Şırnak’ın Cizre ilçesinde Dicle Nehri kenarında M.Ö. 4000 yılında kurulan ve günümüze kadar dimdik ayakta kalan tarihi Cizre Kalesi, ziyaretçilerin geriye bıraktığı atıklar nedeniyle adeta çöplüğe dönüştü.
Dicle Nehri kenarında Cudi Dağı’nı tüm heybeti ile selamlayan tarihi Cizre Kalesi’ndeki çevre kirliliği hem ziyaretçilerin hem de ilçe halkının tepkisini topluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında restorasyon çalışması başlatılan ve bir kısmı ziyarete kapalı olan kalenin ziyarete açık olan bölümlerinde oluşan çevre kirliliği tepkiye neden oldu. Özellikle bahar ve yaz aylarında 7’den 70’e herkesin dinlenmek için tercih ettiği yerlerin başında gelen tarihi kaledeki çevre ve görüntü kirliliğine neden olan çöplerin toplanmamasına vatandaşlar tepki gösterdi.
Murat Zuzan adlı vatandaş, "Tarihi ve turistik açıdan önemli bir konumda olan medeniyet şehri ilçemizde bulunan tarihi kaledeki bu nahoş görüntüler kalenin görkemine gölge düşürüyor. Duyarsız insanlarımız sebebi ile kalenin birçok yerinde çöp yığınları oluştu ancak herhangi bir temizlikte yapılmıyor. Vatandaşlarımız gibi belediye ekiplerimiz de temizlik konusunda duyarsız. Biz vatandaşlar olarak tarihi kaleyi ziyaret eden tüm ziyaretçileri çevreyi temiz tutmaya, belediye temizlik birimini de mevcut çöpleri toplamaya davet ediyoruz” dedi.
Tarihi M.Ö. 4000 yılına dayanan Cizre Kalesi’nde Guti, Med, Asur krallıkları ve Botan Mirliği hüküm sürdü. Tarihi kale Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde olmak üzere 163 yıl boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıldıktan sonra 2010 yılında boşaltılıp, yapılan restorasyonlardan sonra turizme açıldı.