Kültür

Kurtuluş Savaşı ruhunu 95 kilometrelik yolu yürüyerek yaşadılar

Kurtuluş savaşı'nda inebolu limanı'na gelen silah ve cephanenin anadolu'ya sevk edildiği 95 kilometrelik istiklal yolu'nda 4 gün süren "atatürk ve istiklal yolu yürüyüşü" sona erdi.

Kurtuluş Savaşı ruhunu 95 kilometrelik yolu yürüyerek yaşadılar
12-06-2024 22:27

Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği 95 kilometrelik İstiklal Yolu’nda 4 gün süren "Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü" sona erdi.


Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde Türk Ocağı önünde 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nün 103. yıl dönümü kutlamalarının ardından başlayan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü, Kastamonu’da il merkezinde sona erdi. 4 gün boyunca zorlu yollardan geçerek 95 kilometrelik İnebolu-Kastamonu arasındaki İstiklal Yolu’nda yürüyen katılımcılar, Vali Meftun Dallı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Ertan Göv, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Zafer Özden, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak, ilçe kaymakamları ile vatandaşlar tarafından il merkezindeki Kışla Parkı girişinde karşılandı. Burada yürüyüşe katılanlara Kastamonu İl Jandarma Komutanlığına bağlı jandarma timleri de eşlik etti. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile yürüyüşe katılanlara şehir merkezinden geçerken vatandaşlar tarafından konfeti ve çiçekler atıldı. Yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.


Burada gerçekleştirilen kapanış töreninde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16 savaş uçaklarınca selamlama geçişi yapıldı. Kastamonu İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliklerince de zeybek oynandı. Komandoların oynadığı zeybek oyunu vatandaşlardan ve yürüyüşçülerden büyük alkış aldı.


Son olarak sanatçı Arzu Akça tarafından kahramanlık türküleri seslendirdi. Sanatçı Arzu Akça’nın seslendirdiği kahramanlık türkülerine vatandaşlar ve yürüyüşçüler de eşlik etti. Kapanış programında Vali Meftun Dallı tarafından yürüyüşe katılanlara katılım belgesi ile madalya takdim edildi. “Vatanın kurtuluşa ermesi için Türk Milleti tarihin her döneminde sayısız örnekler sergilemiştir”


Programda konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, İstiklal Yolu’nun önemine dikkat çekerek, “İlimizden ve il dışından yürüyüşümüze katılan, yüreği coşkuyla atan vatan evlatları 103 yıl önce olduğu gibi bugünde aynı duygu ve düşüncelerle burada. Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşümüz hayırlı olsun. Atalarımızın ruhunu şad etmek, Milli Mücadele inancını gelecek nesillere aktarmak adına kıymetli bir çaba sarf ettiniz. Ayaklarınız dert görmesin. Hepinize teşekkür ediyoruz. Vatan söz konusu olduğunda bütün varlığından geçip, vatanın kurtuluşa ermesi için dişini tırnağına takan Türk Milleti tarihin her döneminde sayısız örnekler sergilemiştir. Bu örneklerin en güzellerinden birisi de Kastamonu’da yaşanan İstiklal Yolu Seferberliğidir. Yaşadığımız çağda bazı değerlerimizin aşınmaya uğradığından bahsedenler olabilir ama kesinlikle böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Türk milletinin evlatları her zaman ‘söz konusu vatansa, diğer her şey teferruattır’ der ve bugüne kadar yaptığının yeri geldiğinde 10 kat daha iyisini, daha güzelini yapar. Geçmişte Şehit Şerife Bacılar, Hamamcı Kadı Salih Reisler, Halime Çavuşlar ortaya çıktığı gibi, günümüzde de Niğdeli Ömer Halisdemir olarak, bazen Elazığlı Fethi Sekin olarak, bazen Trabzonlu Eren Bülbül olarak ortaya çıkmaya devam edecektir. Zamanı geldiğinde elinden gelen gayreti gösterip, vatan için şehit olmaktan, gazi olmaktan asla çekinmeyecektir. Yürüyüşümüz herhangi bir kaza, bela yaşanmadan tamamlandı” dedi. “Herkesin el birliğiyle bu ülkenin bir araya getirilişinin en büyük örneği”


Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Ertan Göv ise, “95 kilometrelik İstiklal Yolu Yürüyüşüne Türkiye’nin farklı yerinden gelerek katılan arkadaşları en içten dileklerimle kutlarım. Bakanlık olarak biz 4 yıldır bu programa ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Tabii ki burada en önemli destek Sayın Valimizin ev sahipliği ve belediyelerimizin destekleriyle Kastamonu’da gerçekleştirmekten son derece sevinçliyiz. Buradaki paylaşımımız aslında hep birlikte hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi, sıfırdan bir ülkenin nasıl kurulabileceğinin en güzel kanıtı. Bunu da en zor şartlarda yapabilmiş bir milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Bu Kurtuluş Mücadelesine destek verenleri minnetle yad ediyorum” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER