Yaşam

Kızılcahamam’da son iki yılda 2 milyon pet şişe ve cam dönüştürüldü

Sıfır atık projesi çerçevesinde 2022 yılında pilot bölge seçilen 32 bin nüfuslu ankara'nın kızılcahamam ilçesinde son iki yılda depozito iade makinelerine atılan 2 milyon pet şişe ve cam geri dönüşüme kazandırıldı.

Kızılcahamam’da son iki yılda 2 milyon pet şişe ve cam dönüştürüldü
28-06-2024 10:19

Sıfır Atık Projesi kapsamında 2022 yılında pilot bölge seçilen 32 bin nüfuslu Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde, 6 farklı noktaya yerleştirilen Depozito İade Makineleriyle son iki yılda 2 milyon pet şişe ve cam geri dönüşüme kazandırıldı.


Sıfır Atık kampanyasının önemli unsurları arasında yer alan Depozito İade Makineleri için 2022 yılında Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi pilot bölge ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için Depozito İade Makinelerini Kızılcahamam’ın altı farklı noktasına yerleştirdi.


Depozite İade Sistemi’yle 0,5 litre ile 3 litre hacme sahip ambalajlar geri dönüştürülüyor. Şişe kutu başına 25 kuruş ödeniyor. Paralar bakanlığa bağlı Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısında oluşturulacak “e-cüzdan” uygulamasında birikecek ve anlaşmalı marketlerde kullanılacak.


Bakanlık, yeni yılda 5 bin noktaya Depozito İade Makinelerini yerleştirmeyi planlıyor. Makinelerin kurulum noktalarının tespitleri içinde çalışmalar sürüyor. Belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelerden başlamak üzere zincir marketler, alışveriş merkezleri, otel, restoran ve kafeler gibi insan trafiğinin yoğun olduğu alanlar uygulamaya dahil edilecek.


Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, Sıfır Atık Kampanyasına ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kızılcahamam’da sadece bu sistem değil, sıfır atık açısından birçok ilkleri gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi birinci sınıf atık getirme merkezi, bir tanesi de içerisinde bulunduğumuz sıfır atık bahçesi" ifadesini kullandı. Atıklar ekonomiye kazandırılıyor


Kızılcahamam’da yaşayan vatandaşlar ile ilçeye gelen misafirlerin yoğun olarak Depozito İade Makinelerini kullandığını söyleyen Acar, "Bu makineden aldıkları fiş ile cep telefonundaki uygulamaya puan yüklüyorlar. Bu puan ile de ilçemizdeki esnaflardan alışveriş yapıyorlar. Bu sayede atıklar ekonomiye geri kazandırılmış oluyor. Hem de ilçemizdeki yeşil alanlar temiz olmuş oluyor. Biz çevrenin kıymetini Kızılcahamam olarak çok iyi biliyoruz" diye konuştu. Kızılcahamam’ın yüzde 80’inin orman bölgesinden oluştuğuna dikkati çeken Acar, "Yaşam kalitesi yükse bir ilçe. Dolayısıyla bu atıkların doğaya vereceği zararı önlemekle de çok mutluyuz" dedi. 2 milyon pet şişe dönüştürüldü


Makinelerin iki sene önce kurulduğunu hatırlatan Acar, "Şu ana kadar Kızılcahamam’da yaklaşık 2 milyon civarında pet şişeler bu makinelere atıldı. Kızılcahamam’ın nüfusu 32 bin. Nüfus ile kıyasladığımızda bu büyük bir rakam. İnşallah 2025 yılından itibaren uygulanmaya başlandığında Türkiye’miz aynı Kızılcahamam gibi tertemiz bir hale gelecek" ifadelerini kullandı. Çevre korunuyor


Depozito İade Makinelerine torbalar dolusu pet şişe ve cam getiren vatandaşlardan İsmail Bülbül ise, “Gayet başarılı ve güzel bir proje. Kızılcahamam açısından sevindirici bir durum. Bunun tüm Türkiye geneline yayılması daha hoş olur çünkü hem çevreyi koruyoruz hem de insanlar 3-5 kuruş sebepleniyor” şeklinde konuştu. Anlaşmalı marketlerden alışveriş yapılabiliyor


Bülbül, “İki senedir topluyorum. Apartman görevlisiyim. Belediyenin sıfır atığına atıyorum. Anlaşmalı marketlerden alışveriş yapıyorum. Alışveriş çeki veriyorlar. Türkiye genelinde yayılmasını isterim. Hem çevremizin korunması için hem de insanlar sebepleniyor” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER