Kültür

‘Sanayinin Gizli Tarihi ve Adana’ paneli

çukurova üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi’nde moderatörlüğünü prof. Dr. Azmi yalçın’ın yaptığı ‘sanayinin gizli tarihi ve adana’ adlı panelde kastamonu entegre direktörü ergin turan, istiklal ve üretime dikkat çekti.

‘Sanayinin Gizli Tarihi ve Adana’ paneli
19-12-2023 14:53

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde moderatörlüğünü Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın yaptığı ‘Sanayinin Gizli Tarihi ve Adana’ adlı panelde Kastamonu Entegre Direktörü Ergin Turan, istiklal ve üretime dikkat çekti. Gazeteci Mehmet Uluğtürkan da 100 yıl önce gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi’ni en doğru anlayan şehir Adana’nın yeni bir hamleye ihtiyaç duyduğunu söyledi.


Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, 100 yıl önce gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi sonuçlarını en doğru içselleştiren şehrin Adana olduğunu söyledi. Kurtuluş Savaşı’nı ekonomik başarıyla taçlandırmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nin düzenlenmesine önderlik ettiğini belirten Uluğtürkan, “Adana bu kongrede alınan kararlara en hızlı cevap veren şehir oldu. Bu da şehre Cumhuriyetin sanayi kenti unvanı kazandırdı” dedi.


Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen moderatörlüğünü ÇÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın yaptığı ‘Sanayinin Gizli Tarihi ve Adana’ adlı panelde konuşan Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, “Bu kongrenin amacını içselleştiren Adana, Cumhuriyetin en önemli sanayi ve tarım şehri olmayı başardı. Şimdi aynı başarı için bir hamleye daha ihtiyaç var. O da her sektörde katma değer sıçraması. Adana’nın stratejik önemi her geçen gün artın tarımda, Ceyhan’la petrokimyada ve güçlü üniversiteleriyle inovasyonda bunları yapabilecek potansiyeli var” diye konuştu.


Kastamonu Entegre Fabrika Direktörü Ergin Turan da ‘Sanayınin Gizli Tarihi’ başlıklı sunumunda istiklalin ancak üretimle sağlanabileceğine dikkat çekti. Turan, Avrupa’nın ihracatı en üst seviyeye çıkaran, ithalatı da en aza indiren merkantilizm akımıyla geliştiğini belirterek, Güney Kore’nin de bu yöntemle ekonomisini büyütmeyi başardığını anlattı. Türkiye’nin değer üretebilmesi için daha fazla inovatif girişimciye ihtiyacı bulunduğunu anlatan Turan, “İnovasyonu hayatımızın her alanına yerleştirmek ve içselleştirmek zorundayız. Bugün buradan öğrencilere sesleniyorum. Çoğunuzun kendi patronu olması gerekiyor. Kurumlarda görev alsanız bile sizden girişimcilik ve inovasyon beklenecek” dedi. Kastamonu Entegre’de kurum içi girişimcilik ve inovasyon örneklerini anlatan Turan, sunumunu Gandi’nin ‘Tuz Yürüyüşü’ ve Ermenistan- Azerbaycan savaşında Ermenistan’da Türk ürünlerini boykot çağrısı yapan afişlerle renklendirdi.


Fakülte öğrencilerinin yanı sıra Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri ve Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden’in katıldığı panel sonrası yazar Mehmet Uluğtürkan, Kurtuluş Savaşı romanlarını imzaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER