Niğde Belediyesi’nin en önemli yatırımlarından biri olan ve Akkaya Barajı’nda yarım asırdır devam eden kötü koku ve kirlilik sorunun sonlandıran İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından “Çevre İzin Belgesi” aldı.
Çıkış suyundan alınan numuneleri, Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliğinde istenen parametrelerin sınır değerinin altında çıkan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, tüm denetimlerden geçti.
Yaklaşık 6 ay önce ‘Geçici Faaliyet Belgesi” alarak faaliyete başlayan Niğde Belediyesi İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, uzun süren denetim ve takiplerin ardından, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında, Çevre İzin Belgesi’ni de almaya hak kazandı.
Niğde Merkez ve merkeze bağlı bazı beldelerin atık sularını arıtmak amacıyla 2018 yılında, tamamen Niğde Belediyesinin imkanlarıyla ve 180 milyon TL maliyetle yapımına başlanan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, 2022 yılında tamamlandı.
Niğde Belediyesi’nin en büyük yatırımlarından biri olan ve Akkaya Barajı’nda uzun yıllardan bu yana devam eden kirlilik ve kötü koku sorununa neşter vuran İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, günlük 44 bin metreküp atık su arıtılabiliyor.
2040 yılına kadar hizmet verecek şekilde tasarlanan tesis; azot, fosfor ve organik madde giderimi yaparak ultraviyole dezenfeksiyon ünitesinde dezenfekte edildikten sonra Akkaya Barajı’nda deşarj ediliyor.
Kendi Enerjisini Kendi Üretiyor
Modern İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, buraya kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) sayesinde kendi elektriğini kendi üretebiliyor. 2,7 MWh’lik kurulu güce sahip olan güneş enerjisi santrali ile tesisin elektrik enerjisi karşılanabiliyor.
Başkan Özdemir: “Yarım asırlık sorun tarihe karıştı.”
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’nin kanayan yarası haline gelen ve neredeyse yarım asırdır devam eden Akkaya Barajı’nın kötü kokusu ve çevreye verdiği kirliliğin önlenmesi amacıyla başlattıkları İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin, Çevre İzin Belgesini de almaya hak kazandığını belirtti.
220 Çeşit Kuş Türünün Yaşam Alanı
En büyük yatırımları çevreye yaptıklarını anlatan Başkan Özdemir, “2018 yılında o dönemin rakamlarıyla 180 milyon TL bedelle yapımına başladığımız İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, yıllardır devam eden kötü koku ve çevre kirliliğini önlediği gibi 220’den fazla kuş türünün yeniden ‘doğal yaşam merkezi’ haline gelmiştir” dedi.
Senelerdir Niğde ve Bor’un en büyük sorunlarından biri olan Akkaya Barajındaki kötü koku çevre kirliliğinin İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile artık son bulduğuna dikkat çeken Başkan Özdemir, “Çevre İzin Belgesini de almaya hak kazanan tesisimiz, ilimize ve hemşehrilerimize hayırlı olsun. Niğde Belediyesi olarak, yaşamın her alanında, vatandaşlarımıza en iyi hizmetleri sunmaya devam edeceğiz. Gelecek nesillere daha güzel, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir şehir bırakmak en büyük gayemiz” şeklinde konuştu.