AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sözleşmelilere yönelik kadro düzenlemesinin Meclis'te olduğunu söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın açıklamalarından satır başları;
Kamu personeline sözleşmeli olarak çalışanlar müracaat ettikleri halde atamaları gerçekleştirilecektir. Bugün kanun teklifini biraz önce TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Cumhur İttifakı olarak genel taslağı kanun haline getirmek için görevi yerine getirmiş olduk. İlgili komisyonlara havale edilecek, komisyonlarda gündemi içinde takdiri önümüzdeki hafta bugünden itibaren 48 saat içinde görüşülmesi gerekiyor.
Pazartesi veya Salı günü önümüzdeki hafta bu kanun teklifini yasalaştırmayı planlıyoruz. Bu teklifin 458 bin kişiye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında düzenleme yapıyoruz.
KADROYA GEÇİŞTE ŞARTLAR NE OLACAK?
Bunu tamamen 657 sayılı kanunun 4B maddesine göre gerçekleştirmiş oluyoruz. 3 yıl üst üste sözleşmesi tekrar edilen kişiler, aday memur kadrosundan 3 yılın sonunda memur kadrosuna girmeyi hak ediyorlardı.
Uzman çavuşlarla ilgili kanun var, o kanunla ilgili belli süre uzman çavuşluk yapanlar sınava tabi olmadan ilk başvurduğu kurumlarla ihtiyaç varsa memuriyet hakkı kazanma düzenlemesi var, o düzenleme devam ediyor.
Belediyelerde çalışan sözleşmelilerde 3 yıl şartı aramadan kadroya geçecek. Toplam 458 bin 615 çalışanı kapsıyor. Sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifini Cumhur İttifakı ortağımız MHP ve Mustafa Destici'nin de imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunduk.
Sözleşmeli personelin nasıl çalıştırılacağına ilişkin düzenlemeler mevcut. Buna geçenler devlet memuru kadrosunda devam edecekler. Sözleşmeli personellerin devam garantisi olmadığı gibi terfi imkanları ve imza yetkileri yoktu. Bunlar devlet memuru statüsüne gireceklerinden dolayı bu imkanlardan yararlanacaklar.
Sözleşmeli olarak çalışan kamu personelleri 1 ay içinde müracaat ettikleri takdirde atamaları yapılacaktır.
EYT DÜZENLEMESİ MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?
EYT ile ilgili, sayın Bakanımız geçen hafta açıkladı. Biz bunu bitirdik, artık takdir yüce Meclis'in dedi. Geçen hafta memur ve emeklilere zam kanunu vardı. Bu hafta oldu o. Keşke biz bunu geçen hafta bitirseydik, pazar günü herkese yüzde 30'luk zammı yansırdı. Eğer o kanunun düzenlemesinin yapmasaydık, 16.48 zam yapılabilecekti, memur dışındakileri ise 15.40 zam yapılabilecekti. Biz bunları değil, yüzde 30'un uygulanmasıyla ilgili kanun şartı vardı. Cuma günü eğer kanunu yasalaştırmış olsaydık, pazar günü herkesin hesaplarına geçecekti. 15'inde yetişme ihtimali yok gibi. Sistem zaman alabilir. Gelecek hafta cuma günü gecikmeyle olabilir. Önümüzdeki hafta bunu görüşmeyi planlıyoruz. 11 madde. Arkasından Uludağ Alan Başkanlığı ile ilgili kanun teklifi var, uluslararası sözleşmeler var.
Enerji ve Sanayi Bakanlığı'nın OSB'lerle ilgili düzenlemeleri var. Odalar birliği ile ilgili düzenlemelerden sonra EYT ile ilgili çalışma da teknik yönden belli bir zaman alacaktır. Henüz Bakanlığımız bizimle bu konuyu konuşmadı, onlar da herhalde kanun tekniğine uygun çalışma yapacaklar. EYT ile ilgili çalışmayı bitireceğiz ama bizden bir tarih istemeyin. Muhalefet 20 kişiyle TBMM'yi tıkayabiliyor.