1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle bir açıklama yapan Prof. Dr. Maralcan, meme kanserinde tanı, tedavi ve tedavi sonrası takiplerin önemine dikkat çekerek, bu aşamaların her birinin ayrı ayrı büyük önem taşıdığını belirtti. “Süreçleri doğru yönetmek gerekir” diyen Maralcan, meme kanseri ameliyatlarının çok çeşitli olduğunu hatırlatarak, cerrahi tedavinin meme kanserinde başlıca tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Maralcan, meme kanseri ameliyatlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Meme cerrahı, hastayı her yönü ile değerlendirip kararını verir. Her hastada hastalık farklı seyrettiğinden uygulanan cerrahi tedavi de farklı olur. Memeye ve koltuk altı lenf bezlerine işlem yapılır ve kanserin başlangıç yeri ortadan kaldırılır. Hastalığın durumuna göre her hastada ameliyatın genişliği de değişir. Nadir de olsa ameliyatın riskleri olabilir, ancak deneyimli ve başarılı bir ekiple bu riskler en aza indirilir. Meme kanseri cerrahi tedavisinde; meme koruyucu ameliyatlar, memenin çıkarılıp meme derisinin korunduğu ve aynı seansta yeni meme oluşturulduğu ameliyatlar, memeyle birlikte koltuk altı lenf bezlerinin de çıkarıldığı ameliyatlar gibi çeşitli yöntemler mevcuttur.”
Başarılı bir sonucun deneyimli ve multidisipliner bir ekibin bulunduğu merkezlerde mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Maralcan, böyle merkezlerde meme cerrahı, medikal onkolog, radyolog, patolog, nükleer tıp uzmanı, fizyoterapist, psikolog ve diyetisyen gibi birçok uzmanın bir araya geldiği “meme konseyi”nin bulunduğunu dile getirdi. Bu konseyde haftada bir gün tüm meme kanseri hastalarının tedavi süreçleri ve ameliyatları değerlendirildiğini, tedavi planlarının yapıldığını belirtti. Maralcan, Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda farkındalığı yüksek bir merkez olarak meme kanserine dikkat çekmeye devam ettiklerini ve hastalarının mücadelesinde yanlarında olduklarını ekledi.