Kelebek hastalığı olarak da bilinen lupus, hastanın sağlığını birçok yönde olumsuz etkilemektedir. Neden kaynaklandığı tam olarak bilinemediği gibi kesin bir tedavi yöntemi de bulunamamakta. Ancak hastanın erken tanısı ile hastalık hayati boyuta gelmeden durdurulabilir. Şayet hastalık fark edilmemiş ve ileri boyuta ulaşmışsa müdahale edilme imkanı zorlaşır ve hasta kaybedilebilir.
LUPUS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?
Hastalığın oluşumunda genetik, çevresel faktörler ve hormonların rolü büyük. Stres, ultraviyole ışınlar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların hastalığı tetiklediği biliniyor. Kadın hormonlarından östrojen hastalığın oluşumunu artırır, testesteron azaltır bu yüzden kadınlara görülme sıklığı çok daha fazladır. Bağışıklık sistemimiz doğru çalışamaz ve kendi hücrelerindeki sağlıklı yapıya zarar vererek lupus hastalığını oluşturur. Yani lupus bir nevi bağışıklık hastalığıdır diyebiliriz.
Halsizlik
Ateş
Eklem ağrısı, tutukluğu ve eklem şişmesi
Burun köprüsü ve yanakları kaplayan kelebek şeklinde döküntü
Vücudun farklı bölgelerinde görülen kızarıklıklar
Güneş ışığı ile artan cilt lezyonları
Soğuk havadan kaynaklı beyaz veya mavi gibi görülen parmaklar
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
Baş ağrısı
Bilinç değişiklikleri
Bacaklarda veya vücutta ödem-şişme
İdrarda kan veya protein görülmesi
Böbrek fonksiyonlarında bozulma
LUPUS HASTALIĞI TEDAVİSİ NEDİR?
Tedavi her hasta için hastalığın şiddetine göre ayrı olarak düzenlenir. Vücudun pek çok organ ve dokusunda ortaya çıkan iltihaplar için iltihap giderici ilaçların kullanılması gerekir. Bu doğrultuda, bağışıklık sistemini baskılamayı veya kontrol altına almayı amaçlayan kortikosteroidler, antienflamatuvar ilaçlar; cilt lezyonları için steroid kremler gibi tedavi yöntemleri arasındadır. Hastalığın yol açtığı ağrı, kansızlık, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları için de belli başlı ilaç tedavileri mevcuttur.
LUPUS HASTALIĞININ 2 AŞAMASI VAR!
Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): Sadece cilt tabakası etkilenir. Hastanın derisindeki lezyonlar iz bırakabilir.
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE): Cilt yanında organlar da etkilenir. Tedavi edilmediği takdirde hastanın hayati organlarına zarar verebilir, kalıcı hasarlar ve hayati risk oluşturabilir.