Ekonomi

Meyvede hasat masraflarını azaltmanın yolu mekanizasyondan geçiyor

Akdeniz üniversitesi dekanı prof. Dr. Mustafa erkan, türkiye'nin 55 milyon tonluk meyve üretimiyle dünyada 4. Sırada yer aldığını belirtti.

Meyvede hasat masraflarını azaltmanın yolu mekanizasyondan geçiyor
20-10-2022 15:54

Akdeniz Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türkiye’nin 55 milyon tonluk meyve üretimiyle dünyada 4. sırada yer aldığını belirterek, "Ülkemizde artık hasat büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Mesela bir kilogram kirazın önemli bir bölümünü hasat masrafları oluşturuyor. Bu masrafları en aza indirmenin yolu da mekanizasyondan geçiyor" dedi.


Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü tarafından, II. Meyve Yetiştiriciliğinde Mekanizasyon Çalıştayı düzenlendi. "Türkiye bahçe bitkileri merkezi"


Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Türkiye 55 milyon tonluk meyve üretimiyle dünyada 4. sırada yer alıyor. Bu veriye bakarak ülkemizin bir bahçe bitkileri merkezi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Meyveciliğin en büyük sorunlarından bir tanesi iş gücü meselesi. Bugün dünyada pek çok bölgede bu nedenle meyvelerin hasat edilmeden dalında bırakılabildiğini görüyoruz. Bu durumu ortadan kaldırabilecek tek bir gerçek var. O da mekanizasyondur. Tabii ki tarımın her alanında mekanizasyon önemli. Ancak ülkemizde de artık hasat büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Mesela bir kilogram kirazın önemli bir bölümünü hasat masrafları oluşturuyor. Bu masrafları en aza indirmenin yolu da mekanizasyondan geçiyor. Onun için bu konuyu çok önemsiyorum” diye konuştu. "İyi geri dönüşler aldık"


Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Topakçı, “İlkini 2019’da düzenlediğimiz Meyve Yetiştiriciliğinde Mekanizasyon Çalıştayı’mızın 2.’sini gerçekleştiriyor olmaktan son derece mutluyum. Pandemi dolayısıyla 2 yıl ara vermek zorunda kaldık maalesef. Aslına bakarsanız pandemi dönemi tarımsal üretimin öneminin çok daha iyi anlaşılmasına da neden oldu. Bizler de tarımsal üretimdeki verimliliği artırma, maliyetleri azaltma, çevreye ve doğaya zarar vermeden tarımın en doğru ve en verimli şekilde yapılabilmesi için çözümler üretmeye çalışıyoruz. 2019’daki çalıştaydan çok olumlu geri dönüşler aldık. Bu yıl da faydalı bir çalıştay olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. "Tarımda teknoloji kullanımı artıyor"


Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murad Çanakçı, “Ülkemizde son yıllarda tarım alanlarında bir azalma yaşansa da tarım alanlarında meyvecilik ve katma değerli ürünlerde büyük bir artış gösteriyor. Tabii bu durumda mekanizasyonda büyük gelişme gösteriyor. Daha önceki yıllarda tarlalarda kullanılan traktör ve tarım makinaları meyve bahçelerinde çalışmaya zorlanırken, şu anda tamamen bahçeye yönelik tarım makinaları kullanılıyor. Önümüzdeki süreçte akıllı tarım ve hassas tarım teknolojileri de çok sık kullanılıyor olacak. Üstelik bu değişimler çok kısa sürelerde gerçekleşiyor ve giderek de bu değişimler hızlanacak. Tabii bu süreçlerde gerek özel sektörde gerek kamuda ve üniversitelerde çok önemli tecrübeler ortaya çıkıyor. Bizler bu çalıştay vesilesiyle bu tecrübelerin paylaşılmasını sağlayarak ülke tarımına katkıda bulunulmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. "Uzman konuşmacılar"


Alanında uzman pek çok konuşmacının katıldığı ve “İklim Değişikliği Sürecinde Bahçe Ürünlerinde Mekanizasyon Uygulamaları, Meyve Bahçelerinde İHA Kullanımı, Hassas Tarım Çözümlerinin Tarımda Kullanımı, Hasat Sonrası Sınıflama Makinelerinin Kaliteli ve Verimli Ürün Yetiştiriciliğine Katkıları, Yalova Yöresi Elma Bahçelerinde Bazı Zemin Yönetimi Konularının Meyve Kalitesine Etkisi, Elma Yetiştiriciliğinde Mekanizasyon Uygulamaları: Büyük Ölçekli İşletme Örneği, Tropik Meyve Türlerinde Mekanizasyon Uygulamaları, Meyve Yetiştiriciliği Mekanizasyonu Uygulamalarındaki Gelişmeler, Meyve Yetiştiriciliğinde Su-Enerji Kullanımı ve Verimlilik, Meyve Yetiştiriciliği Mekanizasyonunda Gelişmeler, Fırsatlar, Beklentiler” konularında sunumların ve panellerin gerçekleştirildiği çalıştay, gün boyu devam etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler_mobil.asp?domain=https://www.kenthaber27.com&t=1735394417
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler_mobil.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER