Ekonomi

Kâr rekoru kırıyorlar ama 'Merkez'i dinlemiyorlar!

Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 12’ye çekmesine rağmen hala ticari ve tüketici kredilerinin faiz oranları yüzde 40’larda seyrediyor. İş dünyası temsilcileri de faizlerin düşürülmesi için çağrı yapıyor.

Kâr rekoru kırıyorlar ama 'Merkez'i dinlemiyorlar!
03-10-2022 07:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara ‘yatırım için kredi açın’ çağrısına rağmen faizler hâlâ yüksek seyrediyor. İş dünyası ise üretim, istihdam ve ihracatın kapısını açacak olan yatırımları yapmak için uygun faizli kredi talebinde bulunuyor. Bankalar ise Merkez Bankası’ndan yüzde 12 ile borçlanırken, iş dünyasına ve vatandaşlara kredileri yüzde 40’lara varan faiz oranlarıyla satıyor.

İhtiyaç kredilerinde yıllık yüzde 27 ile yüzde 50’ye varan oranlarda maliyetle karşı karşıya kalınırken, konut kredilerinde yüzde 15’den başlayıp yüzde 48’lere kadar çıkıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir sosyal medya mesajında “Banka kredilerine ulaşmak zorlaştı. Türkiye’nin her il ve ilçesinden bankalara yönelik şikâyetler artıyor. Firmaların kredi talepleri karşılanmıyor veya çok yüksek maliyetler çıkarılıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İHRACATÇININ İŞTAHI AÇIK AMA…

İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı ve Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı gazetemize yaptığı açıklamada, özel sektörün acilen krediye ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak bankaların muslukları hâlâ açmadığını söyleyen Taycı, “İhracatçıda iştah fazlasıyla var. İştahımız açık… Yatırım yapmamız gerekiyor ama biz bankalara gittiğimizde elimiz boş dönüyoruz. Birliklerimizde birçok sanayici arkadaş kredi bulsa yatırım yapacak. Merkez Bankası faizleri bu kadar düşürmüşken, bankaların hâlâ ticari kredi faizlerini bu kadar yüksek tutması büyümenin önünde bir engel” diye konuştu.

KÂRLARI 8 AYDA YÜZDE 450 ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türk bankacılık sektörü yılın ilk 8 ayında net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 450 artırarak 252 milyar 208 milyon TL’ye yükseltti. Ağustos 2022 döneminde bankacılık sektörünün, aktif büyüklüğü 12 trilyon 699 milyar 119 milyon TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2021 yılsonuna göre 3 trilyon 483 milyar 656 milyon TL arttı.

Ağustos 2022 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 6 trilyon 661 milyar 162 milyon TL, menkul değerler 2 trilyon 79 milyar 464 milyon TL oldu. 2021 yıl sonuna göre sektörün; toplam aktifi yüzde 37,8, krediler toplamı yüzde 35,9, menkul değerler toplamı yüzde 40,8 oranında arttı. Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2021 yıl sonuna göre yüzde 45,9 artışla 7 trilyon 739 milyar 399 milyon TL oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER