İlaçlık bal olarak tüketilen kestane balı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için az miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Kestane balının çok fazla tüketilmesi farklı sağlık sorunlarına neden olduğun dikkatli ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimsel hastalıklardan kronik rahatsızlıklara kadar birçok hastalığın kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olan kestane balı özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kış aylarında düzenli olarak ilaç niyetine içilmesi önerilmektedir.
Sirkeli suyun faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına sirkeli su içme zayıflatır mı?
Kestane Balının Faydaları
Doğal kestane balı, vücut direncinin artması ve hastalıklara karşı bağışıklığın güçlenmesinde ciddi etkiye sahiptir. Şifa kaynağı olarak görülen kestane balı, çiçek balıyla kıyaslandığında daha acı ve sert bir tadı bulunmaktadır. Bünyesi hassas kişilerin haddinden fazla tüketmeleri dokunacağından ölçülü içilmesine dikkat etmek gerekmektedir. Kestane balının faydaları şöyledir:
Kan pıhtılaşmasını önleyerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
Solunum yolu hastalıklarının kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Boğaz ağrılarına iyi gelerek şiddetli öksürüğü hafifletir.
Demir bakımından oldukça zengin olan kestane balı, kansızlık (anemi) hastalığına iyi gelerek kan değerlerini yükseltmektedir.
Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Hafızayı güçlendirir.
Mikrop kırıcı özelliği ile vücudu enfeksiyonlardan arındırmaktadır.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kestane balı, vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Kemik yapısını güçlendirir.
Reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Akciğer sağlığını koruyarak kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.
Yaraları kısa sürede iyileştirir.
Romatizma ağrılarına dindirir.
Ağız kokusunu azaltır.
Kestane Balı Zararları Nelerdir?
Birçok hastalığa anında şifa olan kestane balının ölçüsüz tüketilmesi halinde faydadan çok zarara sebebiyet vermektedir. Gün içinde 1-2 kaşıktan fazla kestane balı tüketilmesinin zararları şöyledir:
Mide bulantısı
Kusma
Baygınlık
Tansiyonun aniden düşmesi
Halsizlik
Kestane Balı Ne Kadar Yenir?
Kestane balının sayısız faydalarının yanında dikkatsizce tüketilmesi halinde dokunabileceğinden günde en fazla 1 çorba kaşığı tüketilmelidir. Çocuklarda bu miktar 1 tatlı kaşığı olmalıdır. Çok fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya yol açabilir.
Kestane Balı Fiyatları?
Hakiki kestane balının 1 kg fiyatı 200-250 TL arasındadır.