Kaplan, “"İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) sayesinde ihracatçılar teminatsız TİM’in kefaletiyle oluşacak bir sistemle krediye direkt ulaşabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabilecek" dedi. Kaplan, yaptığı açıklamada, ihracatçı firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini belirterek, TİM ve Eximbank'ın Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 14 Ekim'de 10 milyon lira sermaye ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) kurduğunu hatırlattı.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Kaplan, “Pandemi süreciyle beraber ülkemizi, dünyada önemli bir tedarik üssü haline getirdik. Dolayısıyla ülkemizin kapasite kullanım oranında önemli bir artış yaşandı. Gelecek dönemde de dünya tedariğini karşılamamız gerekiyor. Bu ancak yeni yatırımlarla mümkün olacak. Kurduğumuz İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi, yeni yatırımların hayata geçmesi için KOBİ'ler başta olmak üzere ihracatçı şirketlere finanman desteği sağlayacak. Bir fon olarak kurulan şirketimiz sayesinde ihracatçılarımız, teminatsız TİM'in kefaletiyle oluşan bir sistemle krediye direkt ulaşabilecek; çok büyük hacimli kredi kullanabilecek. İGE, 300 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için önemli bir itici güç olacak” dedi.
61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. TİM, bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda Eximbank'la 14 Ekim'de 10 milyon lira sermaye ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) kurdu. İhracatçıların erişimine açık, ihracatçıların finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir fon olarak kurulan şirkette, TİM'in yüzde 95 (9milyon 500 bin lira) ve Eximbank'ın yüzde 5 (500 bin lira) ortaklığı bulunuyor. İlerleyen süreçlerde 61 ihracatçı birliğinin de gerekli sermaye katkısıyla şirkete ortak olması yönünde kanun çalışmaları devam ediyor. Şirket bugün itibariyle ihracatçılara hizmet vermeye başladı.
İPOTEK VERMEK ZORUNDA KALMAYACAKLAR
İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi aracılığıyla, teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimleri kefalet suretiyle sağlanacak. Böylece ihracatçılar, kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. İhracata yönelik büyüme modeli hedefi doğrultusunda ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerle uğraşan firmalara yönelik ihtisaslaşmış "İhracat Kredi Garanti Fonu", ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına büyük katkı verecek.