Enflasyon ve resesyon sarmalındaki küresel ekonomi dünya devi şirketleri zor durumda bırakmaya başladı. Hem maliyetlerdeki yükseliş hem de taleplerde azalma beklentisi ile üretimleri kısan markalar işçi çıkarımlarına ve maaş kesintilerine gitmeye başladı.
AMAZON ALIMLARI DURDURDU
Amazon'un İnsan Deneyimi ve Teknolojiden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Beth Galetti, şirket çalışanlarına gönderdiği yazıda, ekonomideki belirsizlik ve son birkaç yılda istihdam edilen kişi sayısı doğrultusunda kurumsal işe alımlara ara verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Galetti, uygulamanın birkaç ay boyunca devam etmesinin öngörüldüğünü, ekonomi ve iş dünyasındaki gelişmeleri izlemeye devam edeceklerini belirtti.
Hedeflenen bazı alanlarda "kademeli olarak" işe alımların devam edeceğini aktaran Galetti, "Alışılmadık bir makroekonomik ortamla karşı karşıyayız, işe alımlarımızı ve yatırımlarımızı bu ekonomiyi düşünerek dengelemek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Galetti, 2023'te önemli sayıda insanı işe almayı amaçladıklarını ifade etti.
LYFT DE İŞTEN ÇIKARMALARA BAŞLIYOR
Öte yandan mobil araç çağırma uygulaması Lyft çalışanlarının yüzde 13'ünü işten çıkaracağını açıkladı. Lyft'in kurucu ortakları Logan Green ve John Zimmer, çalışanlara gönderilen yazıda, tüm çabalara rağmen ekibin yüzde 13'ünün işten çıkarılması yönünde "zor" bir karar aldıklarını bildirdi.
Green ve Zimmer, "Ekonomide ortaya çıkan çeşitli zorluklar var. Gelecek yıl içinde olası bir resesyonla karşı karşıyayız ve araç paylaşımı sigortası maliyetleri artıyor." değerlendirmesinde bulundu.
ABD basınında yer alan haberlerde, şirket yöneticilerinin aldığı kararın yaklaşık 683 çalışanı etkileyeceği belirtildi.
PHILIPS 4 BİN KİŞİYİ ÇIKARMAYI PLANLIYOR
Hollandalı elektronik şirketi Philips, yeni bir yapılanma paketi açıklarken, operasyonel maliyetlerin azaltılması ve performansın artırılması amacıyla 4 bin pozisyonunun kapatılacağını belirtti.
Şirketten yapılan açıklamaya göre söz konusu işten çıkarmaların önümüzdeki çeyreklerde 300 milyon euro civarında bir etkisi olması bekleniyor.
ALMANYA SERT ETKİLENDİ
Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya 'kriz'den en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.
İkinci el çevrimiçi otomobil perakendecisi Cazoo, çalışan sayısını yüzde 15 oranında azaltmayı planlıyorBerlin merkezli Pitch, ekibinin yüzde 30'unu işten çıkarmayı planlıyor.
Krom kaplı plastik bileşenleri üreten BIA, yıl sonuna kadar 150 işçi çıkarmayı planlıyor.
Vitesco, Nürnberg'deki tesisinde 810 işçi çıkarmayı planlıyor.
Daimler Truck da 2.200 işçiyi daha işten çıkarma planı içerisinde.
Opel Almanya'da 1.000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.
Sağlık ürünleri satıcısı Packable Holdings LLC, 456 kişiyi işten çıkaracak.
Novartis 1.400 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
Fransız cam ev eşyası üreticisi Arc International 1600 çalışanını geçici olarak işten çıkaracak.
VF Corporation 300 çalışanını işten çıkaracak.
Otomotiv tedarikçisi Dr. Schneider iflas etti, 2000 çalışan işsiz kaldı.
Ayakkabı satıcısı Ludwig Görtz GmbH iflas başvurusu yaptı.
Fırın zinciri Goldjunge iflas başvurusu yaptı.