العربية

Türkiye teklif etti, Rusya duyurdu: Sabırsızlıkla bekliyoruz!

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Genel Müdürü Lihaçev yaptığı açıklamada Türkiye'nin ikinci projesi olacak Sinop Nükleer Santrali inşasının en kısa sürede kendilerine tebliğ edileceği konusunda ümitli olduklarını açıkladı.

Türkiye teklif etti, Rusya duyurdu: Sabırsızlıkla bekliyoruz!
26-10-2024 10:12

Son dakika haberi... Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de yeni bir nükleer santral inşa etmek maksadıyla Rosatom'a teklif yaptığını yazdı.

Haberde, santralin Sinop'ta yapılmasının planlandığı ifade edildi.

"SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, RT televizyonuna yaptığı açıklamada Türk hükümetinin Sinop Nükleer Santrali'ni inşa etme hakkını en kısa zamanda Rosatom'a resmen vereceği konusunda 'ümitli' olduklarını dile getirdi.

Bu durumun Rus tarafı için büyük bir onur olacağının altını çizen Lihaçev, tüm çaba ve en iyi uygulamaları bu proje için hayata geçireceklerini dile getirdi.

Lihaçev açıklamasını, "Nihai karar Türk hükümetine ait olacaktır. Ancak, elbette, dedikleri gibi, bu kararın mümkün olan en kısa sürede verilmesi için sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak 7 Ekim'de yaptığı açıklamada Rusya' nın Türkiye'de Sinop sahasında ikinci bir nükleer santral inşa etme olasılığını incelediğini ve projeye ilişkin en uygun kararı almaya hazırlandığını dile getirmişti.

Novak yaptığı açıklamada, mevcut deneyime ve Akkuyu projesindeki çalışmalara dayanarak Türk tarafına en uygun çözümü sunacaklarına inandıklarını sözlerine eklemişti.

Temmuz ayında Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar verdiği bir röportajda Rosatom'un Sinop Nükleer Santrali'nin inşasına yardımcı olmak için diğer ülkelerin şirketlerinden daha uygun olduğunu ve Rosatom'un Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasındaki deneyiminin şirketi diğer potansiyel adaylardan olumlu bir şekilde ayırdığını söylemişti.

TÜRKİYE'YE 45 MİLYAR DOLAR KAZANDIRACAK

Akkuyu NGS’nin, yaklaşık 15 milyon kişiye (Türkiye nüfusunun %18'i) yanı sıra sivil ve endüstriyel altyapı tesislerine 7/24 temiz elektrik sağlayacak.

“Dört ünitenin tamamının devreye alınmasının ardından Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak." diyen Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, "Projenin nükleer santralin tüm yaşam döngüsü boyunca Türkiye'nin GSYH'sına tahmini katkısının yaklaşık 45 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Ayrıca, Akkuyu NGS Projesinin geri ödeme süresine ulaşmasından sonra ve Nükleer Güç Santralinin kalan yaşam döngüsü boyunca Türkiye, Rus yatırımlardan elde edilen gelirin bir kısmını da alacaktır. Bu kısım, Akkuyu NGS’de üretilecek elektrik enerjisinin satılmasından elde edilecek gelirin yüzde 20’sine tekabül etmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: HABER7.COM

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER