Teknoloji

Savaş büyüyor: ABD ve Çin arasında 'Risk Beş' krizi!

İngiliz şirket ARM tarafından geliştirilen açık kaynaklı RISC-V teknolojisi ABD'nin gündeminde. Joe Biden hükümetinin yükselişte olan çip teknolojilerindeki bazı gelişmeleri 'ulusal güvenlik sorunu' olarak gördüğü bildirildi.

Savaş büyüyor: ABD ve Çin arasında 'Risk Beş' krizi!
07-10-2023 17:43

ABD-Çin teknoloji savaşında yeni bir cephede, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, bazı milletvekillerinin Amerikan şirketlerinin Çin'de yaygın olarak kullanılan serbest bir çip teknolojisi üzerinde çalışmasını kısıtlama baskısıyla karşı karşıya.

YENİ TEKNOLOJİYİ RİSC-V OLARAK ADLANDIRDILAR

Söz konusu olan, İngiliz yarı iletken ve yazılım tasarım şirketi Arm Holdings'in pahalı tescilli teknolojisiyle rekabet eden açık kaynaklı bir teknoloji olan ve "risk beş" olarak telaffuz edilen RISC-V. RISC-V, bir akıllı telefon çipinden yapay zeka için gelişmiş işlemcilere kadar her şey için temel bir bileşen olarak kullanılabilir.

Fotoğraf: Reuters

RİSC-V KONUSUNDA HAREKETE GEÇTİLER!

Aralarında Temsilciler Meclisi'nin iki Cumhuriyetçi komite başkanı, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ve Demokrat Senatör Mark Warner'ın da bulunduğu bazı milletvekilleri, ulusal güvenlik gerekçelerini öne sürerek Biden yönetimini RISC-V konusunda harekete geçmeye çağırıyor.

Milletvekilleri, Pekin'in kendi yarı iletken endüstrisini geliştirmek için Amerikan şirketleri arasındaki açık işbirliği kültürünü istismar ettiği ve bunun da ABD'nin çip alanındaki mevcut liderliğini aşındırabileceği ve Çin'in ordusunu modernize etmesine yardımcı olabileceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. Milletvekillerinin yorumları, ABD şirketlerinin RISC-V üzerindeki çalışmalarına kısıtlama getirmeye yönelik ilk büyük çabayı temsil ediyor.

ABD ÇİP SAVAŞINI ULUSAL GÜVENLİK SORUNU OLARAK GÖRÜYOR!

Temsilciler Meclisi'nin Çin'le ilgili seçkin komitesinin başkanı Temsilci Mike Gallagher, Reuters'a yaptığı açıklamada Ticaret Bakanlığı'nın "herhangi bir Amerikalı kişi ya da şirketin RISC-V teknolojisi konusunda PRC (Çin Halk Cumhuriyeti) kuruluşlarıyla ilişki kurmadan önce ihracat lisansı almasını şart koşması gerektiğini" söyledi.

Bir Ticaret Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, büronun "teknoloji ortamını ve tehdit ortamını sürekli olarak gözden geçirdiğini ve ulusal güvenliği korumak ve temel teknolojileri korumak için ihracat kontrol politikalarımızı en iyi şekilde nasıl uygulayacağını sürekli olarak değerlendirdiğini" söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER