Gündem

Süryaniler Köylerine Geri Dönüş Yapacak

Mardin’in Savur İlçesine bağlı Dereiçi Köyüne, Avrupa ülkelerinde çalışan Süryaniler geri dönüş hazırlığında

Süryaniler Köylerine Geri Dönüş Yapacak
25-09-2024 15:01

Mardin’in Savur İlçesine bağlı Dereiçi Köyünde yürütülen altyapı çalışmaları tamamlandı, “Dereiçi Geleneksel Mor Dimet Anma Günü etkinliğine” katılmak üzere gelen çok sayıda Süryani, terk ettikleri köylerine dönme kararı aldı.

Babasının 7 yıl muhtarlık yaptığı Dereiçi Köyündne 52 yıl önce ayrıldığını söyleyen Hazme Süner, 4 çocuğu ile geldiği Dereiçi köyünde duygulu anlar yaşadı. Doğup büyüdüğü tarihi evin doğal nedenlerle ve bakımsızlıktan yıkıldığı gören Hazme Süner “Çocukluğumun geçtiği, köye gelen misafirleri ağırladığımız evimizi yıkılmış haline görünce içim yandı. Hatıralarım, çocukluğumun hayalleri yıkıldı. Köye gelen yöneticiler  babam muhtar olduğu için bize gelirlerdi. Valiler, kaymakamlar misafir ettiğimiz ev şimdi harabe olmuş. Şu anda hem mutlu hem hüzünlüyüm. Hüznüm evimizin yıkılmış, anılarımızın yok olması. Mutluluğumda tekrar köye dönüş kararı almam. Evimizi onarıp hayata yeniden başlayacağım. Evimiz oturulacak gibi olsaydı, asla gitmez burada yaşardım” şeklinde duygularını dile getirdi.

    Çocukluğumda Dut topladım ağaç hala duruyor

İsviçre ya yaşayan İda Dal ise evlerinin yıkıldığını, avluda bulunan ve çocukluğunda tut yediği, dut ağacının hala ayakta durduğunu söyledi. Dal “ Avrupa’ya giderken, buralarda hatıralarımızı, çocukluğumuzu bırakı gittik. Uzun süre adaptasyon sorunu yaşadık. Çocuklarımız, kardeşlerimiz okudu belli yerlere geldiler. Köyde bırakıp gittiğimiz değerlerimizi hiçbir maddi güç ve rahatlık karşılayamaz. Köye geldiğimde yüreğim yerinden fırlayacak gibi oldu. Evimizin yıkıldığını görünce için dağlandı. İlk fırsatta evimizi onarıp geri döneceğiz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizim köyden daha güzel köy yok.” Dedi.

      Avrupa ülkelerinden köydeki etkinliğe katılan yüzlerce kişi, kildanı, Ortodoks ve Protestan mezhebine ait  kiliseleri ve köyün otantik sokaklarını gezdi, özlem giderdi.

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun ve Savur İlçe Belediye Başkanı  Engin Uğur Hamiidi’nin “Köyünüze geri dönün” çağrılarına köylüler olumlu tepki verdi ve köye dönüş kararı aldı.

 Köyde başlatılan altyapı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Dereiçi köyü  Mardin Turizminde önemli bir yer edineceği konuşuluyor.

Kaynak: mardinsoz.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER