Siyaset

Pişkinliğin böylesi: 6’lı masanın itiraz ettiği başörtüsü üzerinden AK Parti’ye çattılar

CHP’li Kılıçdaroğlu’nu “mücahid” ilan eden Saadet Partisi’nin yayın organı Milli Gazete, AK Parti’nin TBMM gündemine getirdiği, CHP ve İyi Parti’nin itiraz ettiği başörtüsü düzenlemesiyle ilgili ilginç bir manşete imza attı.

Pişkinliğin böylesi: 6’lı masanın itiraz ettiği başörtüsü üzerinden AK Parti’ye çattılar
31-03-2023 13:23

HABER7

Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan’ın darbeyle hükümetten indirildiği 28 Şubat’ı yıldönümünde unutan Milli Gazete, tuhaf çıkışlarına devam ediyor. Saadet Partisi’nin CHP öncülüğündeki 6’lı koalisyon masasına eklemlenmesinin ardından yayın çizgisinin değişmesiyle eleştirilen Milli Gazete, SP’nin ittifak ortaklarının takoz olduğu başörtüsü düzenlemesini manşetine taşıdı. Milli Gazete, 31 Mart’ta, “Başörtüsünü unuttunuz mu” manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Milli Gazete’nin manşetinde “Başörtüsü konusu rafa kaldırıldı… Sebebi bilinmiyor… Başörtüsüne anayasal güvence başka bahara…” ifadeleri yer aldı.

BAŞÖRTÜSÜNÜ NİHAYET HATIRLADILAR

Manşet spotunda, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme başlığı altında gündeme taşıdığı başörtüsüne yasal güvence veren kanun teklifinin akıbeti merak ediliyor.” denildi.

Başörtüsüne anayasal güvence getirilebilmesi için parlamentoda 400 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyulurken, Cumhur İttifakı’nın Meclis’te 333 vekili yer alıyor. Anayasa teklifini referanduma götürmek için de yeterli sayıya ulaşamayan Cumhur İttifakı’na parlamentodaki CHP, İyi Parti ve HDP’den hiçbir destek gelmedi. CHP, İyi Parti ve HDP, başörtüsüne anayasal güvence kazandıracak düzenlemeye ittifak halinde itiraz etti. Teklifle ilgili TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında CHP ve İyi Parti milletvekilleri komisyonu terk etti.

AK Parti'den CHP ve İYİ Parti'ye tepki: Ne kadar samimi oldukları ortaya çıktıAK Parti'den CHP ve İYİ Parti'ye tepki: Ne kadar samimi oldukları ortaya çıktı


Buna rağmen Milli Gazete’nin haberinde “Başörtüsü için hazırlanan teklif, Anayasa Komisyonu’na gelip geçmesine karşın iktidar tarafından rafa kaldırıldı.” ifadeleri kullanıldı.

Başörtüsü teklifi CHP-İyi Parti-HDP'nin itirazına rağmen 26 Ocak’ta AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi. 6 Mart’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 şehrin ağır tahribata uğradığı asrın felaketiyle ülkenin tek gündemi deprem olmuştu. CHP ve İyi Parti’nin karşı çıktığı başörtüsü düzenlemesinin Genel Kurul’a getirilme süreci ise devam ediyor.


ORTAKLARININ TAVRINI PERDELEDİLER, İKTİDARI SUÇLADILAR

Kendi önerileri kabul edilmediği gerekçesiyle, CHP ve İyi Parti’nin Meclis Genel Kurulundaki anayasa oylamalarına da destek vermeyecekleri belirtilmişti. CHP ve İyi Parti ile açıktan, HDP ile gizli olarak 6’lı koalisyon masasında yer alan Saadet Partisi ve Milli Gazete, ittifak paydaşlarının başörtüsü ve aile birliğine yönelik düzenlemesine karşı çıkmasına hiçbir eleştiri yöneltemedi. Konunun tartışıldığı dönemde ne SP kurmayları ne de Milli Gazete, muhalefetin ‘itirazcı’ tavrına tek söz edemedi.

CHP ve İYİ Parti'den başörtüsü teklifi açıklaması: Destek vermeyeceğiz!CHP ve İYİ Parti'den başörtüsü teklifi açıklaması: Destek vermeyeceğiz!

İşte başörtüsüne anayasal güvence getirecek düzenlemeyle ilgili Milli Gazete’nin okurlarından gizlediği gerçekler…

SAADET’İN ORTAKLARI “DİNİ İNANÇ”TAN RAHATSIZ

CHP’liler özellikle ailenin tarif edildiği maddede yer alan ‘Evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir’ ifadesine itiraz ediyor. AK Parti ve MHP ise hem başörtüsü, hem de aile kurumuna yönelik kendi tekliflerinin esasını değiştirecek önerilere sıcak bakmıyor.

CHP ve İYİ Parti: Teklifteki 'Dini inanç' ibaresi kaldırılsınCHP ve İYİ Parti: Teklifteki "Dini inanç" ibaresi kaldırılsın

Başörtüsüne güvence getiren anayasa değişikliği teklifiyle ilgili CHP ve İyi Parti ‘dinî inanç’ ifadesinin çıkarılmasını istiyor. Muhalefetin önergesinde, başörtüsüyle ilgili maddenin “Hiçbir kadının başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere tercih ettiği kıyafetinden dolayı temel hak ve hürriyetlerinden yoksun bırakılamayacağı” şeklinde değiştirilmesi teklif edildi.

Aynı maddedeki “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dinî inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir” hükmünün de değiştirilmesi talep edildi. Muhalefetin önergesinde bu fıkranın “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise Devlet kadının başını örtmesini engellemek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi istendi. Böylece her iki fıkradan da ‘Dinî inanç’ ifadesinin çıkarılması talep edildi.

AKŞENER: “MEVCUT KANUN YETERLİ!”

Saadet Partisi’nin 6’lı koalisyon ortağı İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, başörtüsü tartışmalarına değinerek şunları söylemişti:

“Bu mesele esasında kapanmış bir yaradır. İnancı doğrultusunda hür bir şekilde yaşamak, evrensel olarak bireyin hakkıdır. Halihazırda yürürlükte olan mevzuat da bunun için yeterlidir. Ne yasal ne de anayasal düzenlemeye ihtiyaç vardır. Milletimizin tamamını kapsayacak, Gazi Meclis’imizin bütün olarak arkasında dimdik duracağı Türkiye’ye yakışır düzenleme yapalım.”

SP’NİN ORTAKLARI TEK SES: “DESTEK VERMEYECEĞİZ”

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, başörtüsüne anayasal güvence getiren teklife ilişkin, TBMM Genel Kurulunda destek vermeyeceklerini açıkladı.

CHP’li Bülent Tezcan, “Cumhur İttifakı'nın ve özellikle Sayın Erdoğan’ın bu meseleyi siyasi istismar meselesi olarak sürdürme konusundaki kararlılığını, samimiyetsizliğini gördükten sonra İyi Parti ile birlikte komisyon çalışmalarını terk ettik.” diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise, teklifte değişiklik taleplerinin reddedilmesi üzerinden yaptığı konuşmada şunları söyleyerek başörtüsü düzenlemesine kapıları kapattı:

“500'ün üzerinde bir kabul oyu ile Genel Kurul'da kabul olması mümkün olan başörtüsü serbestisi 'Cumhur İttifakı'nın bu tutumu ile maalesef olmayacak. Çünkü İYİ Parti ve CHP'nin destek vermediği, HDP de zaten destek vermeyeceğini ifade etti. Bu süreçte HDP ile bu konuda doğrudan ya da dolaylı bir temasımız olmadı. HDP'nin de oy vermemesi durumunda zaten Genel Kurul'da 360'ın altında kalacak ve bu değişiklik gerçekleşmeyecek. Oysa ki bu değişikliği daha mükemmel bir şekilde geçirme fırsatını ellerinin tersi ile ittiler. AK Parti bu meselenin çözümünden korkmuştur”

LAİKLİĞE AYKIRI DEDİLER

Cumhur İttifakı’nın başörtüsü düzenlemesine itiraz eden diğer isimler şunlar…

“İkna odalarının mucidi” olarak bilinen eski CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter:

“Neden şimdi? Ortada bir türban sorunu yokken, yaşanmıyorken, herkes türbanlı olarak istediği her yere girip, istediği her mesleğin en tepe noktasına kadar yükselme fırsatı elde etmişken, toplumda türbanın siyaset aracı kılındığı söyleyen CHP lideri bunu yaparak türbanı yeniden bir siyaset metası olarak kullanmaya teşebbüs etmiş midir, etmemiş midir? Ben bunun değerlendirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Nur Serter.

Eski Cumhuriyet Savcısı ve CHP milletvekilliği aday adayı Ömer Faruk Eminağaoğlu:

“Bu metin yasalaşırsa, konu bir yasa metnine taşınmış olacak. Kadınlar, zorunlu kıyafetleri dışında, türban takabileceklerdir. Hatta içeriği belirsiz bu metne, kamu çalışma yaşamında kadınlar çarşaf bile giyseler kimse bu yasa gereği hayır diyemeyecektir.”

Ömer Faruk Eminağaoğlu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan:

“Türban düzenlemesi laikliğe aykırıdır. Değişiklik laikliğe aykırı bir düzenleme içeriyorsa Anayasa Mahkemesi’ne görev düşecektir. Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesi teklif dahi edilemez, düzenlemelerle temel değerleri yıpratılamaz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER