Dünya

The Economist'ten 2023 için 10 tahmin: Dikkat çeken Türkiye-Yunanistan detayı

Her yıl geleceğe dair yaptığı tahmin, analiz, değerlendirme ve spekülasyonlarla dikkat çeken İngiliz dergisi The Economist, 2023 yılı içinde yaşanması muhtemel olayları listeledi. Türkiye ve Yunanistan detayı ise oldukça dikkat çekti.

The Economist'ten 2023 için 10 tahmin: Dikkat çeken Türkiye-Yunanistan detayı
30-11-2022 19:15

Ünlü İngiliz dergisi The Economist, "Önümüzdeki Dünya 2023" sayısında dünyanın karşı karşıya olduğu zorlukları kaleme aldı.

10- UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ

Rusya'nın, Şubat ayında Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasının ardından iki ülke arasında resmen savaş başladı.

Enerji fiyatları, enflasyon, yüksek faizler, ekonomik büyüme ve gıda kıtlığı Ukrayna’daki çatışmanın önümüzdeki aylarda nasıl sonuçlanacağına bağlı. Ukrayna’nın hızlı ilerlemesi Vladimir Putin’i tehdit edebilir ancak işin çıkmaza girmesi en olası sonuç gibi görünüyor.

9- FAİZLER ARTIRAN ÜLKELERDE RESESYON BAŞ GÖSTERECEK

Merkez bankaları, yüksek enerji fiyatlarıyla körüklenen enflasyonu bastırmak için faizleri yükselttikçe büyük ekonomiler resesyona girecek. Amerika’nın durgunluğu nispeten hafif, Avrupa’nınki daha acımasız olacak. Güçlü dolar, halihazırda artan gıda fiyatlarının vurduğu yoksul ülkelere zarar verdiğinden acı küresel olarak hissedilecek.

8- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA HIZLI GEÇİŞ

Ülkeler enerji kaynaklarını güvence altına almak için acele ederken kirli fosil yakıtlara geri dönmeye başladı. Ancak savaş, orta vadede hidrokarbonlara daha güvenli bir alternatif olan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandıracak. Rüzgâr ve güneş kadar, nükleer ve hidrojen de çok fayda sağlayacak.

7- ÇİN EKONOMİSİ ABD'Yİ GEÇEMEYECEK

Nisan ayında Hindistan’ın nüfusu yaklaşık 1.43 milyarla Çin’in nüfusunu geçecek. Çin’in nüfusu düşüşte ve ekonomisi ters rüzgarlarla karşı karşıyayken Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olup olmayacağına dair tartışmalar devam ediyor. Daha yavaş bir büyüme, Çin ekonomisinin asla Amerika’yı geçemeyeceği anlamına gelebilir.

6- BÖLÜNMÜŞ AMERİKA DEVLETLERİ

ABD’de cumhuriyetçiler ara seçimlerde beklenenden daha kötü performans gösterse de kürtaj ve silahlanma gibi bir dizi çekişmeli Yüksek Mahkeme kararından sonra sosyal ve kültürel ayrımlar genişlemeye devam ediyor. Donald Trump’ın 2024 başkanlık yarışına resmen girmesi bu yangını körükleyecek.

5- TÜRKİYE YUNANİSTAN'A MÜDAHALEDE BULUNABİLİR

Rusya Ukrayna’daki savaşa odaklandığı için başka yerlerde çatışma riskini artıyor. Rusya’nın dikkati dağılmışken arka bahçesinde çatışmalar çıkıyor. Çin, Tayvan konusunda harekete geçmek için daha iyi bir zaman olmayacağını düşünebilir.

Himalayalar’da Hindistan-Çin gerilimi artabilir. Ayrıca Economist’in tahminlerine göre, 2023’te Ege’de Türkiye-Yunanistan gerilimi sonrası Türkiye’nin bir müdahalesi söz konusu olabilir.

4 - İTTİFAK DENGELERİ DEĞİŞİYOR

Jeopolitik gelişmelerin ortasında ittifaklar da sorunlara yanıt üretmeye çalışıyor. Ukrayna’daki savaşla canlanan NATO iki yeni üyeyi ağırlayacak. Ayrıca Suudi Arabistan Abraham Anlaşmaları’na katılabilir.

Önemi artan diğer gruplar arasında Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad- ABD, Avustralya, Hindistan, Japonya)ve AUKUS (Avustralya, İngiltere, ABD) veI2U2 (Hindistan, İsrail, BAE ve ABD) yer alacak.

3- TURİZM ZAYIFLIYOR

Gezginler karantina sonrası “intikam” turizmine yöneldikçe, turizm harcamaları 2019’daki 1,4 trilyon dolarlık seviyesine neredeyse geri dönecek ancak bunun tek nedeni enflasyonun fiyatları yukarı çekmesi.

1,6 milyar olan uluslararası turist sayısı 2019’da hala salgın öncesi seviye olan 1,8 milyarın altında olacak. Firmalar maliyetleri düşürdükçe iş seyahatleri zayıf kalmaya devam edecek.

2- EĞLENCE SANALA TAŞINACAK MI?

Sanal dünyalarda çalışma ve eğlenme fikri video oyunlarının ötesine geçecek mi? 2023’te Apple ilk ürünlerini piyasaya sürerken Meta’nın da stratejisini değiştirip değiştirmemeye karar vermesi bize cevap sağlayacak. Bu arada parolaların yerini alacak 'Passkeys' teknolojisinin de yükselmesi de bekleniyor.

1- YENİ KAVRAMLAR

Passkeys kavramını hiç duymadınız mı? 2023’te bunun gibi pek çok yeni kelime hayatımıza girecek. Yapılaşma karşıtlığı anlamına gelen ‘Nimby’, konut arzının artırılmasını destekleyenleri tanımlayan ‘Yimby’ gibi pek çok kavramı 2023’te duyacağız. Kriptografi ve synfuel (sentetik yakıt) gibi kavramlara da yakında aşina olmamız muhtemel.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER