Türkiye’nin önemli ihracatçı ve büyük firmalarında çalışan 160 bin dolayında işçinin dahil olduğu metal işkolu grup toplu sözleşmesinde olumlu bir hava oluştu. İşveren sendikası MESS’in daveti üzerine 13 Ocak günü yeni bir oturum gerçekleştirildi. MESS teklifini yükseltti, uzlaşma sağlanamadı ancak havanın da olumluya döndüğü gözlendi.
Toplu sözleşme süreci gereği işçi sendikası TÜRK METAL grev kararı almıştı. TÜRK METAL işyerlerinde uyarı eylemlerini sürdürüyor. EKONOMİ’ye konuşan taraflar olumlu bir havanın oluştuğu görüşünü ancak sürecin hala zorlu olduğunu belirttiler.
MESS’TEN YENİ TEKLİF
MESS’ten yapılan açıklamada, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) teklifinin ilk altı ay için ortalamada yüzde 73’e yükseltildiği vurgulandı. 1 Eylül 2023’ten geçerli olacak ilk altı aylık ücret artışı olduğu hatırlatılan ve “Şartların zorlandığı ve bir an önce anlaşmaya varmak istendiği” belirtilen MESS açıklamasında, Ocak ayı itibariyle brüt 70 bin TL maaş farkı oluşacağı, Ocak ayında alınacak ücretlerde brüt 110 bin TL’ye ulaşılacağı ayrıca, enflasyon farkıyla birlikte Mart 2024 itibariyle zammın yüzde 125’e ulaşacağı belirtilerek, “Amacımız bir an önce tüm tarafları koruyacak şekilde anlaşmaya varmak. Bu kapsamda, çalışma arkadaşlarımız için elimizi taşın altına koyduk. İşverenlerimizle birlikte büyük fedakârlık yaptık. İşçilerimizi temsil eden üç işçi sendikasının da sürece aynı hassasiyet ve uzlaşmacı tavırla yaklaşmasını bekliyoruz” denildi.
MESS açıklamasında, sosyal haklarda da iyileşmenin ileri seviyelere geldiği belirtilerek, Mart 2024 itibariyle, Kurban, Ramazan bayramı ve yıllık için yardımları hariç sosyal haklarda aylık ortalama 50 bin TL seviyesinin üzerine çekildiği belirtildi.
İŞÇİ SENDİKASI ÜCRET ARTIŞ TEKLİFİNİ REDDETTİ
TÜRK METAL sendikasından yapılan açıklamada ise ücret artış teklifinin reddedildiği belirtilerek, işveren tarafının kaldırılmasını önerdiği tamamlayıcı sağlık sigortasının kazanılmış hak olduğu, üç yıllık sözleşme yapılması önerisinin de kabul edilemeyeceği belirtildi. Açıklamada, “İşveren tarafı, 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere ilk 6 ay için saat ücretlerine önce yüzde 32 zam yapılmasını, yüzdelik zam uygulandıktan sonra saat ücretlerine seyyanen 20,5 TL zam yapılmasını, daha sonra ise 10 yıllık kıdemle sınırlı olmak üzere yine saat ücretlerine her kıdem yılı için 1,5 TL zam yapılmasını teklif etmiştir.
MESS'in teklif ettiği bu zam paketinin ortalama ücrete toplam getirisi yüzde 73 oranındadır. MESS ayrıca sosyal yardımlara 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık yüzde 90 oranında zam teklif etmiştir. Sonraki altı aylar için ücretlere, ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifini yinelemiştir” bilgisi verildi.
Açıklamada, toplu iş sözleşmesinin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortasının kaldırılması, işe gelinmeyen günler için ikramiyelerin kesilmesi tekliflerinin kazanılmış hak olduğu hatırlatılarak, teklifi kabul etmedikleri vurgulandı.
Metal işkolundaki grup toplu sözleşmeleri, örgütlü işyerlerindeki diğer toplu sözleşmelere de seviye bakımından etki etmesi yanında, aralarında Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları ve tedarikçilerinden oluşan, çoğu ihracatçı, otomotiv, demir-çelik, beyaz eşya sektörlerindeki şirketleri ilgilendiriyor.
Eylül 2023’te başlayan toplu sözleşmelerde müzakere ve arabulucu safhaları geçildi. Yasal süre sınırları gereği işçi tarafı grev ilan ederek uyarı eylemlerine başladı. Henüz bir grev tarihi açıklanmadı. Tarafların sürecin herhangi bir anında uzlaşma imkanı bulunuyor.