Gündem

Karneler erkenden e-Okul'dan erişime mi açılacak? MEB'den İlkokul, ortaokul ve lise karne

Yüzbinlerce öğrenci karne heyecanını erkenden yaşamaya başladı. İlkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alanlar, birinci dönemin sona ermesine kısa bir zaman kala dönem ortalamalarını hesaplamaya başladı. Pandeminin gölgesinde koca bir dönemi geride bırakan öğrenciler Takdir, Te?

Karneler erkenden e-Okul'dan erişime mi açılacak? MEB'den İlkokul, ortaokul ve lise karne
13-01-2022 17:12

Milli Eğitim Bakanlığı, 18 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren karneler ile ilgili kararını duyurdu. MEB yönetmeliğine göre dönem sonu başarı ortalaması 70 ile 84.99 arasında olan öğrenciler Teşekkür Belgesi, 85 ve üzeri olanlar ise Takdir Belgesi almaya hak kazanacak. Öğrencilerin karne notlarını bu dönem içerisinde girdikleri sınavların ortalaması ve sözlü notlarıyla belirleniyor. Birinci dönemin sona ermesine takvime göre 8 gün kaldı. Öğretmenler, öğrencilerin dönem içinde katıldıkları sınavları ve sözlü notlarını Veli Bilgilendirme Sistemine yüklemeye başladı. Geçtiğimiz sene koronavirüs önlemleri sebebiyle yüz yüze eğitim verilmemesi ve okullarda yığılmalar yaşanmaması için Bakanlık karnelerin internet üzerinden erişime açmıştı. Bu yılda vaka sayılarının artmasıyla öğrenciler Karneler erkenden e-Okul'dan mı açıklanacak? sorusuna cevap arıyor. İşte MEB'in kritik karne kararı...

MEB Karneleri Basılı Olarak Öğrencilere Verecek!

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 eğitim öğretim yılında pandemi sebebiyle öğrencilerin karnelerini e-Okul üzerinden erişime açmıştı. Karneler internet üzerinden açıklanırken karne günlerinde yaşanan yoğunluğun önüne geçilmesi amaçlanmıştı. Bu sene yüz yüze eğitim devam ettiğinden öğrenciler karnelerini basılı bir şekilde öğretmenlerinden teslim alacak.

karneler basılı olarak verilecek

Karne Notu Nasıl Hesaplanır?

Öğrencilerin karne notunu hesaplayabilmeleri için sınavlardan aldıkları puanlar gereklidir. Öğrenci o dersten kaç adet sınava girdiyse , sınavdan alınan toplam puan sınav sayısına bölünür ve o dersin ortalaması elde edilir. Bu işlem bütün dersler için gerçekleştirilerek ders başına çıkan not ortalamasının hepsi bir araya getirilerek toplanır. Toplanan ders ortalamasına ders sayısı bölünür. 

karne puanı hesaplama

Örneğin;

Matematik dersinden o dönem  üç sınava giren öğrenci sınavlardan sırasıyla 55,60 ve 70 puan almış olsun. Sınav puanları 55+60+70 olarak toplanır. Ortaya çıkan 185 sayısı, sınav sayısına (3) bölünür.  Öğrencinin Matematik dersinden ortalaması 185/3= 61,6  şeklinde elde edilir. Bu öğrencinin diğer derslerden ortalaması Türkçe'den 70, Sosyal Bilgilerden 90, İngilizce'den 80 olan bir öğrencinin karne ortalaması aşağıdaki gibi hesaplanır.

70+90+80+60= 300 (toplam ortalama)

Toplam ortalama / ders sayısı 

300/4= 75 olduğundan öğrenci dönem sonunda Teşekkür Belgesi almaya hak kazanır.

Bu Yıl Sonunda Sınıfta Kalma Olacak!

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 eğitim öğretim yılında pandemi nedeniyle sınıf geçme ve kalma durumlarında değişikliğe gitmişti. Öğrencilerin pandemi şartlarından en az şekilde etkilenmesi için sınıfta kalma kaldırılmış ve başarısız dersi olan öğrenciler sorumlu bir şekilde üst sınıfa geçirilmişti. MEB takvimine göre okullarda 2. dönem 17 Haziran cuma günü sona erecek. Bu dönem yüz yüze eğitim verildiğinden başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarına yapabilecek.

İlkokul 1,2,3 ve 4. sınıflarda yönetmelik gereği sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıflarda herhangi bir dersten yıl sonu başarı puanı 45'den (kırk beş) az olan öğrencilerin sınıf tekrarına kalmasına Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) karar veriyor.  Lise 9,10,11 ve 12. sınıflarda yıl sonu ortalaması 50'nin (elli) altında olan ve 3 dersten başarısız olanlar sınıf tekrarına kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER