Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı Sağlık Harcama İstatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Söz konusu araştırmaya göre, Toplam sağlık harcaması 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24,3 artarak 249 milyar 932 milyon TL'ye yükseldi. Genel devlet sağlık harcaması yüzde 26,3 artarak 198 milyar 62 milyon TL'ye ulaştı. Özel sektör sağlık harcaması ise yüzde 17,3'lük bir artış oranı ile 51 milyar 869 milyon TL olarak tahmin edildi.
CEPTEN HARCAMALAR YÜZDE 19 ARTTI
Hanehalkları tarafından tedavi, ilaç ve benzeri amaçlı yapılan cepten sağlık harcaması 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19,3 artarak 40 milyar 105 milyon TL'ye ulaştı. Hanehalkı cepten sağlık harcamasının toplam sağlık harcamasına oranı 2020 yılında yüzde 16,0 olarak gerçekleşti. Cepten yapılan sağlık harcamalarındaki bu artış, son dönemlerde yaşanan ilaç krizi, SGK’nın 52 kalem ilacı geri ödeme listesinden çıkarması ve kamu hastanelerinde vatandaşların randevu bulmaktan güçlük yaşaması ile 2021 yılında daha yüksek olacağı, 2022 yılında ise bu bedellerin daha yükseleceği tahmin ediliyor.
“2022 YILINDA DAHA DA YÜKSELECEK”
Cepten yapılan sağlık harcamalarına ilişkin gazetemize Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, 2021 yılı rakamlarının çok daha yüksek olacağını söyledi. Demirci, “TÜİK’in açıklamasında 2019 yılına oranla 2020 yılındaki cepten sağlık harcamalarına ilişkin açıklamalar yer alıyor. 2021 yılında bu oranın daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. 2022 yılında ise bu rakamların çok daha yüksek olacağı öngörülüyor.”
“İLAÇ FİYATLARI ARTACAK”
Şubat 2022 tarihinde ilaç alımında uygulanan kur oranının artacağını kaydeden Demirci, “Bu artış ile birlikte ilaç fiyatlarının daha da yüksek olacağını ve cepten yapılan sağlık harcamalarının çok daha yüksek olacağını öngörüyoruz. Bilindiği üzere SGK pek çok kalemde ilacı geri ödeme listesinden çıkardı. Şubat ayında ilaç alım fiyat kurunun güncellenmesi ile birlikte fiyatlar artacak. Diğer yandan özel hastanelerde hastalardan alınan farklar giderek artıyor. Bu oranların TÜİK’in araştırma sonuçlarına ne kadar yansıdığı meçhul.”
“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI KORUNMALI”
“Sağlık sistemi vatandaş açısında giderek sorunlu bir hale geliyor” diyen Demirci, “Cepten yapılan sağlık harcamaları da giderek artıyor. Sağlık Sistemi içerisinde Sosyal Devlet Anlayışı korunmalı. Şu anda özel hastanelerde tedavi göremeyecek durumda olan bir kitle ortaya çıkıyor. Özel hastanelerde uygulanan ücretler ve alınan farklar sonrasında vatandaşların buralarda tedavi hizmeti alması güç olacak. Ülkemizde nüfusun yüzde 10’luk bölümü gelirin yüzde 54’ünü kontrol ediyor. Hal böyle olunca halkın yoksullaşma oranı ve sağlıktaki eşitsizliği de ortaya çıkaracaktır.”
“SAĞLIKTA TASARRUF YOLUNA GİDİLMEMELİ”
2020 yılında pandemi nedeniyle insanların hastanelere giden vatandaşların oranının düştüğünü kaydeden Demirci, Pandemi nedeniyle Mart-Eylül döneminde hastanelere tedavi için giden hastaların sayısı önemli ölçüde azaldı. Bu dönemde sağlıkta cepten yapılan harcamaların artması, 2021 yılı için tahminlerimizin haklı olacağını gösteriyor. Devletin bu noktada Sağlık giderleri konusunda tasarruf yoluna gitmemesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.