Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Salihli ilçe merkezine yeterli su temin etmek için 3 adet yeni sondaj kuyusu açtı. Sondajların açıldığı alanı ziyaret ederek incelemelerde bulunan MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, küresel ısınma ve iklim değişikliği ve buna bağlı olarak artan su tüketiminin de etkisiyle çalışmalarına Salihli’de de devam ettiklerini söyledi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada su kaynakları alarm vermeye başladı. Bilimsel çalışmaları ve küresel ısınma ile ilgili tüm verileri yakından takip ederek Manisa il geneli için önlemlerini alan Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Salihli ilçe merkeziyle de yakından ilgileniyor. MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da, Salihli’de yeni açılan sondajların olduğu alanı ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Sondaj kuyularının bağlantısının yapıldığı içme suyu deposunda da incelemelerde bulunan Genel Müdür Aslay’a, Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer, Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanı Kemal Anaç, İçme Suyu Dairesi Başkanlığı Şube Müdürlerinden İlker Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Şube Müdürü Mustafa Gün, MASKİ İlçe Şefi Ramazan Tuğrul Kacar, teknik personel ve yüklenici firma yetkilileri eşlik etti.
MASKİ Genel Müdürlüğü, Salihli ilçe merkezine yeterli su temin etmek için 3 adet yeni sondaj kuyusu açtı. Açılan yeni sondajlardan 1 tanesinin bağlantısı yapıldı. Enerji nakil hattı döşeme çalışmasının devam ettiği sondaj jeneratörle çalıştırılarak depoya su veriliyor. Diğer 2 sondajda ise çalışmalar devam ediyor.
MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da, sondajların açıldığı bölgeye yaptığı inceleme ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Aslay, “Bildiğiniz üzere sürekli küresel ısınma ve iklim değişikliğinden söz ediyoruz. İlkbaharda ve kış ayında Manisa ilimiz inanılmaz yağışlar aldı. Daha birkaç hafta öncesine kadar Akhisar, Demirci, Selendi, Sarıgöl ilçelerimizde yüksek yağışlar aldık. Tarım arazileri zarar gördü. Tabii ki bu yağışlar bittikten sonra da bir anda yüksek hava sıcaklıklarıyla karşı karşıya kaldık. Şu anda Türkiye’de en yüksek hava sıcaklıklarına sahip 3 veya 4 ilden bir tanesiyiz. Tabii ki bu bir anda vatandaşımızın su kullanımını da artırdı. Ayrıca sondajlarımızdaki seviyeyi de düşürdü. Biz bu sondajlarımızdaki seviye düşüklüğü ve aşırı su kullanımına karşı 3 tane yeni sondaj kuyusu açtık. 1 tane sondaj kuyumuzu hemen hattımıza bağladık. 2 tane sondaj kuyularımızda çalışmalarımız şu anda devam ediyor. 2-3 gün içerisinde diğer açmış olduğumuz sondajları da hatta bağlayacağız. Bu sayede, Salihli ilçemize saniyede 75 litre daha fazla su vererek, vatandaşlarımıza daha kesintisiz su ulaştıracağız” dedi. "İçme suyunun amacı dışında kullanılması su kaynaklarını azaltıyor"
Aslay, içme suyunun bağ bahçe sulamasında ve araba, halı yıkama gibi noktalarda kullanılmasının su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu söyleyerek, “Su hayattır. Bizim felsefemiz de bu. İçme suyunu, bağ bahçe sulamada veya merdiven, araba, halı yıkama gibi yerlerde kullanırsak içme suyu ihtiyacı olan diğer kişilerin de hakkına girmiş oluyoruz. Adaletsiz bir paylaşım oluyor. Üst kotlarda su bekleyen vatandaşlar, alt kotlarda bağ bahçe sulayan vatandaşlar yüzünden susuz kalmış oluyor” ifadelerini kullandı. "Susuz bir hayat mümkün değil”
"Su olmazsa hayat da olmaz" diyerek sözlerine devam eden Aslay, “Susuz bir hayat mümkün değil. Alt kotlarda bağını, bahçesini, tarlasını sulayarak, arabasını, halısını, kilimini yıkayarak içme suyunu haddinden fazla kullanması üst kotlarda suya ulaşması gereken vatandaşların sudan mahrum kalmasına sebebiyet verebiliyor. Su çok kıymetli, suyumuzu korumamız, fazla kullanımın önüne geçmemiz gerekiyor. Su hayattır. Herkese adaletli bir şekilde su ulaşması gerekiyor. O nedenle suyumuzu paylaşmalıyız. Vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlılık bekliyoruz” dedi.