Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın sonuncu enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin toplantıda sunum yapıyor.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı
27-10-2022 11:58

Kavcıoğlu, "Küresel risklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor. Üretim kapasitesi risk altında olan Avrupa ülkeleri için tahmin güncellemeleri daha belirginleşti" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu "Rusya-Ukrayna Savaşı’na bağlı olarak ortaya çıkan jeopolitik riskler enflasyonun küresel ölçekte yükselmesine ve talebin zayıflamasına yol açarken, aynı zamanda enflasyon oranlarındaki artışın öngörülenden daha uzun süreceğine dair beklentileri güçlendirmektedir." dedi.

 Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Küresel iktisadi faaliyette gerçekleşen yavaşlama eğilimi öncü göstergelerle yılın geri kalanında devam etmektedir. Rusya, Ukrayna savaşına bağlı ortaya çıkan riskler, pandemi nedeniyle bozulan küresel tedarik zincirlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Emtia fiyatlarında son dönemdeki aşağı eğilimin enflasyon dinamiklerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Emtia fiyatlarının halen geçmiş dönem ortalamalarının üzerinde olduğu ve enerji fiyatlarının dalgalı bir seyir izlediği görülmektedir.

2022 yılına ilişkin Enflasyon beklentileri bir çok ülke için yukarı yönlü güncellendi, bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. İhracat ve makine tesisat yatırımlarının yıllık büyümeye katkısı artarak devam etti.

BÜYÜME TAHMİNİ YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLENMİŞTİ

Türkiye ekonomisinde son 8 çeyrek boyunca gerçekleşen büyüme oranları eğilim olarak diğer dönemlerin üzerinde seyretmektedir. Pandemi sonrasında normalleşen, dönüşüm geçiren Türkiye ekonomisi yılın 2.çeyreğinde güçlü performans sergilemiş ve yıllık bazda yüzde 7.6 oranında büyümüştür. Uluslararası kuruluşlar Türkiye için 2022 büyüme tahminini yukarı yönlü güncellemektedir.

 

Türkiye uygulanan etkin politikalar sayesinde güçlü ve kapsayıcı büyüme gerçekleştirerek G20 ülkelerinden olumlu ayrışmıştır. Satın alma gücü paritesine göre kişi başı GSYH bakıldığında Türkiye’nin pandemi sonrasında yüksek gelir grubu ülkelerden daha hızlı büyüdüğü görülmektedir.

Büyüme oranları bu sürecin 2022 yılında da devam edeceğini göstermektedir. Hedefli kredi politikalarımızın odak noktalarında olan makine ve teçhizat yatırımları yükseliştedir. 2019 yılının son çeyreğinden bu yana kesintisiz olarak devam etmektedir. Makine teçhizat yatırımının ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 20 olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın 2. çeyreğinde yatırımlar yüzde 17.8 oranında büyümüştür.

İHRACATTA ÜST ÜSTE REKOR ARTIŞLAR YAŞANDI

İşgücüne katılım oranındaki artış sürerken, işsiz sayısındaki azalım daha belirgin hale geldi.

İstihdam edilen kişi sayısı 2020 yılı birinci çeyreğinden bu yana toplamda 4,1 milyon kişi artmıştır. İstihdamdaki yapısal kazanımların korunmasını önemsiyoruz. Cari dengemizdeki iyileşme süreci ikinci çeyrekte de devam etti. Yapısal dönüşümün cari denge üzerindeki yansımalarını izliyoruz. 2022 yılında ihracatta üst üste rekor artışlar yaşandı. Üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış ihracat yatay seyretti, ihracat enerjiye bağlı olarak artış kaydetti. İhracat üzerindeki aşağı yönlü riskler artmış olmakla birlikte, güçlü ve kalıcı unsurlar ağır basmaktadır.

Eylül ayı öncü göstergeleri turizm sektörünün güçlü seyrinin devam ettiğini gösteriyor. Üçüncü çeyrekte öncü göstergeler bir önceki çeyreğe göre talep koşullarında daha ılımlı bir seyre işaret ediyor.

 

 

 

ayrıntılar geliyor

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER