Eğitim

Mersin’de kadınlar; ‘Medeni Haklar’, ‘Şiddet Türleri ve Şiddet Farkındalığı’ ile ‘Psikolojik Öz Savunma’ konularında bilgilendirildi

Mersin büyükşehir belediyesi, ‘8 mart dünya kadınlar günü’ kapsamında ‘kadın eğitim programı’ düzenledi.

Mersin’de kadınlar; ‘Medeni Haklar’, ‘Şiddet Türleri ve Şiddet Farkındalığı’ ile ‘Psikolojik Öz Savunma’ konularında bilgilendirildi
07-03-2024 10:23

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kapsamında ‘Kadın Eğitim Programı’ düzenledi.


Kent genelinde kadınların güçlenmelerini sağlamak ve kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Atgirmez ve Mevlana Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde eğitim programı düzenlendi. Eğitim programı kapsamında kadınlar; ‘Medeni Haklar’, ‘Şiddet Türleri ve Şiddet Farkındalığı’, ‘Psikolojik Öz Savunma’ konularında bilgilendirilirken, kadınların özellikle kamusal alanda konumlandırılması ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerine de farkındalık oluşturulması amaçlandı. “Kadın değişirse toplum değişir”


Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kapsamında 1-10 Mart tarihleri arasında bir dizi etkinlik takvimi hazırladıklarını ifade etti. Sahil, 1-3 Mart’ta Tarsus Gençlik Kampı’nda kadın sanatçılar kampı düzenlediklerini, 4-6 Mart tarihlerinde ise kadın atölyelerinde eğitimler düzenlediklerini belirtti. Eğitimleri çeşitli paydaşların iş birliğinde gerçekleştirdiklerini kaydeden Sahil, “Kadınlara; medeni haklar, şiddet türleri ve şiddet farkındalığı, psikolojik öz savunma eğitimleri verildi. 7-10 Mart arası nikah salonu sahilinde üretici kadın stantlarımız olacak ve o tarih arasında sürekli açık kalacak. 8 Mart’ta da Büyükşehir Belediyesi Nikâh ve Etkinlik Salonu’nda panel düzenleyeceğiz. Bu panelde Nezihe Muhittin belgeseli izlenecek ve akademisyenlerle, kadın paydaşlarımızla söyleşi yapacağız” diye konuştu.


Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kadın dostu bir belediyecilik anlayışı ile hizmetlerini gerçekleştirdiklerini belirten Sahil, “Bundan çok mutluyuz. Çünkü biz biliyoruz ki kadın değişirse toplum değişir. Biz bu büyük değişimi kadından başlatabiliriz ve sürdürebiliriz. Bu birimde çalışmaktan, kadınlarla çalışmaktan ve toplumun gelişiminin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. “Kadınlar, erkek egemenliği altında değil ayaklarının üzerinde durmalı”


Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fatma Soyal, etkinlikte kadınları temel medeni haklardan olan evlenme ve boşanma konularında bilgilendirdi. Soyal, özellikle boşanmak isteyen kadınların nasıl bir yol izlemesi ve hangi davaları açması gerektiği ile ilgili kadınları aydınlatmaya çalıştığını dile getirdi. Kadınların kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi için eğitimin oldukça önemli olduğunun altını çizen Soyal, “Eğitim dediğiniz şey aslında kişinin ilk sofraya oturmasından bile başlıyor. Dolayısıyla kadınların erkek egemenliği altında değil de kendi ayaklarının üzerinde durabilmesini ve ekonomik özgürlüğünü kazanmanın verdiği gururu yaşayabilmelerini anlatabilirsek çok farklı bir topluma erişebiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Özellikle kırsal mahallelerde yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik alanlarda daha dezavantajlı bir konumda olduklarını kaydeden Soyal, “Kadınlar genellikle böyle kırsal kesimlerde sosyal yaşamdan uzak, kendi ekonomik özgürlüklerini kazanamamış bir vaziyette oluyorlar. Bu tarz etkinliklerle sosyal hayata katılıyorlar. Bu gelişmelerin olması toplumumuz için gerçekten büyük bir ilerleme. Ben takdirle karşılıyorum” ifadelerine yer verdi. Etkinlik, kadınlardan tam not aldı


Katılımcılardan Fatma Kaya, etkinliği çok faydalı bulduğunu ve eğitim sayesinde yeni bilgiler öğrendiklerini söyleyerek “Kadınların her şeyi başarabileceğini bildiğim için buraya geldim. Nasıl haklarım var ve neler yapabilirim bunu öğrenmek için geldim. Bilmediğimiz, merak ettiğimiz haklarımızı öğrendim. Kadının tek işi evde oturup, çocuk büyütmek ve ev işi yapmak değildir. Kadın varsa her şey var olur. Atölye sayesinde hem geziyoruz, hem öğreniyoruz. Merak ettiğimiz her ne varsa buradaki öğretmenlerimize soruyoruz. Çocuklarımın da bu atölye sayesinde geliştiğini gördüm. Burası iyi ki var” diye konuştu.


Katılımcılardan Sultan Denizedalan da, etkinlik sayesinde evlenme, boşanma, erken yaşta evlilik gibi pek çok konuda yeni bilgiler öğrendiklerini kaydetti. Denizedalan, “Bu köyde daha önce böyle bir atölye yoktu. Ben 23 yıldır bu köyde yaşıyorum ama Vahap Seçer başa geldikten sonra köyümüzde bir dokunuş oldu. Mesela bu atölye hem bizim hem çocuklarımız için çok iyi oldu. Çocuklarımız oturup kalKmasını, nasıl davranmaları gerektiğini ve gerektiğinde özür dilemesini burada öğrendiler. Okuma yazma bilmeyen annelerimiz bu atölyede okuma yazma belgelerini aldılar. Çocuklarımızla birlikte gezilere gidiyoruz ve birçok etkinliğe katılıyoruz. Bizim için büyük bir dokunuş” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER