Ekonomi

Küresel heyecan yarattı! Milli uçak gemisi batı medyasında

Ekonomi - Türkiye'nin Milli Uçak Gemisi projesinin tasarımına başlanacağının açıklanması küresel savunma medyasında büyük heyecan yarattı.

Küresel heyecan yarattı! Milli uçak gemisi batı medyasında
08-01-2024 10:38

Geçtiğimiz günlerde Beştepe'de gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sektörünün uzun süredir beklediği müjdeyi vererek yerli uçak gemisinin tasarım faaliyetlerine başlanması yönünde karar alındığını açıkladı. Küresel savunma medya organları ise açıklamanın büyük bir heyecan yarattığına vurgu yaparak şimdiden uçak gemisinin özelliklerine ilişkin tahminlerin yürütülmeye başlandığı bilgisini paylaştılar.

SAVUNMA SEKTÖRÜNE GÜVEN BÜYÜDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk milli uçak gemisine ilişkin aldığı karar küresel savunma medyasında da heyecan yarattı. Dünyanın en saygın uluslararası askeri denizcilik yayın organlarından Navy Recognition'da ''Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Donanması için ilk uçak gemisini istiyor'' başlığıyla verilen haberde Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında alınan karara değinilerek şu ifadelere yer verildi:

“Komite, aralarında MİLGEM sınıfı fırkateynlerin, (MİLGEM 9, 10, 11, 12) açık kıyı savunma araçlarının, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni jenerasyon mayın avcısı gemilerin, saldırı botlarının inşasına başlanmasının yanı sıra ülkenin ilk uçak gemisinin tasarım aşamasına geçilmesi yönünde de karar aldı. Türk savunma sektörü 5.5 milyar dolarlık rekor bir savunma ihracat hacmi yakalayarak bir önceki yıla göre yüzde 27'lik bir büyüme yakaladı. Savunma sektörüne olan küresel güven Türkiye'nin savunma ürünlerini alan ülke sayısının 176'dan 185'e çıkmasıyla da kendisini göstermekte.

DENİZLERDEKİ GÜÇ ARTACAK

Yayın organı Türk ordusunun aralarında Somali, Irak, Suriye ve Katar'ın da bulunduğu bölgelerde askeri varlığını sürdürdüğünü ve uçak gemisi ile birlikte bu gücün vurgulanmak istendiği yorumunda bulunurken yerli uçak gemisi sayesinde Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de hem denizde hem de havadaki askeri gücün arttırılmasının planlandığına vurgu yapıldı. Analiz yazısında Türkiye'nin ayrıca Mısır'ın yükselen deniz gücüyle rekabet halinde olduğu ve ön plana çıkmasının beklendiği ifadesine de yer verildi.

EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİRİSİ

Küresel denizcilik yayın organı Naval News'de “Türk hükümeti uçak gemisi ve yeni 4 adet İstanbul sınıfı fırkateyne yeşil ışık yaktı” başlığıyla yayınlanan analiz yazısında Türkiye'nin milli uçak gemisi projesinin denizcilik dünyasında heyecan yarattığına değinildi. “SSİK toplantısından merakla beklenen karar çıktı ve ulusal askeri gemi projeleri kapsamında milli bir uçak gemisinin tasarım aşamasına geçilmesine karar verildi” ifadesiyle gelişmeyi okuyucularına duyuran yayın organı yeni gemilerin yanı sıra yeni füzeler, radarlar, elektronik harp cihazları, mühimmatlar, silahlar, savunma sistemleri, uydu ve uzay sistemleri başlıklarında da önemli kararlar alındığının altını çizdi. “Uçak gemisi kararı Türk Donanması'nın yenilenmesi ve genişlemesine ilişkin en önemli adımlardan birisi” yorumunda bulunulan analiz yazısında “toplantıdaki tek şaşırtıcı karar TF-200 destroyerlerinin inşasına ilişkin hiçbir vurgu yapılmamış olmasıydı” ifadesine yer verildi.

KÜRESEL SEKTÖR TAHMİNLERE BAŞLADI

Küresel savunma medyasının en büyük yayın organı olarak kabul edilen İngiltere merkezli Jane's Report ise gelişmeyi okuyucularına “Türkiye, İstanbul sınıfı fırkateynleri ve uçak gemisi projesini onayladı” başlığıyla duyurdu. Kate Tringham imzasıyla yayınlanan analiz yazısında dört adet İstanbul sınıfı fırkateynin hali hazırda inşa halinde olduğu ve dört yeni fırkateyn ile donanmanın güçlendirilmesinin beklendiği yorumunda da bulunuldu. Analiz yazısında milli uçak gemisine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Uçak gemisi yapımının ilk aşaması kabul edilen tasarım ve ilerleme süreci Türkiye hükümeti tarafından resmen başlatıldı. Uçak gemisinin yanı sıra yeni insansız hava araçları (İHA) ve insansız kara araçlarının da (İKA) Türk Ordusunun envanterine katılması için çalışmalara başlanacağı bilgisine yer verildi. Türkiye'nin yeni uçak gemisi projesine ve tasarımına ilişkin bir zaman dilimi ya da detay henüz verilmedi. Küresel denizcilik sektöründe şimdiden uçak gemisinin 'hafif sınıf' (LAC) olacağı ve ağırlıkla İHA/SİHA platformu olarak kullanılabileceği tahmininde bulunuluyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER