Haber7 - ÖZEL
Gazetecilerle bir araya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, aile kurumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Aile yapısının tehdit altında olduğunu söyleyen Bakan Yanık, LGBT propagandasının arkasında büyük bir ekonomik desteğin olduğunu, doğurganlık azalırken yaşlı nüfusunda artış yaşandığını ve kadına şiddetin kaynağının ise yüzde 70-75 oranında alkolizmin olduğunu kaydetti.
AÇIKLANAN RAPORLAR BAKAN YANIK'I DOĞRULUYOR
Sosyal Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM); Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşik Krallık Alkol Çalışmaları Enstitüsü, Ulusal Alkol Kötüye Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü, Avustralya Ulusal Suç Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşların çeşitli tarihlerde yayınladıkları araştırma sonuçlarını tek bir çalışmada topladı.
SEKAM’ın yayınladığı “Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet” adlı geniş kapsamlı rapor, alkolün aile kurumu için büyük tehdit olduğunu gözler önüne serdi.
İÇKİ ŞİDDETİN TEMEL UNSURU
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Türkiye’nin de dahil olmak üzere 30 ülkede yaptığı araştırmaya göre; kadına şiddet olaylarının yüzde 70’inde, tecavüz olaylarının yüzde 50’sinde, cinayet vakalarının yüzde 85’inde en etkili unsurun alkol olduğu tespit edildi.
BİRÇOK ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN ALKOL
DSÖ raporunda yer alan verilere göre, ABD’deki şiddet uygulayan eşlerin yüzde 55’inin alkollü olduğu belirtilirken bu oran İngiltere ve Galler’de yüzde 32, Güney Afrika’da ise yüzde 65 olduğu kaydedildi.
Avustralya’da ise kadın cinayetlerinin yüzde 36’sının alkollüyken işlendiği belirtildi.
Birleşik Krallık Alkol Çalışmaları Enstitüsü’nün araştırmasına göre, İngiltere ve Galler’deki gerçekleştirilen şiddetin yüzde 47’si alkollüyken işleniyor.
İrlanda’da aile içi şiddet vakalarının yüzde 59,6’sında ve İskoçya’daki şiddet suçlarının arka planında yüzde 63 oranında yine içki var.
Avustralya Ulusal Suç Enstitüsü’nün 2000-2006 arası işlenen kadın cinayetleri araştırmasına göre; katillerin yüzde 44’ünün alkollü olduğu tespit edildi.
ERKEĞİ DE KADINI DA ŞİDDETE SEVK EDİYOR
Ulusal Alkol Kötüye Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü’nün binden fazla çiftin incelediği 2001 tarihli araştırmada; olay anında alkollü erkeklerin yüzde 30-40’ının, alkollü kadınların ise yüzde 27-34’ünün eşlerine karşı şiddete başvurduğunu ortaya koyuyor.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN TETİKLEYİCİSİ: 18 KAT DAHA FAZLA!
Fals-Stewart’ın yaptığı araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetin en güçlü tetikleyicisi içki. 2003’te gerçekleştirilen araştırma, erkeğin kadına fiziksel şiddet uygulama ihtimalinin alkol alındığı günlerde 18 kat daha fazla arttığına vurgu yapıyor.
ŞİDDET GÖREN KADINLAR, NEDENİN ALKOL OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
Cumhuriyet Tıp Dergisi’nde yayınlanan “Kadına Yönelik Farklı Eş Şiddeti Tiplerini Etkileyen Psikososyal Faktörler” araştırmasında da çarpıcı sonuçlar yer alıyor. Edirne’de eşlerinden şiddet gören 306 kadın arasında yapılan araştırma, şiddet gören kadınların şiddetin nedenleri arasında ilk sırada içkiyi belirtiyor. Kadınların yüzde 32,8’i fiziksel şiddetin ilk nedeni olarak alkolü gösteriyor.
ALKOL VE UYUŞTURUCU ŞİDDETİ KATLIYOR
Ege Üniversitesi’nden Demet Havaçeliği Atlam’ın 2017’deki “Kadına Yönelik Şiddette Önemli Risk Faktörleri, Alkol ve Madde Bağımlılığı” çalışmasında eşinden şiddet gören ve sığınma evlerinde kalan kadınlar, şiddet gördükleri dönemde eşlerinin daha yoğun alkol ve uyuşturucu madde kullandıklarını belirtiyor. Araştırma sonuçlarına göre; tüm şiddet türlerini bir arada gösteren eşlerin yüzde 63,7’si alkol ve uyuşturucu maddeyi bir arada kullanıyor. Eşlerin sadece alkol kullanarak yüzde 33’ü ise alkol kullanıyor.
ALKOLÜN ŞİDDETİN TEMEL KAYNAĞI OLDUĞUNU GÜNDEME GETİREN YOKTerörden daha ölümcül etkileri olduğu bilimsel verilerle ispatlanan alkolün, kadına şiddetin baş unsuru olmasına rağmen kadın dernekleri tarafından gündeme getirilmemesi dikkat çekiyor. |
İÇKİ TERÖRDEN DAHA TEHLİKELİ: HER YIL 2,8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR!
Ölümcül hastalıklara neden olduğu bilimsel verilerle ispatlanan içki, yılda 2,8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Dünyada teröristlerce gerçekleştirilen saldırılarda 2016 yılında 34 bin kişi hayatını kaybederken; ünlü tıp dergisi Lancet’in 26 yıllık kapsamlı araştırmasının sonuçlarına göre, her yıl alkol kaynaklı 2 milyon 800 bin insan hayatını kaybediyor. Bu araştırma kapsamında alkolden ölenlerin, terör saldırılarında can verenlere oranla 82 kat daha fazla ölümcül etki gösterdiği tespit edildi.
Tüm dünyada bir yılda hayatını kaybeden erkeklerin yüzde 7’si, kadınların yüzde 2’si alkol dolayısıyla can veriyor.
ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA SEBEBİYET VERİYOR
Kanser, diyabet, verem, ölümcül hipertansiyon, verem ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların tetikleyicisi olarak gösterilen alkolün bir kadehinin bile ölümcül etkiye neden olduğu da yine bilimsel araştırmalara yansıyor.
Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre; haftada tüketilen 5 birimlik alkol felç riskini yüzde 14 artırıyor. Ölümcül hipertansiyon riski yüzde 24, kalp yetmezliği riski yüzde 9, aort anevrizması riski yüzde 15 yükseliyor. Özellikle 15-49 yaş arasındaki kişilerde ölüm ve sakatlıkların temel sebeplerinden biri alkol.