Siyaset

Tarih bizleri ne yazık ki haklı çıkardı… Depremlerden Ders çıkarılmalı!

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ilde yıkıma neden oldu. 50 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği, on binlercesinin yaralandığı büyük felaket, depremden çıkarılması gereken dersler olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Tarih bizleri ne yazık ki haklı çıkardı… Depremlerden Ders çıkarılmalı!
03-04-2023 10:42
03-04-2023 10:45

CHP Gaziantep Milletvekili 28.Dönem Milletvekili Aday Adayı Yüksek Mimar Özgür Girişken, deprem toplanma alanlarının tüm itiraz ve mahkeme kararlarına rağmen yapılaşmaya açıldığını söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili 28.Dönem Milletvekili Aday Adayı Yüksek Mimar Özgür Girişken, 6 Şubat’ta yaşanan büyük felaketin ardından yanlış imar uygulamaları ve imara açılan deprem toplanma alanlarını gündeme taşıdı. Girişken, yerel yönetimler tarafından uygulanan yanlış ve ranta dayalı imar planlarının sonuçlarının şehir halkı tarafından da net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Girişken, “6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldık. 11 ilde hissedilen deprem, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde büyük yıkıma neden oldu. Gaziantep kent merkezinde kayıplarımızın Nurdağı ve İslahiye’ye göre daha az olması, acımızı hafifletmiyor. Deprem nedeniyle yitirilen her bir canın acısını yüreklerimizde taşıyoruz” dedi.

YURTTAŞ NEREYE GİDECEĞİNİ BİLEMEDİ!”

Yaşanan felaketten alınması gereken dersler olduğunu söyleyen Girişken, Gaziantep’te belediyeler eliyle deprem toplanma alanlarının tüm itiraz ve yargı kararlarına rağmen yapılaşmaya açıldığını anlattı.  

Girişken, “6 Şubat sabahı net bir şekilde gördük ki, Gaziantep’te afet yönetimi konusunda büyük bir zafiyet var. Deprem sonrası panik halinde evlerinden fırlayan insanlar nereye gideceklerini bilmeden araçlarına binerek evlerinden uzaklaşmaya çalıştı. Bu çaba sırasında kentte trafik adeta felç olurken, akaryakıt istasyonlarında ise kilometrelerce kuyruklar oluştuğunu gördük. Kentteki bu panik havası, insanların nereye gideceklerini bilemediği anlar, Deprem Toplanma Alanlarının öneminin göstergesi oldu.”

500 BİN METREKARELİK ALAN RANTA KURBAN VERİLDİ!”

Gaziantep’te deprem toplanma alanlarının Belediyeler tarafından yapılan imar tadilatları ile yapılaşmaya açıldığını kaydeden Girişken, “Bunun belki de en önemli örneği, 100.Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın devamında kalan 500 bin metrekarelik alan. Rasafyolu üzerinde, Metro AVM’in de bulunduğu alan İmar Planında 100.Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın ek rekreasyon alanı olarak belirlenmişti. Öte yandan söz konusu olası bir acil durumda toplanma, afet durumunda ise Sahra Hastanesinin kurulacağı yer olarak belirlenmişti.  Bu alandaki ilk gedik bölgeye Metro Hipermarket’in yapılması ile başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, belediye başkanı seçildikten sonra Metro AVM çevresinin yapılaşmaya açılması acil önceliklerden bir tanesi oldu. Plan değişikliğinin gerekçesi, bu alandaki mülkiyetin tümüyle özel şahısların elinde olması ve kamulaştırma maliyetinin çok yüksek olması olarak gösterildi.”

MAHKEME KARARLARI TANINMADI”

O dönem Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatan Girişken, “Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi ve STK’lar olarak duruma itiraz ettik. Ne yazık ki bu başvurumuz GBB Meclisinde alınan karar ile reddedildi. Bunun ardından Mimarlar Odası olarak ilgili imar değişikliği konusunda açmış olduğumuz sekiz davayı da kazandık. Tüm mahkeme kararlarına rağmen ruhsat dahi düzenlenmeden bölgede inşaat faaliyetleri başlatıldı. Ne yazık ki bu alan, büyük bir kent suçu işlenerek telafisi imkânsız şekilde kaybedildi ve inanıyorum ki bu zor günlerde bu kaybın neden bu kadar önemli olduğu biraz olsun anlaşılmıştır.”

SORUMLULAR HESAP VERECEK”

Şiddetli depremler sonrası Gaziantep’te vatandaşların toplanacağı, çadır ve konteyner kentlerin kurulacağı uygun bir alan bulmakta yaşanan güçlüğe de dikkat çeken Girişken, 14 Mayıs Seçimlerinden sonra Yerel Yönetimlerdeki ranta dayalı yönetim anlayışının değişeceğini, yıkımdan sorumlu olan kişilerin hukuk önünde hesap vereceğini söyledi.

ÇÖK, KAPAN, TUTUN!

2022 yılı Kasım ayında 81 ilde İçişleri Bakanlığı ve AFAD Koordinasyonunda gerçekleştirilen Çök, Kapan, Tutun Tatbikatını anımsatan Girişken, “Son olarak 13 Kasım 2022 tarihinde Düzce Depremi’nin yıldönümünde İçişleri Bakanlığı ve AFAD Koordinasyonunda gerçekleştirilen Çök, Kapan, Tutun Tatbikatlarına da değinmeden geçemeyeceğim. Günlerce televizyonlarda, gazetelerde duyurusu yapılan Çök, Kapan, Tutun ile afet anında vatandaşların SMS ve alarm sistemleriyle bilgilendirileceği belirtilmiş, tatbikat İl Müftüsünün Deprem Duası ile sona ermişti. 6 Şubat sabahı 11 ilde vatandaşlar ne SMS ne de bir siren sesi duyabildi. Çök, Kapan, Tutun Tatbikatından zihinlerde kalan ise edilen dualar oldu. Bir kez daha ulusumuzun başı sağ olsun…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER