Kültür

Kars’ta tarihi binanın üzerinde ağaç yetişti

Kars'ta tarihi binanın duvarları üzerinde çıkan ağaç yetişti(kars-iha)

Kars’ta tarihi binanın üzerinde ağaç yetişti
21-06-2024 10:59

Kars’ta tarihi binanın duvarları üzerinde çıkan ağaç yetişti.


Uzun yıllardan beri sahibi tarafından boşaltılan, Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan ve Ruslar tarafından yaptırılan tarihi binanın duvarları ve bacasında filizlenip boy veren ağaçlar, görenleri şaşırtıyor. Ağaç köklerinin duvar içerisinde ilerlemesi ise tarihi binayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.


Kentin en önemli tarihi binalarının bulunduğu ve ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin hayata geçirildiği Haydar Aliyev Caddesi üzerinde sahipsizliğe terke dilen tarihi bina özel mülk olduğundan dolayı her hangi bir şey yapılamadığı gibi, sahiplerinin de duyarsızlığı nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.


Duvarlarındaki motiflerin bozulduğu, camları kırılan ve arka duvarlarının bir kısmı yıkılan tarihi bina da birkaç kez de yangın çıktı. Çatısı ve tahta bölümlerinin bir kısmı da yanan tarihi binanın akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.


Baltık mimarisi özelliği taşıyan tarihi binanın yetkililer tarafından üzerinde yetişen ağaçlardan arındırılmasını isteyen vatandaşlar, yetkililerin tarihi binanın sahipleriyle bağlantı kurarak biran evvel koruma altına alınması gerektiğine dikkat çekiyor.


Haydar Aliyev Caddesi üzerinde Valilik Hizmet Binası’nın 150-200 metre aşağısında bulunan ve üzerinde ağaç yetişen tarihi binanın yetkiler tarafından üzerindeki ağaçlardan kurtarılması bekleniyor. Ağaç köklerinin duvarlara zarar verdiği tarihi bina önlem alınmadığı takdirde yıkılarak kaybolacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER