Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TİP Milletvekili Sera Kadıgil'in Tele1'de ekrana gelen "Ayrıntılar" programındaki Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ve İmam-Hatip liselerini tahrik edici nitelikteki açıklamalarının üzerine üç günlük yayın durdurma kararı aldı.
Emsal nitelikteki kararın akabinde Tele1 ve Kemal Kılıçdaroğlu, 'deprem' üzerinden çarpıtma girişiminde bulunup, neden durdurma kararı alınıldığını perdelemeye çalıştı.
Özellikle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bir önceki gün yaptığı açıklamada: "RTÜK ile de tanışacağız" diyerek kuruma tehditte bulundu. RTÜK ise, 16 Şubat'ta yaptıkları bir açıklamayla "Hangi demokratik ülkede yalan, iftira, karalama 'haber ve ifade özgürlüğü' olarak kabul edilir?" vurgusunda bulundu.
Diğer taraftan RTÜK, deprem süreci boyunca 'dezenformasyon' niteliğinde bilgi paylaşımı yapan, halkı devlete teşvik eden Halk TV ve Tele1 için üst sınırdan 5'er kez program durdurma ve idari para cezası verdi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bu kararın gerekçelerini güç içerisinde videolar halinde yayınladı.
Peki tüm bu süreç nasıl gelişti? Kemal Kılıçdaroğlu ve Sera Kadıgil'in başını çektiği, Halk TV ve Tele1'in paravan olarak kullanıldığı ve en sonunda 'Deprem' üzerinden çarpıtmaya varan algı operasyonu nasıl başlatıldı? İşte, 6 ayda ilmek ilmek örülen operasyonun zaman içerisindeki gelişimi ve konu hakkında merak edilen her şey!
TARİH: 26 EYLÜL 2022 - KADIGİL'İN TAHKİR EDİCİ AÇIKLAMALARIYLA OPERASYON BAŞLADI
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Enver Aysever'in Tele1 kanalında sunduğu 'Ayrıntılar' programında Diyanet İşleri Başkanlığı'na, İmam-Hatip liselerine, sübyan mekteplerine yönelik tahkir edici nitelikte açıklamalarda bulundu.
Kadıgil, "Kapatılsın (Diyanet). Derhal kapatılsın... Diyanet diye bir şey olabilir mi? Yalnızca bir mezhebin kara propagandasını yapması için kullanılan bir kuruma milyarlar ödüyoruz... Eğitimden kesiyoruz, sağlıktan kesiyoruz, götürüyoruz İmam-Hatip'e veriyoruz... Niye? Onun başındaki dayılar milyarlık otomobillere binebilsinler diye. Her köşede bir sübyan mektebi var, kimse bunun farkında değil. Kur'an kursları açılıyor patır patır... Bu olay çok sistematik bir laiklik meselesi..." diye konuştu. Bu açıklamalardan hemen sonra RTÜK harekete geçerek söz konusu yayınla ilgili inceleme başlattı.
TARİH: 19 EKİM 2022 - RTÜK, 'KADIGİL' YAYINININ KARARINI VERDİ
Radyo Televizyon ve Üst Kurulu (RTÜK), Tele1 kanalında canlı yayın usulüyle ekrana getirilen söz konusu programla ilgili olarak 3 gün süreyle yayın durdurma kararının alındığını duyurdu.
Kararı gerekçelendiren RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada: "Söz konusu yayın nedeniyle Tele 1’in 6112 Sayılı Yasanın 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Yayın hizmetleri,… Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz.” hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmış olup, yayıncı kuruluşa 3 gün yayın durdurma ve idari para cezası verilmesine karar verilmiştir" denildi.
RTÜK'ün kararına itiraz eden Tele1, yürütmenin durdurulmasını talep ederek konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, oybirliği ile Tele1 lehine karar verdi.
RTÜK, bu kararın akabinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne müracaatta bulundu ve 2'ye 1 oy çokluğuyla buradan emsal nitelikte bir hükme varıldı. Devam eden süreçte yayın durdurma kararının, 23-24-25 Şubat tarihlerinde uygulanacağı bilgisine yer verildi.
TARİH: 20 ŞUBAT - OPERASYONCULAR, DEPREMLE BİRLİKTE YENİDEN HAREKETE GEÇTİ
Uzunca bir süre sessiz kalan taraflar, Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki bağımsız depremin akabinde algı operasyonunu genişletmeye çalıştı.
20 Şubat'ta paylaşım yapan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, kararın kendi açıklamaları nedeniyle alındığını hatırlatarak: "Benim yüzümden Tele 1’i 3 gün kapatmışlar. Bir daha söyleyeyim, bin kez daha söyleyeceğim: DİYANET BU HALİYLE SİYASAL İSLAMCI SARAY REJİMİNİN GERECİDİR. Çocuklar aleyhinde Medeni Kanuna aykırı ve mide bulandırıcı “fetvalar” verecek kadar tehlikeli bir yerdir! DİYANET KAPATILSIN" paylaşımında bulundu.
Fakat Tele1 ile Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıgil'in bu açıklamasını unutturucu nitelikte söylemlerde bulunarak konuyu 'depremle' bağdaştırmaya çalıştı.
DEPREM ÜZERİNDEN ÇARPITMA GİRİŞİMİ
Merdan Yanardağ'ın kanalı Tele1, 20 Şubat'ta yayınladıkları bir haberde, "TELE1’e üç gün ekran karartma cezası! RTÜK böyle bir medya istiyor" başlığıyla algı operasyonunu genişlettiklerinin ilk sinyallerini verdi.
Haberin giriş bölümünde, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından bölgedeki gelişmeleri afet bölgesinden anbean bildirerek vatandaşın haber alma hakkını savunan TELE1’in ekranı iktidarın sansür aygıtı RTÜK‘ün kararıyla 3 gün karartılacak. TELE1 depremzedelerin sesini afet boyunca ekranlara taşırken, havuz medyası ise yurttaşların sesini kısıp, mikrofonunu önünden çekmişti" ifadelerine yer verildi.
Ancak haberde Sera Kadıgil'in açıklaması üzerine RTÜK'ten bu yönde bir girişimde bulunulduğuna yönelik hiçbir cümle yoktu.
Sadece Merdan Yanardağ'ın Twitter'daki paylaşımında Kadıgil'in adı geçiyordu. Fakat burada da TİP'li vekilin ifadeleri mevcut değildi.
RTÜK'E TEHDİT, TELE1'E DESTEK
Tele1'in asılsız bir şekilde oluşturmaya çalıştığı 'Deprem' çarpıtmasına ilk destek de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu yayın durdurma kararı hakkında: "Deprem bölgesindeki bir arkadaşımız başka ne diyebilir. O insanların duygularını bir şekliyle milletvekili arkadaşlarımız dile getiriyor. RTÜK ile de tanışacağız" dedi.
Kılıçdaroğlu, hem RTÜK'ü tehdit etmiş hem de Tele1'in 'Deprem' üzerinden kararın asıl gerekçesinin çarpıtılmasına yönelik oluşturulmuş algı operasyonuna arka çıkmıştı. Fakat iki taraf da Sera Kadıgil'in "Benim yüzümden" minvalindeki açıklamasını gündemlerine almamıştı.
RTÜK'TEN 'HABER VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ' TEMALI CEVAP
RTÜK'ün 16 Şubat tarihinde yayınladığı bir açıklamada geçen ifadeler ise, taraflara yönelik verilen cevabı gösterir nitelikteydi.
RTÜK, "Bazı çevreler, RTÜK izleme uzmanlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği düşünülen yayınlarla ilgili hazırladığı raporları görmezden gelmemizi istemektedir. Hülasa RTÜK’ün yasa dışı hareket etmesini beklemektedir. Hangi demokratik ülkede yalan, iftira, karalama 'haber ve ifade özgürlüğü' olarak kabul edilir?" demiş ve gerçeği tekrar aydınlatmıştı.
Devam eden günlerde Üst Kurul yetkilileri, bu kez Halk TV ve Tele1 kanallarında deprem süresince yayınlanmış haberler ve içerikler üzerine alınan kararı açıkladı. Her iki kanala da üst sınırdan 5'er kez program durdurma ve idari para cezası verilmesine hükmedilmişti.
Başkan Ebubekir Şahin, her iki kanalda deprem süresince yayınlanmış dezenformasyon niteliğindeki haberleri, halkı devlete karşı tahrik ettirmeye yönelik açıklamaları ve devletin birliğini ve kamu güvenliğini hedef almış içerikleri sosyal medya hesabından paylaştı.
"Üst Kurul bugün yapmış olduğu toplantıda neden yaptırım kararları aldı?" diyen Şahin, konuyla bağlantılı 7 farklı videoya yer vererek 'Takdir kamuoyunundur' imasında bulundu. İşte, RTÜK Başkanı'nın yayınladığı o kayıtlar: