Trakya'nın Enerji Üssüne Dönüşümü: Trakya'da inşa edilecek olan doğalgaz merkezi, Türkiye'nin enerji üssü haline gelme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor ve ülkenin doğalgaz tedarik ve iletim hattı altyapısının güçlendiği bir dönemi işaret ediyor.
Bu yıl içerisinde Trakya'da hayata geçirilmesi planlanan bu merkezin ayrıntıları için, BOTAŞ yetkilileri bu hafta St. Petersburg'a giderek Gazprom ile görüşmeler yapacaklar.
ENERJİ MERKEZİ İÇİN KRİTİK ZİYARET
2023 Kasım'ında yapılan Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu 18. Dönem Toplantısı'nda Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar arasındaki görüşmeler sırasında belirlenen bu teknik ziyaret, bu hafta gerçekleştirilecek. Novak, daha önce yaptığı açıklamada, gaz merkezi projesinde Rus ve Türk şirketlerinin yakın işbirliği içinde olduğunu ve Türk heyetinin St. Petersburg'a bir ziyaret planladığını belirtmişti. Ayrıca projenin uygulanması için gerekli anlaşmaların yakında tamamlanacağını söylemişti.
İKMAL MERKEZİ DE GÜNDEMDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Astana'da yaptıkları bir önceki görüşmede Putin, Türkiye'nin doğalgaz tedarikinde güvenli bir güzergah olduğunu ve ülkede büyük bir ikmal merkezi kurulabileceğini önermişti. Bu öneri Türkiye tarafından olumlu karşılandı. Eğer böyle bir ikmal merkezi kurulursa, Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve daha uzak coğrafyalara ulaşabilecek.
TRAKYA, ENERJİ ÜSSÜNE DÖNÜŞECEK
Türkiye, doğalgaz alanında merkezi bir konuma gelmek için Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve bir gaz borsası gibi önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Trakya'da inşa edilecek olan doğalgaz merkezi ile ülke, Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçilerinden biri olmayı hedefliyor.
TÜRKİYE'NİN GAZ TEDARİKİ VE İLETİM HATTI ALTYAPISI
Batı Hattı: Bulgaristan sınırından Malkoçlar üzerinden Türkiye'ye giren ve Ankara'ya uzanan 845 kilometrelik Rusya-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı, yıllık 14 milyar metreküp kapasiteye sahip.
Mavi Akım: Rusya'dan Karadeniz üzerinden Türkiye'ye uzanan bu hat, yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyor ve üç ana bölümden oluşuyor.
TANAP: Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyor, toplam kapasitesi 29.7 milyar metreküp.
TürkAkım: Rusya'dan başlayıp Türkiye üzerinden geçen ve Avrupa'ya da hizmet veren bu hattın her biri yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattı var.
İran-Türkiye: Doğubayazıt'tan başlayıp Ankara'ya uzanan bu hat, bir kolu ile Konya üzerinden Seydişehir'e ulaşıyor.
Bakü-Tiflis-Erzurum: Şahdeniz sahasından çıkarılan doğalgazı Türkiye'ye taşıyor.
Türkiye-Yunanistan Gaz Enterkonneksiyonu: Güney Avrupa Gaz Ringi'nin ilk aşamasını oluşturan bu hat, İpsala'dan Yunanistan'a geçerek Gümülcine'de son buluyor.