Kültür

Terörden arınan Gap Şelale’si vatandaşların su ihtiyacını karşılıyor

Mardin'in derik ilçesinde zeytin ağaçlarının, meyve-sebze tarlalarının, insanların ve hayvanların su ihtiyacını karşılayan gap şelalesi, doğal güzelliğiyle varlığını koruyor.

Terörden arınan Gap Şelale’si vatandaşların su ihtiyacını karşılıyor
26-09-2023 15:33

Mardin’in Derik ilçesinde zeytin ağaçlarının, meyve-sebze tarlalarının, insanların ve hayvanların su ihtiyacını karşılayan Gap Şelalesi, doğal güzelliğiyle varlığını koruyor.


Bir zamanlar terör yüzünden girilmeyen Gap Şelalesi, şu an turistlerin ve yerel halkın uğrak noktası haline geldi.


Derik Avcılar Derneği Başkanı Osman Dinci, bir zamanlar şelalenin herhangi bir vasfı olmadığını, harabe olduğunu ve özellikle de 1990’lı yıllardan sonra terör bölgesi olarak ilan edildiğini söyledi. Vatandaşların kendi imkanları le zor bela gelebildiğini belirten Dinci, bölgeye huzurun gelmesiyle beraber özellikle de Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ten sonra devletin el atması ve buradaki doğa güzelliğini turizme kazandırılması için bir çaba sarf edildiğini dile getirdi. "Güneydoğu halkı gerçekten huzuru istiyor"


Derik denildiği zaman akla ilk Gap Şelale’si geldiğini aktaran Dinici, şöyle konuştu:


"Derik’e hem yurt içinden hem de yurt dışında yaşayan turistler ve özellikle gurbet hasreti çeken vatandaşlarımız geliyorlar, burayı ziyaret ediyorlar. Buranın hem doğal güzelliği hem sakinliği huzur veriyor. Burada bir çalışma var ve çalışmalar neticelendiği zaman daha da güzel olacak. Devlet büyüklerimizden özellikle de bölgemizde bu tür yerleşim yerlerinin açılması insanların bir arada toplanması ve böyle doğal güzelliklerin insan hizmetine sunulmasını biz canı gönülden destek veriyoruz. Bu bağlamda burada emeği geçen çoğu insanımız, büyüklerimiz var. Güneydoğu halkı gerçekten huzuru istiyor. Bizler halk olarak burada birlikte yaşamayı istiyoruz."


Köyün Ermeni köyü olduğunu belirten Dinci, "Şu an Derik’te sadece bir Ermeni kardeşimiz yaşıyor. Eskiden Gap bölgesinin Ermeni vatandaşlarımıza ait olduğunu daha sonra gelen süreçlerden sonra buraya yerleşen ve diğer halklar tarafından kullanıldığını büyüklerimiz tarafından söyleniyor. Şu an Derik’te belli başlı aileler yaşıyor. Zeytin üretimi ile kendi ailelerini geçimlerini de idame ediyorlar. Dolayısıyla burası turizm yeri olarak gerçekten bölgemizde hatırı sayılır bir kitleye sahip bir yer. Gelecek olan arkadaşlarımızın tümünü buraya bekliyoruz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER