Gündem

Muhalif basın yayın organlarının 'Resmi evraklar enkaz altında' iftirasına 'dijital&#

Maraş'taki ikinci depremin üssü olarak bilinen Elbistan'da resmi evrakların enkaz altında kaldığını iddia eden muhalif basın yayın organlarına 'dijital' kanıta dayalı cevap verildi.

Muhalif basın yayın organlarının 'Resmi evraklar enkaz altında' iftirasına 'dijital&#
25-02-2023 18:02
HABER 7

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki bağımsız depremin üzerinden 19 gün geçti. Bu süreçte 6 binden daha fazla dezenformasyon niteliğinde haber üretildiği ve sosyal medya paylaşımı yapıldığı saptandı.

Bu paylaşımların bir yenisi, kamuoyunda CHP'ye yakınlığıyla bilinen Cumhuriyet gazetesinin yazarı Murat Ağırel'den geldi.

Ağırel, resmi evrakların bulunduğu Elbistan Belediyesi binasının depremde yıkılmamasına karşın 'hasarlı' olduğu gerekçesiyle yıkıldığını iddia ederek Belediye'ye iftira atmıştı. Ancak bu gerçeği yansıtmayan iddiaya 'dijital kanıt' sunularak cevap verildi.

Gazeteci Murat Ağırel, imar arşivinin de yer aldığı resmi evrak dairesinin yıkılan Elbistan Belediyesi binasının altında kaldığını öne sürmüş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda: "Elbistan Belediye Binası depremde yıkılmamış olmasına rağmen hasarlı olduğu gerekçesi ile yıkıldı. Enkaz içerisinde binlerce resmi evrak mevcut. Sayın Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz’e sormak isterim. Bunun sebebi nedir? Resmi evraklar neden enkaz altında?" ifadelerine yer vermişti.

Ağırel'in gerçeği yansıtmayan bu paylaşımı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından yalanlandı. DMM'nin yayınladığı açıklama metninde iddianın 'asılsız' olduğu vurgulanırken, bina yıkılmadan evvel dosyaların taşındığı belirtildi.

Elbistan üslü 7,6 şiddetindeki ikinci depremde belediye binasının ağır hasar aldığı söylenirken, bodrum katındaki imar arşivinin kurtarılması için riskli yapının üst bölümünün tıraşlama yöntemiyle yıkıldığı, buradaki belgelerin Cumhuriyet savcıları ve emniyet görevlileri aracılığıyla teslim alındığı ve sürecin kamera ile kaydedildiği öğrenildi.

Buna ek olarak imar arşivinde yer alan dosyaların dijital ortamda yer aldığı, internet kullanılarak dosyalara erişimin hala gerçekleştirilebileceği kaydedildi. DMM'nin yayınladığı görselde kurtarılan bir belgenin fotoğrafı da kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER