Ekonomi

Manavgat’ta yer fıstığı hasadı başladı

Manavgat’ta yer fıstığı hasadı tüm hızıyla devam ederken, fıstık üreticileri girdi maliyeti en az % 50 arttı. üreticiler, geçen yıl 45 liraya satılan fıstığın bu yıl 25 liraya düşmesine anlam veremezken, manavgat ziraat odası başkanı rasim metin, üreticilerden fıstığını yok fiyatına satmamasını, hak ettiği değeri bulana kadar dayanmaya çalışmalarını istedi.

Manavgat’ta yer fıstığı hasadı başladı
26-10-2024 08:59

Manavgat’ta yer fıstığı hasadı tüm hızıyla devam ediyor. 25 bin dönümlük alanda bu yıl 10 ile 12 bin ton rekolte beklenen Manavgat’ta üreticiler geçen yıl kilogramı 45 liradan alıcı bulan fıstığın bu yıl 25 liraya kadar düşmesinden şikayetçi.


Antalya’nın Manavgat ilçesinde üreticilerin ekim yapılan alanlarda genellikle ikinci ürün olarak ekimini yaptığı yer fıstığında hasat tüm hızıyla devam ediyor. Geçmiş yıllarda insan gücüyle yapılan hasat günümüzde patoz olarak adlandırılan makineler vasıtasıyla yapılıyor. İlçenin Karaöz bölgesinde fıstık hasadı yapan Ahmet Deniz isimli üretici, atadan gelen tarımı ek iş olarak sürdürebilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti. Artan maliyetler nedeniyle dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten Deniz, “Maliyetler geçen yıla göre artmasına rağmen ürünü satış fiyatımız neredeyse geçen yılın yarısına düştü. Buna bir anlam vermek mümkün değil” dedi. Fıstık ve zeytin üreticisi zor durumda


Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de, Manavgat’ta 25 bin dönüm alanda fıstık ekimi yapıldığını belirterek, “Bu yıl 10-12 bin ton dolayında rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl fıstığın fiyatı 50 liraya kadar yükselmişti. Aradan geçen sürede girdi maliyetleri en az yüzde 50 artarken alıcıların fıstık için belirlediği 25-28 liraya anlam veremiyoruz. Bu şartlar altında üreticinin ayakta kalması mümkün değil. Aynı şekilde zeytin üreticisi de ne yapacağını şaşırmış durumda. Geçtiğimiz yıl sofralık zeytin 40-45 lira iken bu yıl 20-25 lira. Zeytinyağı geçen yıl 300 liraya kadar alıcı bulurken bu yıl alıcılar 160-180 lira fiyat veriyor" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER