber, yalnızca 248 yıllık tarihe sahip İstanbul Teknik Üniversitesi camiasını değil, aralarında milletvekilleri, bakanlar, başbakanlar, Cumhurbaşkanları ve bilim insanları bulunan mezunları nedeniyle tüm toplumu yaralamaktadır. İTÜ Camiasının ve halkımızın aklında hiçbir soru işareti kalmaması adına bu açıklamayı yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.