Gündem

Konukoğlu açıkladı; GSO Karbon ayak izini hesaplayan ve raporlayan Türkiye’deki ilk Oda oldu

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında önemli bir adım atarak ISO 14064-1 standardına uygun karbon ayak izi hesaplama ve raporlama süreçlerini başarıyla tamamladı. Bu çalışmalar doğrulama sürecinden de başarıyla geçti.

Konukoğlu açıkladı; GSO Karbon ayak izini hesaplayan ve raporlayan Türkiye’deki ilk Oda oldu
15-10-2024 23:21
15-10-2024 23:25

GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sanayinin çevreyle uyum içinde çalışmasının ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın en önemli sorumlulukları olduğunu vurguladı. Konukoğlu, “Bu ölçümleri yaptırmak ve gerekli önlemleri almak, hepimizin en büyük görevidir” dedi.

ISO 14064-1 Standardı Nedir ve Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

ISO 14064-1, kurumların ve kuruluşların karbon ayak izi hesaplama ve raporlama süreçlerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Bu standart, doğrudan (fabrika emisyonları gibi) ve dolaylı (elektrik tüketimi veya tedarik zincirinden kaynaklanan) sera gazı emisyonlarının ölçümünü kapsar.

Sürecin ilk aşamasında, bir kuruluşun faaliyetlerinden kaynaklanan tüm sera gazı emisyonları detaylı şekilde tespit edilir. Daha sonra emisyonların ölçümleri yapılır ve bu veriler belirlenen metodolojilere göre raporlanır. Bu rapor, bağımsız doğrulama kuruluşları tarafından denetlenip onaylandıktan sonra geçerlilik kazanır.

GSO’nun bu çalışması, sanayi faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini minimize etme amacını taşımakta olup, karbon ayak izini azaltmaya yönelik önlemleri teşvik ediyor. GSO yetkilileri, bölgedeki diğer sanayi kuruluşlarının da benzer adımlar atmasını teşvik ettiklerini belirtti.

GSO, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda attığı bu adımla, Gaziantep’in çevreci ve yenilikçi bir sanayi merkezi olma yolundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. GSO Türkiye'de karbon ayak izini hesaplayan ve rapırlayan ilk oda olmayı başardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER