Teknoloji

MİLGEM projesi çığır açacak... 6 gemi aynı anda inşa ediliyor!

Teknofest festivaline katılan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere 'Önümüzdeki aylarda önemli projeleri, teslimatları var ASFAT'ın. MİLGEM platformu üzerine inşa edilen 6 gemiyi aynı anda inşa ediyor' dedi.

MİLGEM projesi çığır açacak... 6 gemi aynı anda inşa ediliyor!
28-04-2023 16:42

Rekor sürede inşa edilecek: MİLGEM projesi ile savunma sanayimize güç katacak!

GALERİNİN DEVAMI <p>STM, MİLGEM projesi kapsamında inşa edilecek <a href=olan 6, 7 ve 8'inci gemiler için çalışmalara başladı. Bu projenin tamamlanması, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerini güçlendirecek ve bölgedeki güvenliği artıracak.

MİLGEM’in 6, 7 ve 8’inci gemileri konumunda bulunan 3 adet İSTİF Sınıfı Firkateynin inşa faaliyetleri başladı. STM, rekor sürede inşa edilecek gemiler için harekete geçti

"><p>3 ADET İSTİF SINIFI FİRKATEYN ÜRETİLECEK!</p><p> </p><p>TCG ANADOLU (L400) Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, geçtiğimiz <a href=gün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Türk Donanması’nın en büyük gemisinin envantere giriş töreninde, 3 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn için de ilk sac kesme töreni gerçekleştirildi.

MİLGEM Projesi’nin 6., 7., ve 8’inci gemilerini oluşturan 3 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn, STM-TAİS İş Ortaklığı tarafından özel tersanelerde üretilecekler. TCG İZMİR, TCG İZMİT ve TCG İÇEL Firkateynleri; Sedef, Sefine ve Anadolu Tersaneleri’nde inşa edilecek.

"><p>Daha <a href=önce Ukrayna MİLGEM Projesi kapsamında bir özel sektör tersanesine Korvet tipi askeri savaş gemisi üretime kabiliyeti kazandıran STM, bu sefer Firkateyn üretme kabiliyetini 3 farklı özel tersaneye kazandırmaya hazırlanıyor. Ayrıca bu 3 gemi, 36 ay gibi rekor bir sürede üretilip Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecekler.

"><p>GEMİLERDEKİ YENİLİK ORANI ARTIRILACAK</p><p> </p><p> </p><p>Bu rekor süreye ayak uydurulması için <a href=sözleşme imzaları 6 Nisan 2023’te gerçekleştirilen firkateynlerin inşa faaliyetlerine, 10 Nisan 2023 itibariyle başlanıldı.

"><p>Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler millî <a href=hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak. İlaveten Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek.

"><p>Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, üç <a href=boyutlu arama radarı Cenk-S, atış kontrol radarı Akrep, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümler, üç gemide de yer alacak. Böylelikle gemilerde yer alacak sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı da artmış olacak.

"><p>İSTİF Sınıf Fırkateynler, denizaltı savunma, su <a href=üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor.

"><p>HAVA GÜDÜMLÜ MERMİYE SAHİP</p><p> </p><p>ADA sınıfına <a href=göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı Fırkateyn, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor.

">

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere,Türk savunma sanayisi MİLGEM Projesi ile denizcilik alanında yakaladığı başarıyı yurt içinde ve dışında bu yıl atılacak adımlarla sürdürecek.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde bu yıl yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST sürüyor.

Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları da festivalde yerini alıp, çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, TEKNOFEST macerasının 2018'de başladığını ve 6 yılın geride bırakıldığını söyledi.

MİLGEM PROJESİ İLE TÜRK SAVUNMA SANAYİSİ YENİ BAŞARILARA İMZA ATACAK

Savunma sanayisinde kalıcı olmanın yolunun ihracattan geçtiğini vurgulayan Dere, ASFAT Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ'nin de bunun örneklerinden birisi olduğunu söyledi. Dere, ASFAT'ın ihracat faaliyetlerine ilişkin şu bilgiyi verdi:

"ASFAT, askeri fabrikaların, tersanelerin imkanlarını kullanıyor. Sadece bakım-onarım değil, ihracata açılması için bu devasa yapılar önemli bir işlev görüyor. Proje hacmi 3,5 milyar dolara ulaştı.

"6 GEMİ AYNI ANDA İNŞA EDİLİYOR"

Bu 3-4 yıllık bir firma için güzel bir başarı. 3,5 milyar dolarlık proje hacminin yüzde 50'si ihracata yönelik projeler. Bunu devam ettirmesini istiyoruz ASFAT'ın. Önümüzdeki aylarda önemli projeleri, teslimatları var.

MİLGEM platformu üzerine 6 gemiyi aynı anda inşa ediyor. Bu çok zor bir şey aslında denizcilik projelerinde. 4 tanesi Pakistan MİLGEM projesi, gemilerin aynı anda inşası devam ediyor, ikisi Karaçi'de, ikisi İstanbul Tersanesi'nde. Önümüzdeki aylarda törenlerimiz var.

Mayıs sonunda Pakistan MİLGEM'in 4'üncü gemisini Karaçi'de denize indireceğiz. Hemen peşinden 2 tane açık deniz karakol gemisi yapıyoruz ki bunlar da yine 99 metre MİLGEM Platformu üzerine yapılan aslında MİLGEM ebatında gemiler.

"DENİZ KUVVETLERİMİZ İÇİN YAPIYORUZ"

Deniz Kuvvetlerimiz için yapıyoruz. Onun ilkinin denize inme töreni var. Sonrasında Pakistan MİLGEM'in ilk gemisi artık Pakistan donanmasına teslim ediliyor. Bu da tamamen günü gününe, hiçbir gecikme olmadan yapılan bir etkinlik olacak. Bunu da ağustos gibi planlıyoruz.

"O kadar çok platformumuz, gemimiz var ki hangisinin töreni ne zaman, onu bile karıştırıyoruz."

Kasımda da ikinci açık deniz karakol gemimizin denize indirme töreni olacak. O kadar çok platformumuz, gemimiz var ki hangisinin töreni ne zaman, onu bile karıştırıyoruz. Allah'a şükür yani deniz projelerinde, Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını hem askeri hem özel tersanelerimiz büyük bir başarıyla yerine getiriyorlar.

TCG Anadolu gemisini bir özel tersanemiz yaptı. İ sınıflarını görüyoruz, özel sektör tersanelerimiz yapıyor 3 tane İ sınıfı gemimizi. Bir taraftan da ASFAT önemli ihracat başarısı yakaladı, açık deniz karakol gemilerini yapıyor. TF-2000 hava savunma muhribinin tasarım faaliyetiyle ilgili ASFAT görevlendirildi. Askeri tersanede ilk geminin tasarım ve inşası yapılacak. Daha sonra yine özel sektörümüz de devreye girecek."

Yağmur nedeniyle ertelenmişti... Açılış töreni coşkuyla gerçekleştirildi!Yağmur nedeniyle ertelenmişti... Açılış töreni coşkuyla gerçekleştirildi!

TEKNOFEST HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİ SÖYLEDİ

İstanbul'daki dördüncü TEKNOFEST'in gerçekleştirildiğini, Gaziantep, Samsun ve Bakü'de festivaller yapıldığını anımsatan Dere, şöyle konuştu:

"Bunların hepsine şahitlik ettik. Aslında bu bizim için bir gurur. TEKNOFEST'in geldiği noktayı görüyoruz. Özellikle milletimizin talebini görüyoruz. Öğrencilerin katılımını görüyoruz. 1 milyonu geçen yarışmacı sayısına ulaştı TEKNOFEST. İlk başlarda işte on binlerce katılım dediğimiz TEKNOFEST artık milyonlarca yarışmacıya ulaştı.

Bu müthiş bir şey. Aslında dünya çapında bir festival, teknoloji festivali. 300 bin takım, 1 milyon katılımcı, bu muhteşem bir şey. Bunun yanında milyonlarca seyirci, katılımcı söz konusu. İnsanların gelip KIZILELMA'ya, TB3'e, ATAK helikopterine, F-16'ya dokunduğu, A400M'ye bindiği, askerlerimizi gördüğü bir etkinlik. Asker-sivil iç içe, güzel bir ortam sağlandı."

FEESTİVALDE 400 CİVARINDA PERSONEL BULUNUYOR

Bakanlık olarak 2018'den bu yana TEKNOFEST'e sonuna kadar destek verdiklerini vurgulayan Dere, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizim açımızdan aslında silahlı kuvvetler ile gençliğin kaynaşması açısından son derece önemli. Her sene herhalde en fazla destek veren kurum olarak TEKNOFEST'te yer aldık. Bu sene yine 400 civarında personelimiz asker-sivil katılım sağlıyor TEKNOFEST'e. Helikopterlerimiz, 19 uçağımız, Solo Türk, Türk Yıldızları katılım sağlıyor.

Yine mehteran takımımız, askeri bandomuz katılım sağlıyor. Bu sene geçen yıllardan farklı olarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas'tan da gösteri uçuşları için takımlar var, bu da mutluluk verici. Bizim Türk Yıldızlarımız ve Solo Türk ile birlikte katılım sağlayacaklar. Bildiğiniz gibi HÜRJET'imiz ilk uçuşunu yaptı. İnşallah bundan sonraki yıllarda Solo Türk ve Türk Yıldızları'nda kullanılan uçaklarımız belki HÜRJET olacak. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz."

Savunma sanayisinde güzel projelerin teslimatlarının yapıldığı, envantere alındığı günler yaşandığını anımsatan Dere, bu süreçte Altay tankının 2 prototipinin test için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından teslim alındığını, TCG Anadolu'nun teslim edildiğini, HÜRJET'in uçtuğunu, KIZILELMA'nın uçuş testlerinin sürdüğünü, ATAK-2 helikopterinde son aşamaya gelindiğini, GÖKBEY helikopterinin TS1400 motoruyla havalandığını anlattı.

 Türk savunma sanayisi, MİLGEM Projesi'nin açtığı yolda 2023 yılında yurt içinde ve dışında önemli başarılara imza atacak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER