Kültür

‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ Avusturya Doğa Filmleri Festivali’nde finale kaldı

Ormanın sırrı karakulak belgeselinin mimarları

‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ Avusturya Doğa Filmleri Festivali’nde finale kaldı
15-08-2023 10:18

Yönetmenliğini Ece Soydam’ın, danışmanlığını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin’in yaptığı ‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ belgeseli Avusturya’da düzenlenen Innsbruck Doğa Filmleri Festivali’nde finale kaldı. Belgesel, Almanya’da düzenlenecek olan Green Screen Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nde ‘Resmi Seçimler’ arasına girmişti.


Türkiye’nin en az bilinen yabani kedi türlerinden birini konu alan ‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ belgeselinin çekimleri, Ece Soydam’ın yönetmenliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin’in danışmanlığında büyük bölümü Muğla yöresinde gerçekleştirildi.


Birçok farklı bölgede kurulan 30 adet harekete duyarlı kamera sistemi sayesinde, 200’e yakın karakulak görüntüsü elde edildi. Çekimlerde aynı zamanda Türkiye’de karakulak davranışlarına ait ilk kez elde edilen veriler ve görüntüler de yer alıyor.


Belgeselin yaklaşık 15 ay süren çekimleri boyunca, bu gizemli türü görüntülemek için birçok farklı yöntem kullanıldı. Çekim çadırları ve kulübeleri içinde ana kamera ile 140 gün beklendi. Belgeselin çekimleri sırasında Muğla’da yaşanan büyük orman yangınları ise yalnızca karakulakları değil, belgeselin çekimlerini de son derece olumsuz etkiledi.


‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ belgeseli, bu az bilinen karizmatik kedi türünün öyküsünü anlatırken, Türkiye’de karakulakları koruma çabalarını da konu alıyor. Daha önce ‘Bozkırın Çocukları: Anadolu Yaban Koyunu’, ‘Dev Kanatlar: Kara Akbaba’, ‘Ayı ve İnsan’, ‘Kuşlar Çakallar ve Diğerleri’ ve ‘Kurt’ belgesellerinin yönetmenliğini yapan Ece Soydam, belgeselin çekimlerini yaklaşık 20 yıldır bu projelerde birlikte çalıştığı kameraman Erol Yazıcı ve ekibe yeni katılan kameramanlar Coşkun Oğuz Namlı ve Abdulbaki Göncü ile gerçekleştirdi. Kurgusunu Özgür Arıkan’ın, müziklerini Erdem Helvacıoğlu’nun yaptığı belgeselin danışmanlığını ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Yasin İlemin üstlendi. Avusturya’da düzenlenen Innsbruck Doğa Filmleri Festivali, 19-22 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. Ormanın Karizmatik Kedisi: Karakulak


Anadolu yaban hayatının en az bilinen türlerinden biri olan karakulak, tehdit altındaki yaşam alanlarında var olma savaşı veriyor. “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli, bu gizemli yabani kedinin ve onu koruma çabalarının öyküsünü anlatıyor.


Karakulak, Asya ve Afrika’da yaşayan bir kedi türü. Çöl vaşağı ya da step vaşağı olarak da biliniyor. İnsan baskısı ve daralan yaşam alanları nedeniyle, Türkiye’de nesli tehlike altında olan türler arasında. Anadolu yaban hayatının gizli kalmış yüzlerinden biri olan karakulak, Türkiye’nin yalnızca güneybatısında görülüyor. Burdur’da ve turistlerle dolup taşan Antalya ile Muğla illerinde, karakulakların saklı kalmış yaşam alanları var. Karakulak, insandan uzak duran ve görülmesi çok zor bir tür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER