Mısır'da tanıştığı Filistinli bir tıp öğrencisiyle evlenerek 60 yıl önce Gazze'ye gelin giden Manisalı Hüsniye Sunay el-Borno 7 Ekim 2023 tarihinden, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının şiddetini artırmasından itibaren günlerinin nasıl geçtiğini anlattı.
'İSRAİL'İN EN ACIMASIZ HALİ'
İsrail'in hava, kara ve denizden saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nden oğlu, torunu ve geliniyle birlikte tahliye edilen Türk kadın İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından tanık olduğu dehşeti anlattı. "Gazze'de birçok savaşa tanık oldum ama bu en kötüsü ve en acımasız olanıydı." dedi.
Borno, 60 yıl önce geldiği Gazze'den bu şekilde çıkmak zorunda kaldığı için çok üzgün olduğunu söyledi.
'PENCEREDEN BOMBALANAN YERLERİ GÖRÜYORDUM'
Gazze kentinin orta kesimlerinde yer alan Er-Rimal Mahallesi'nde oturan ve Gazze'deki tüm savaşlara tanıklık ettiğini söyleyen Borno, "7 Ekim sonrası evin penceresinden bombalanan yerleri görüyordum. Her zaman bomba sesleri duyuyorduk. İsrailliler bizleri telefonla arayarak ve mesaj atarak evlerimizi hemen terk etmemizi istediler. Hızlıca toparlanıp evden çıktık ve eve yakın bir hastane bahçesine sığındık." dedi.
İSRAİL'İN TEHDİTLERİYLE HAYAT SÜRÜYORLARDI
Hastane çevresinde saatlerce kaldıktan sonra evlerine tekrar döndüklerini yine İsrailliler tarafından aranarak evlerinin bombalanacağı ve derhal evlerini terk etmeleri gerektiğinin söylendiğini aktaran Borno, şöyle konuştu:
"İkince kez tekrar hızlıca hazırlanıp evi terk etmek zorunda kaldık. Han Yunus'ta Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bağlı bir okula sığındık ve orada 45 gün kaldık. 15 kişi küçük bir odada kalıyorduk. Temiz su yok. Banyo yok. Yiyecek ve içecek çok sınırlıydı. Çok kötü koşullarda orada kaldık."
'TÜRKİYE BİZİ HİÇ YALNIZ BIRAKMADI'
BM okulunda kaldıkları sırada onlara sadece Türkiye ve Mısır'dan yardım ulaştığını söyleyen Borno, şöyle konuştu:
"Gazze'de birçok savaşa tanık oldum ama bu en kötüsü ve en acımasız olanıydı. Türkiye bizlere çok iyi davrandı. Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu sürekli bizlerle iletişim halindeydi. Türkiye bizlere çok iyi davrandı ve çok şeyler yaptı. Gazze'den Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Mısır'a, ardından da Türkiye'ye gelene kadar Türk devleti bizi yalnız bırakmadı. Buradan Türk devletine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum."
'HATIRALARIM İSRAİL SALDIRILARINDA KAYBOLDU'
"Gazze'yi çok seviyorum. Oradan bu şekilde ayrıldığım için çok üzgünüm. Birçok hatıralarım İsrail saldırılarında kayboldu. Geriye hiçbir şey kalmadı. Ev yok. Hayat yok. Yaşamaya dair hiçbir şey bırakmadılar. Buraya (Türkiye'ye) geldim, bazen yüzüm gülse de Gazze'de olup bitenleri izlediğimde içim kan ağlıyor. Tüm bunların bitmesini istiyorum. Burada kalacak bir yerimiz ve çalışacak işimiz olursa çocuğum ve torunumla burada kalmayı düşünüyoruz."
'İSRAİL YÜZÜNDEN ANNEMİN CENAZESİNE KATILAMADIM'
İsrail'in 2007'den bu yana yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne havadan, karadan ve denizden uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'den uzun yıllar çıkamadığını ve Manisa'da olan iki kız kardeşini ziyaret edemediğini söyleyen Borno, "Annem 2017'de vefat etti. Abluka nedeniyle cenazesine gelemedim. Kızım Nermin, 2020 yılında yakalandığı kanser hastalığının tedavisi tedavi için Manisa'ya gitti. Kızım Manisa'da tedavi gördüğü hastanede ziyaretine gelmemi çok istedi ancak tüm girişimlerine rağmen İsrail ablukasından dolayı Gazze'den ayrılarak kızımı ziyaret edemedim. İsrail ablukası nedeniyle 10 yıl Gazze'den çıkamadım." dedi
'GAZZE'Yİ YAŞANILAMAZ HALE GETİRDİLER'
Manisalı Hüsniye Borno'nun oğlu Memduh ise acımasız saldırılarını sürdüren İsrail'in Gazze'yi yaşanmaz hale getirdiğini söyledi.
Memduh, "İsrail, saldırılarıyla hastane ve okullarla birlikte altyapıyı da tamamen yok etti. Yaşama dair hiçbir şey bırakmadı. Savaş sonrası akıllarda büyük soru işreti var. Şu anda hastane, su, elektrik yiyecek ve içecek yok. Gazze'yi yaşanamaz hale getirdiler." diye konuştu.