Gündem

Tarihçiler tartışmalara son verdi! İşte 'Hilafet bayrağı' gerçeği

İstanbul’da düzenlenen ‘Filistin’e destek’ yürüyüşünde yaşanan ‘hilafet bayrağı’ tartışmalarına son verecek açıklamalarda bulunan tarihçiler ‘öyle bir bayrak yok’ dediler.

Tarihçiler tartışmalara son verdi! İşte 'Hilafet bayrağı' gerçeği
04-01-2024 21:17

HABER7 

İstanbul'da Filistin'e destek yürüyüşünden dönen bir vatandaşa Kelime-i Tevhid bayrağı açtığı gerekçesiyle saldırılması olayı sonrası başlayan tartışmalar sosyal medyada adeta bir fitili ateşledi. Bir kesim hilafet bayrağı açmanın anayasal suç olduğunu savunurken; diğer bir kesim ise bayrağın hilafet değil, Kelime-i Tevhid bayrağı olduğunu söyledi.

Tartışmanın kaynağı olan hilafet bayrağına ilişkin açıklama yapan tarihçi yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve tarihçi yazar Murat Bardakçı tartışmalarda son sözü söyledi. Tartışmalara son verecek açıklamalarda bulunan Afyoncu ve Bardakçı ‘öyle bir bayrak yok’ şeklinde konuştular.

"HİLAFET BAYRAĞI DİYE BİR BAYRAK YOK"

Hilafet bayrağı diye bir bayrağın olmadığını belirten tarihçi yazar Prof. Dr. Afyoncu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Hilafet bayrağı diye bir bayrak yoktur. Halifelik hangi devlette ise hilafeti temsil eden bayrak o devletin bayrağıdır. Osmanlı döneminde hilafeti temsil eden bayrak Türk bayrağı idi. Üstte 14 Kasım 1914'te Osmanlı Devleti'nin cihad ilanı.

“HAYALİ VE UYDURMADIR”

Hilafet bayrağı tartışmaları üzerine tarihçi yazar Murat Bardakçı da konuyu köşe yazısına taşıdı. Hilafet bayrağı diye bir bayrak yoktur diyen Bardakçı, hilafet bayrağının ne olup olmadığını detayları ile okuyucularına aktardı.

İşte Bardakçı’nın yazısının ilgili bölümü;

“Hilâfet bayrağı” diye bir bayrak yoktur, hiçbir zaman mevcut olmamıştır! Ekran üstadlarının, köşe yazarlarının, sosyal medya kahramanlarının ve kerametleri kendilerinden menkul allâmelerin yazıp söylediklerinin tamamı yanlıştır, hayalîdir ve uydurmadır!

Üzerinde kelime-i tevhidin yazılı olduğu bayrak hilâfet bayrağı değildir, zira söylediğim gibi eski halifeler de, bu unvanı taşıyan Osmanlı hükümdarları da hilâfet makamını sembolize eden bir bayrak kullanmamışlardır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER