Gündem

Mersin’de ’Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’ düzenlendi

Mersin büyükşehir belediyesi, türkiye’ye örnek olan projelerine yenilerini eklemek için 'tarım ve sokak hayvanları çalıştayı' gerçekleştirdi. Tarım ve sokak hayvanlarına dair her noktaya değinilen çalıştay, büyükşehir belediyesinin gelecek 5 yılına ışık tutacak.

Mersin’de ’Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’ düzenlendi
08-06-2024 15:44

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olan projelerine yenilerini eklemek için ’Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’ düzenledi. Tarım ve sokak hayvanlarına dair her noktaya değinilen çalıştay, Büyükşehir Belediyesinin gelecek 5 yılına ışık tutacak.


Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 2019 yılında göreve ilk geldiğinde start verdiği çalıştayların 2.’si başladı. Mersin’de üreticilere destek olmak için ilk 5 yılda çeşitli desteklere imza atan Büyükşehir Belediyesi, ikinci 5 yılda da desteklerini arttırmak için alanında uzman kişilerle çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştayda; Sulama Sistemleri ve Yenilenebilir Enerji, Akıllı Tarım, Bitkisel Materyal ve Bitki Sağlığı, Hayvancılık Destekleri, Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik, Sokak Hayvanları ve Yaban Hayatı ile Balıkçılık ve Su Ürünleri başlıklarında tartışmalar yürütüldü. "Üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz"


Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, toplam 8 daire başkanlığının çalıştay düzenleyeceğini belirterek, bunun ilkini Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının gerçekleştirdiğini ifade etti. Kentle ilgili yapılan planlar ve hayata geçirilen uygulamalarda stratejik plan oluşturmanın yanı sıra, halkla ve dış paydaşlarla da iletişim halinde olduklarını vurgulayan Tok, "Çok verimli bir çalıştay oldu, çok güzel fikirler çıktı" dedi. Geçen 5 yıllık dönemde tarıma ayrı bir önem verdiklerini ve bu anlayışın bu dönemde de devam edeceğini dile getiren Tok, 5 yıl boyunca tarımsal desteklerle ilgili olumlu dönüşler aldıklarının altını çizdi. Büyükşehir Belediyesinin üreticilere sunduğu tarımsal desteklerinin artarak devam edeceğine işaret eden Tok, yeni dönemde üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden biri olan enerji maliyetini düşürmek adına da Güneş Enerjisi Paneli (GES) projesini hayata geçireceklerini kaydetti. "Çalıştayda, gelecek 5 yıllık süreci belirleyeceğiz"


Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu da ilk çalıştayın 2019’da yapıldığını, çıkan sonuçlar ışığında da 2024 yılına kadar pek çok projeye imza attıklarını belirtti. Bu çalıştayda da gelecek 5 yıllık süreci belirleyeceklerini ifade eden Şahutoğlu, şöyle konuştu: "Katılımcıların değerli fikirlerine ihtiyaç duyuyoruz. Geçen 5 yıl bizim önümüzü açtı. Bundan sonra da hep beraber uzun vadedeki amaçlarımız, temel ilke ve politikalarımızla beraber hedef ve önceliklerimizi belirleyip, performans ölçütleriyle de izlenecek yöntemleri belirleyeceğiz. 5 yılın planı diyoruz ama ben inanıyorum ki uzun vadede yapılabileceklerin ve alınacak her kararın bize ışık tutacağını belirtmek istiyorum. İki önemli sorumuz var; nerede olmak istiyoruz, hedefe nasıl ulaşacağız? Hedefe ulaşmak için de sizlerin desteğine ihtiyacımız var." "İşin başındaki kişilerle yol almak, başarıyı kaçınılmaz kılacaktır"


Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çalıştayın sonunda elde edilen çıktıyla tarımsal hizmetlerin hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Geçen 5 yılda yapılan projelerde Büyükşehir Belediyesinin tarıma verdiği önemin kanıtlandığını belirten Yılmaz, "İlk 5 yılda eğer bu kadar hizmet yapılmışsa; ikinci 5 yılda çok daha önemli, kentimizi ilgilendiren, kentimizin geleceğine ışık tutan yatırımların yapılacağını düşünüyorum" dedi.


Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay da ’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesine katkı sunarak il genelinde 7 bin 500 hayvan dağıttıklarını ifade etti. Yapılan projelerin başarılı sonuçlanmasının, işin profesyonellerle yapılmasından kaynaklandığını dile getiren Şenay, "İşin başındaki kişilerle yol almak, başarıyı kaçınılmaz kılacaktır" diye konuştu.


Turizm, kırsal ve bölgesel kalkınma alanlarında çalışmalar yürüten Meryem İzgi Saka ise Mersin’in son 20 yılda turizme düşen paydan yeterince almadığına işaret ederek, "Akademik çalışmalar yapan araştırmacılar, belediye ile işbirliği içerisinde olduğunda, turizm konusunda çok daha ileriye gidilebileceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı. "Kısırlaştırma sayımız arttı"


Nacarlı Sulama Kooperatifi Başkanı Ahmet Can Koc, kooperatiflerin en büyük girdilerinden birinin sulama borusu, diğerinin ise enerji olduğunu vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz 5 yılda sık sık kooperatiflere sulama borusu desteğinde bulunması üreticileri büyük bir maliyetten kurtardı. Şimdi de GES projeleriyle destek olunacağını söylediler. Bu da üreticinin enerji maliyetlerini düşürecek" dedi.


Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Mersin İl Temsilcisi ve Afet Bölgesi Koordinatörü Ayhan Demir de sokak hayvanları için çok güzel çalışmalara yer verdiklerini belirterek, "Eksiklerimiz ve yapılması gerekenleri çok rahat konuşup iletebiliyoruz. Mesela kısırlaştırma sayımız arttı. İnsanlar kısırlaştırma konusunda daha duyarlı oldu" diye konuştu.


Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğünde görev yapan ziraat mühendisi İsmet Güldoğan ise Mersin’in tarım alanındaki sorunlarını toparlayıp, çözüm odaklı projeler ürettiklerini kaydetti. Üreticilerin ciddi sorunlar yaşadığını, ama bunu en aza indirmek için çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Güldoğan, "Yenişehir Belediyesi olarak üreticimize solucan gübresi desteği sağlıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ise organik gübre desteği sağlıyor. İki belediye ortak çalışarak, üreticinin bir yıllık gübre ihtiyacını karşılamış oluyoruz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER