Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından Türkiye’nin uluslararası alandaki güçlü konumu perçinlenirken, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke Türkiye’ye karşı politika değişikliğine gitti. Son olarak Yunanistan, hasmane tutumundan geri adım atmaya başladı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu ülkeye kaçan darbeci askerler başta olmak üzere FETÖ’cüleri koruyup kollayan, botlarla bu ülkeye kaçan binlerce FETÖ’cüye ev sahipliği yapan Atina yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerin ardından Ankara’nın dostluğunu kazanmak için FETÖ’cüleri itmeye başladı. Millî Savunma Bakanlığı, Yunanistan’dan Türkiye’ye zorla gönderilmeye çalışılan altısı FETÖ mensubu 29 kişinin yakalandığını bildirdi. Yakalananlardan ikisinin polislikten, ikisinin öğretmenlikten ihraç edilen, birinin serbest meslek mensubu ve bir diğerinin de satış elemanı FETÖ terör örgütü mensupları olduğu belirlendi. Geçtiğimiz günlerde de Yunanistan’a kaçmaya çalışan terör örgütleri PKK, FETÖ, DAEŞ ve MLKP mensubu 17 zanlı gözaltına alınmıştı.
YENİ DÖNEMDE SICAK İLİŞKİ
Yunanistan’ın bu tutumunun altında, bölgesinde küresel denge merkezi konumuna gelen Türkiye ile enerji başta olmak üzere çeşitli alanlarda diyalog kurma istediğinin yattığı değerlendiriliyor. Yunanistan geçtiğimiz günler de her yıl gerçekleştirdiği Kataigis Tatbikatı’nın yerine küçük çaplı bir eğitim yapmış, Türk Silahlı Kuvvetleri de Denizkurdu Tatbikatı’nın yerine taktik eğitimler gerçekleştireceğini duyurmuştu.
BAŞBUĞ: KENDİNE YER AÇIYOR
Atina yönetiminin tavır değişikliğini gazetemize değerlendiren emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, Yunanistan’ın özellikle terör örgütü mensuplarına yönelik göçmen politikasında köprü görevi gördüğünü belirtti. Avrupa’dan gelen talimatlara göre Yunanistan’a mülteci kabul edildiğini vurgulayan Başbuğ, son dönemde Yunanistan’ın genel politikalarında yumuşama meyilli oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti: Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Cumhurbaşkanı’nı arayarak yeni kabineyi tebrik etti. Kulağa hoş gelen mesajlar verdi. Ama ben Yunanistan’ın kendi başına, bağımsız bir politika uygulayacağı kanaatinde değilim. ABD’nin de bu konuda bir meyli var Türkiye’ye karşı.
ABD Başkanı Joe Biden, dile getirmese de ‘Yapacak bir şey yok bu hükûmet ile devam edeceğiz’ tavrı içinde. Yunanistan’ın ABD’den etkilenmesi söz konusu olabilir. Ermenistan’daki politika değişikliği Yunanistan’ı da tetiklemiş gibi... Kullanılan iki ulus vardır her zaman biri Ermeniler, diğeri de Rumlar. Kullananlar ise Rusya veya ABD. İçte sıkışan Miçotakis politika değişikliğine gitmiş olabilir. Yunanistan fırsatı bulduğu zaman eski politikalarına döner ama oluşan konjonktürde, kendine yer açma tavrı olan bir Atina tablosu var.
FİDAN, KASKARELİS İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Vassilis Kaskarelis’le telefonda görüştü. İki bakanın görüşmesinde düzensiz göç konusu ele alındı. Kaskarelis’in Fidan’ı tebrik ettiği öğrenildi.