Ekonomi

Şanlıurfa Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı'nın Başarı Hikayesi

Şanlıurfa Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hayri Aksoy'un başarı hikayesi ve Türk somonu üretimi hakkında detaylar.

Şanlıurfa Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı'nın Başarı Hikayesi
04-03-2024 11:59

Şanlıurfa Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı olan Hayri Aksoy, yaklaşık 25 yıl önce kaymakamlık nezdinde başlatılan projeyle alabalık çiftliğini kurdu. Aksoy, burada ürettiği Türk somonunun yüzde 90'ını Rusya pazarına ihraç ediyor. Su Ürünleri Mühendisi Hayri Aksoy, yıllardır havzada balık ürettiğini belirtiyor.

İlk olarak kaymakamlık nezdinde başlatılan projeyi devralarak burada ilk alabalık çiftliğini kuran Aksoy, yıllık 2 bin 450 ton balık üretimi gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.

İlk kapasitelerinin yıllık 29 tonla başladığını söyleyen Aksoy, devletin ve bakanlığın verdiği desteklerle bu projeleri genişleterek bugün 2 bin 450 ton balık ve yıllık 15 milyon yavru kapasiteli bir üretim gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Aksoy, Türk somonunun iç sularda yetiştirilen en önemli bölgelerden birinde olduklarını ve burada 12 ay sürekli üretim yapabildiklerini vurguluyor. Ürettikleri Türk somonunun yüzde 90'ını şu anda Rusya pazarına ihraç ettiklerini de ekliyor.

Balıkları tesiste işleyip dondurarak pazara sunduklarını söyleyen Aksoy, iç pazarda da İstanbul, Konya, Adana, Mersin ve Kayseri'ye taze balık gönderdiklerini belirtiyor.

Devletin verdiği desteklerle sektörün geliştiğini dile getiren Aksoy, üretimde sektörün buraya gelmesinde devletin büyük bir rolü olduğunu söylüyor. Devletin verdikleri desteklerle sektörün ilerlediğini ve bu desteği dönemlerini takip edip kullanarak en iyi şekilde değerlendirdiklerini ifade ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER