Geçtiğimiz ayın başlarında kendisini güvenli moda alan ve 24 saat boyunca iletişim kurulamayan CAPSTONE uydusunda neler yaşandığı detaylı bir şekilde açıklandı.
NASA'nın mikrodalga fırın boyutundaki CAPSTONE uydusu ile yeniden iletişim kuruldu
Ay'a doğru yol alırken bir yörünge düzeltme manevrası tamamlandıktan kısa bir süre sonra yer kontrolü, küp uydunun artık kontrol altına alınamayacak bir hızda döndüğünü fark etmiş, bu olay sonrası ise üç eksenli durum kontrol mekanizmasını kullanamamış.
Yaşanan bu durum uyduyla 24 saat boyunca iletişim kurulamamasına neden oldu. Mühendisler bu süre boyunca uzay aracının ters döndüğünü, güç kaybettiğini ve kendini yeniden başlatmaya çalıştığını söyledi.
8 Eylül'de operasyonel bir acil durum ilan edildi ve Advanced Space (CAPSTONE'u geliştiren ve yöneten şirket) ekipleri saatlerce süren toplantıda sorunu nasıl çözecekleri üzerine planlamalar yaptı.
En sonunda ise ekip, uzay aracından gelen zayıf sinyalden yararlanmak için NASA'nın Derin Uzay Ağı'nı kullanmaya karar verdi.
NASA'nın Derin Uzay Ağı (Deep Space Network-DSN), dünyadaki bilim adamları ve mühendislere uzaydaki ve Mars'taki araçlarla devasa antenle iletişim kurmasını sağlayan uluslararası bir ağdır.
Ekip bu sayede uyduyla yeniden iletişim kurarak uydunun, güvenli modda çalıştığını ve sabit bir şekilde dönmeye devam ettiğini tespit etti. Bu da ekibe mikrodalga fırın büyüklüğündeki uydunun tamamen kurtarılabileceğine dair umut verdi. Kısa bir süre sonraysa uydu güvenli moddan çıkarıldı.
Advanced Space tarafından 24 sonra yapılan, "Kurtarma girişiminden sonraki ilk veriler, sistemin üç eksenli kontrolün yeniden başarılı bir şekilde kurtarıldığını gösteriyor" açıklamasıyla uydunun yeniden Ay'ın yörüngesine doğru yol almaya devam ettiği duyurulmuştu.
CAPSTONE, NASA'nın Artemis adı verilen mürettebatlı Ay görevi için yaptığı hazırlıkların önemli bir parçasını oluşturuyor. Uydu, uzun süreli mürettebatlı uzay görevleri için Ay'a inşa edilecek Gateway adı verilen bir üs için veri toplayacak