Yaşam

TOKİ evleri neden yıkılmadı? Nasıl yapılıyor?

Yüzyılın depremi olarak adlandırılan doğal afet sonrası on binlerce insan hayatını kaybederken binlerce bina da yerle bir oldu. Yıkılmayan binalar depreme tanık olanlara güven verirken bu konutlarda kullanılan sistem de merak konusu oldu…

TOKİ evleri neden yıkılmadı? Nasıl yapılıyor?
25-02-2023 12:40

Deprem felaketinde TOKİ'nin yapmış olduğu konutlar dimdik ayakta kalmayı başardı. Bu binalar içerisinde okul, cami, kreş gibi sosyal alanlar da mevcut ve bunların hiçbiri hasar almadığı gibi şu anda da faaliyetlerine devam edebilecek düzeydeler. Uzmanlar, TOKİ binalarının yıkılmamasının sebebinin kullanılan radye temel sistemi olduğunu açıklıyor.

TOKİ EVLERİ NEDEN YIKILMADI? SAĞLAM MI?

TOKİ yapıları, doğru zemin ve doğru teknikle hareket edebilmek için uzun istişareler sonucu, mikro bölgeme ve zemin etüdü çalışmalarıyla sağlam bir bölge üstüne inşa edilmektedir. Zemin etüt raporundan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde projelendirilme çalışması yapılmakta. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine göre gerçekleştirilmekte.

TOKİ EVLERİ NASIL YAPILIYOR?

TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp, radye temel ve yüksek beton dayanımı kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Alanında uzmanlar, tünel kalıp olduğu zaman bir binanın yıkılmasının çok zor olduğunu dile getiriyor. Konutlarda, radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem ve yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı üretilen bu can kurtaran çözümler sayesinde oluşan sarsıntı ve hasar en aza indirilmiş oluyor.

RADYE TEMEL SİSTEMİ NEDİR?

Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel sistemi, yükün zemine eşit olarak düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj ve kolaylık sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte doğru orantıda hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde önlemiş olur.

TOKİ EV FİYATLARI

Yapılan proje kapsamında başlangıç fiyatı 608 bin TL olan 2+1 konut için yıllık enflasyonun yüzde 10 olması durumunda toplam ödeme miktarı 1,71 milyon liraya yükselecek. Bu miktar enflasyon yüzde 15 olursa 3,17 milyona; enflasyon yüzde 20 olursa 6,12 milyona ve yüzde 30 olursa 24,4 milyona kadar çıkacak. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER