Kültür

Tarihte bugün (27 Mayıs) neler yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü?

Tarihte bugün (27 Mayıs) neler yaşandı? Merak eden herkes için gidahatti.com olarak hazırlandık. Pek çok önemli olayın yaşandığı 27 Mayıs tarihte bugün kimler doğdu kimler öldü?

Tarihte bugün (27 Mayıs) neler yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü?
27-05-2022 09:42
27-05-2022 09:44
GAZİANTEP

27 Mayıs Tarihte Bugün meydana gelen dünyada ve Türkiye’de önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar, bugün doğan ve ölen ünlüler, 27 Mayıs olayları kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

Bugün doğanlar ve ölenler, yaşanmış tarihi olaylar, toplumsal haberler, bugün hangi gün ve ne günü? Bugün günlerden ne? 27 Mayıs’ta ne oldu? 27 Mayıs özel bir gün mü? 27 Mayıs ne günü? 27 Mayıs’ta ne kutlanır? Dünyada ve Türkiye’de 27 Mayıs Dünya ne günü? Tarihte Bugün ne oldu sayfamızdan okuyabilirsiniz.

Peki 27 Mayıs Hangi Burç Oluyor? Özellikleri ve  yükseleni nedir?

27 Mayıs tarihinde doğanlar kişiler İkizler burcunda oluyor. İkizler burcu hava grubu burçtur ve yönetici gezegeni Merkür’dür. İkizler burcunun şanslı günü çarşamba ve şanslı sayıları da 5 ve 9’dur. İkizler burcunun en temel özellikleri değişken bir burç olmalarıdır. İkizler burcu insanları yanlış anlaşılmaya müsait insanlardır ve bilgisi olmadığı konuları son derece ustaca gizleyebilirler. Tam olarak bilmedikleri konuda ustaca bilgi verip, dinleyenleri akıcı ve etkili konuşmasıyla rahatlıkla ikna edebilirler.

27 Mayıs Haberleri, Önemli Gündem Başlıkları

  • 27 Mayıs Darbesi (1960)
  • Gün Sazak’ın öldürülmesi (1980)
  • Hafta tatilinin, Cuma’dan Pazar’a alınışı (1935)
  • Iğdır ve Ardahan il oldu.(1992)

27 Mayıs Tarihte Bugün Ne Oldu?

Tarihte Bugün Olan Toplumsal Haberler ve Olaylar

1703 – Rus Çarı I. Petro, Rus İç Savaşı sırasında Petrograd, Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak anılan Sankt-Peterburg şehrini kurdu.

1873 – Alman işadamı Heinrich Schliemann, Türkiye’nin kuzeybatı kıyısındaki Hisarlık’ta (Truva) altın ve diğer değerli eşyaların saklandığı “Priam’ın Hazinesi”ni keşfetti.

1905 – Tsushima Muharebesi başladı. Ertesi gün Japon Donanması’nın, Rus Donanması’nı neredeyse yok etmesiyle son buldu. Bu savaş dünya tarihinin ilk modern deniz savaşı oldu.

1907 – San Francisco, Kaliforniya’da veba salgını baş gösterdi.

1915 – Osmanlı Hükümeti tarafından Sevk ve İskan Kanunu kabul edildi.

1935 – Türkiye’de hafta tatili, Cuma’dan Pazar’a alındı.

1940 – Le Paradis katliamı: Almanlar tarafından çevrilen Kraliyet Norfolk Müfrezesi’nden 99 askerden sadece 2’si kurtulabildi.

1941 – Alman zırhlısı Bismarck, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından batırıldı.

1942 – Türk din adamı, tercüman, hattat ve müfessir Muhammed Hamdi Yazır vefatı. (d. 1878)

1944 – Latin harfleri ile ilk Cumhuriyet altını basıldı.

1953 – Paris’te Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya arasında Avrupa Savunma Birliği Antlaşması imzalandı.

1957 – İstanbul’da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’nda Türkiye Millî Güreş Takımı, serbestte dört birincilikle dünya şampiyonu oldu.

1958 – Amerikan F-4 Phantom II çok amaçlı avcı-bombardıman uçağı ilk uçuşunu yaptı.

27 Mayıs Darbesi

1960 – Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Silahlı Kuvvetler adına ülke yönetimini Millî Birlik Komitesi üstlendi. Orgeneral Cemal Gürsel, Millî Birlik Komitesi’nin başına getirildi. Millî Birlik Komitesi, ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve Hükümeti feshetti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı.

1960 – Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yönetime el koymasının ardından gözaltına alınan eski İçişleri Bakanı Namık Gedik intihar etti. Aynı gün gözaltına alınan 150 kişi Yassıada’ya getirildi.

1961 – Anayasa, Kurucu Meclis’te oylamaya katılan 262 üyeden 260’ının oyuyla kabul edildi.

1962 – Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) açıldı.

1964 – Hindistan Başbakanı Cavaharlal Nehru 75 yaşında öldü.

1980 – Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak, Ankara’da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti.

1986 – Tütün tekelini kaldıran yasa onaylandı.

1992 – Iğdır ve Ardahan il oldu.

1994 – ABD’de 20 yıldır sürgünde bulunan Sovyet yazar Aleksandr Soljenitsin ülkesine döndü.

1995 – Bir grup kadın, Cumartesi günü saat 12:00’de gözaltında kaybolanların bulunması ve sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanması talebiyle, İstanbul Galatasaray Lisesi önünde oturdu. Daha sonra Cumartesi Anneleri olarak anılan insan hakları savunucuları, dört yıl boyunca her Cumartesi saat 12:00’de aynı yerde buluştu.

1999 – Birleşmiş Milletler Savaş Suçluları Mahkemesi, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’i Kosova’daki vahşetin sorumlusu olmakla ve etnik Arnavutlara karşı soykırım yapmakla suçladı.

2007 – Mehmet Ağar Genel Başkanlığı’ndaki DYP, eski Demokrat Parti’nin adını aldı.

2007 – Fatih Akın’ın ”Yaşamın Kıyısında” filmi, 60. Cannes Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülünü aldı.

2013 – Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in eşi Nazmiye Demirel, alzaymır hastalığı ve sıvı elektrolit dengesizliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında yaşamını yitirdi.

2013 – İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim’de yayalaştırma çalışmalarında ağaçların sökülmesini gerekçe gösteren kişiler, “Gezi Parkı eylemleri” adıyla anılacak olaylı gösterilerin başlamasına neden oldu.

2016 – ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’nda atom bombası attığı Japonya’nın Hiroşima kentini ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu

2018 – Oyuncu Arda Öziri, motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında 40 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı

2020 – Türkiye’de 27 Mayıs 1960’da yaşanan ilk askeri darbe sonrası eski başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada, darbenin 60. yıl dönümünde açıldı. 2013 yılında ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak değiştirilen adanın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

İlk astronotlu SpaceX roketi fırlatılıyor

2020 – İki NASA astronotuna ‘taksi hizmeti’ verecek olan astronot taşıma işlemi ilk defa 27 Mayıs çarşamba günü Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX firmasına ait roketin ve üzerindeki uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilmesi ve geri dönmesi ile gerçekleşecek.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), SpaceX roketinin fırlatılışının kötü hava şartları nedeniyle ertelendiğini açıkladı. İlk astronotlu SpaceX roketinin Florida’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yapacağı yolculuk, 16 dakika kala şimşek tehlikesi nedeniyle cumartesi gününe ertelendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER